Skip to content

Mali vodič kroz karlovačke murale

Karlovac je poznat kao grad na četiri rijeke, nerijetko ga nazivaju i gradom parkova, ali ne bi nas trebalo nimalo iznenaditi ako uskoro dobije još jednu lijepu titulu – grad murala! Pročelja karlovačkih zgrada posljednjih godina sve više postaju umjetnička platna, često prikazujući naslikana lica slavnih povijesnih osoba, ponajprije onih koje su se rodile ili su dio svoga života provele u našem gradu.

Povijesni velikani na fasadama

Najveća koncentracija velikih murala trenutačno je u četvrti Novi centar, u kojoj se i razvila cijela inicijativa oslikavanja grada. U Naselju Marka Marulića dočekat će vas tako dvoje slavnih književnika, Dragojla Jarnević i Slavko Mihalić, čiji su murali postavljeni na suprotnim stranama iste ulice. Na fasadama u blizini gradske tržnice “okupilo” se pak društvo velikih pustolova i svjetskih putnika: slavna braća Seljan te istraživači Dragutin Lerman i Jakov Šašel redovito privlače pozornost prolaznika svojim šarenim i živopisnom izdanjem.

Stambenu zgradu u obližnjoj Šestićevoj ulici uljepšavaju murali posvećeni umjetniku Vjekoslavu Karasu i njegovim djelima, postavljeni u povodu 200. obljetnice njegova rođenja, a nalaze se upravo preko puta galerije koja nosi njegovo ime. Ako vas pak put nanese u Krležinu ulicu, dočekat će vas – a tko drugi -nego veliki Miroslav Krleža!

Napuštamo Novi centar i idemo malo do Rakovca. U toj četvrti, točnije, u Ulici Isidora Kršnjavog, nalazi se mural Nikole Tesle, svjetski slavnog znanstvenika i izumitelja koji je nekad davno pohađao obližnju karlovačku gimnaziju. Stoga je Tesla i naslikan kao mladić u maturantskim danima. Sasvim prikladno, u istoj ulici osvanuo je i mural s likom Martina Sekulića, profesora koji je mladoga Teslu zainteresirao za fiziku i bio mu velika inspiracija.

Zanimljiv primjer umjetnosti na fasadi možete pronaći i u četvrti Dubovac, točnije, u Nacionalnom svetištu svetog Josipa. Na pročelju tamošnjega župnog dvora nalazi se mural u dva dijela posvećen mons. Marijanu Radanoviću, graditelju svetišta i dugogodišnjem dubovačkom župniku. Drugim riječima, u Karlovcu street art nije zaobišao ni sakralne objekte.

Talentirani duo

Spomenuti radovi nastali su uglavnom u razdoblju od 2020. do 2023. godine, a izradili su ih (što zajednički, što individualno) umjetnici Leonard Lesić i Dalibor Juras. No, talentirani dvojac nije se zadržao samo na fasadama zgrada, već je zaslužan i za naslikane motive četiriju karlovačkih rijeka – Korane, Kupe, Dobre i Mrežnice – na krovovima pothodnika između tržnice i autobusnog kolodvora.

Juras je autor i dvaju malo starijih murala u Novom centru: bajkovitog Sna djevojčice Z (Vilina sna) u Meštrovićevoj ulici i svojevrsnog stripa na zidu RocknRolle koji se nalazi nedaleko od murala braće Seljan.

Lesić je pak u suradnji sa slikarom Rajkom Ajdinovićem također kreirao seriju od tri murala pod nazivom Nostalgia koji krase kvartovsku zgradu na Rakovcu, a prikazuju motiv žene na biciklu, djevojčicu koja preskače vijaču i dječaka s dalekozorom. Lesićevo djelo je i mural Vučka, maskote Olimpijskih igara u Sarajevu 1984. godine, koji je osvanuo, naravno, u Sarajevskoj ulici.

Osim navedenih, u karlovačkim kvartovima sigurno ćete otkriti još zanimljivih murala, a bit će svakako i novih radova. Oslikana pročelja postaju sve prepoznatljivija atrakcija grada na četiri rijeke, a osim što uljepšavaju i moderniziraju urbane vizure, podsjećaju nas i na bogato povijesno-kulturno naslijeđe Karlovca. Kod nas ste uvijek pozvani na sjajnu izložbu na otvorenom!

Pročitajte i ovo:

Kultura i baština

Karlovačka knjižnica, nekad i danas

Gotovo svi ljubitelji pisane riječi reći će kako su upravo knjižnice odigrale neizmjerno važnu ulogu u njihovu odrastanju, razvoju ljubavi

Kultura i baština

Nikola Tesla, karlovački đak

Osim što je u povijest upisan kao veliki vizionar, znanstvenik i izumitelj, Nikola Tesla bio je i pravi svjetski čovjek.