Skip to content

Upoznajte karlovački arboretum

Osim što je nadaleko poznat kao grad na četiri rijeke, Karlovac je ujedno i grad parkova, bogat predivnim šetalištima, perivojima i uređenim nasadima. Velika Promenada i park u šancu tik do nje mnogim su Karlovčanima omiljena mjesta za šetnju, odmor i predah, ali kada se malčice odmaknete od centra i zaputite prema Korani shvatit ćete da ste tek počeli otkrivati zeleno carstvo našega grada.

Popili ste kavu s pogledom na rijeku Koranu i uživali u šetnji njezinom predivnom obalom? Odlično, sada krenite laganim hodom Vrbanićevim perivojem (još jedno sjajno mjesto za predah), izađite na Ruski put i skrenite na Šetnicu Jurja Lipovšćaka.

Ona će vas odmah odvesti u predivno uređeni Arboretum Šumarske i drvodjeljske škole, u kojem ćete se sigurno željeti zadržati malo dulje.

“Jedno je drvo dosta za sreću bezbrojnim stvorenjima jer traži manje nego čovjek, a dariva više”, stih je Vesne Parun koji stoji na drvenoj info-tabli na ulazu u arboretum.

Naravno, ondje vas neće dočekati samo jedno drvo, nego čak oko 1650 jedinki stabala i grmlja! Koliko li je to samo sreće na jednome mjestu?!

Karlovački arboretum osnovan je 1980. godine, istodobno s gradnjom nove zgrade Šumarske i drvodjeljske škole na Gažanskom polju, a prostire se na površini od 16 hektara. Na njegovu prostoru nalazi se i Farmaceutski vrt s tridesetak vrsta ljekovitog bilja te Europski park u kojemu rastu donirane sadnice veleposlanstava članica Europske unije.

Borovi, jele, hrastovi, breze i lipe samo su mali dio zasađenog drveća koje generacijama s ljubavlju njeguju učenici i njihovi profesori, a pronaći ćete i endeme kao što su Pančićeva omorika, himalajski cedar, metasekvoja i ginkgo. Ne brinite se, ne trebate biti stručnjak za dendrologiju da biste otkrili o kojem drvetu ili grmlju je riječ jer na gotovo svakom visi kartica s nazivom vrste.

Osim što ćete u našem arboretumu naučiti nešto novo o biljnom svijetu, svakako ćete dobro odmoriti duh i tijelo. Premda ste udaljeni tek desetak minuta hoda od centra grada, imat ćete osjećaj kao da se nalazite u izdvojenom komadiću prirodnoga raja, svjetlosnim godinama daleko od urbane vreve i gužve. Opuštenu atmosferu upotpunit će pjev ptica i šuštanje krošanja na povjetarcu, a možda ugledate i vjevericu kako užurbano ide svojim poslom.

Uživajte u idili i vratite se po još kad god vam odgovara. Arboretum nema vrata, ni ograde niti radno vrijeme, a njegovi “stanovnici” mirno i strpljivo čekaju da vam daruju sreću.

Pročitajte i ovo: