Skip to content

7 sjajnih načina kako provesti proljeće na karlovačkim rijekama

I ptice u parkovima i ribe u vodi već znaju da Karlovac leži na četiri rijeke – Korani, Kupi, Mrežnici i Dobri. No, jeste li znali da na tim riječnim ljepoticama možete provesti ispunjeno, zabavno i uzbudljivo proljeće? Pamtite ili pišite naše prijedloge, sigurno će vam dobro doći, pogotovo ako uskoro planirate obiteljski odmor u našem gradu!

Ispijanje kave uz šum slapova

Zamislite scenarij: ispijate opuštenu popodnevnu kavu s pogledom na rijeku i zelenilo te uz smirujući šum slapova. U Karlovcu je to nešto sasvim uobičajeno. Dovoljno je da se smjestite u neki od ugostiteljskih objekata uz obalu Korane i uživate u prirodnim ljepotama i miru – i to samo desetak minuta hoda od centra grada!

Avantura u kajaku ili na raftingu

Oni koji su pustolovnijeg duha (i ne boje se malo smočiti), u Karlovcu će doći na svoje. Nije tajna da naš kraj često pohode ljubitelji raftinga, kajakinga i veslanja, a ovog proljeća možete se i sami pridružiti organiziranim riječnim turama i aktivnostima na Mrežnici i Korani. Vesla u ruke i polazimo!

Otkrivanje podvodnoga svijeta u akvariju

Kada planirate posjet gradu na četiri rijeke, Aquatika se jednostavno mora naći na vašoj to-do listi. Smješten na desnoj obali Korane, moderno opremljen akvarij otkrit će vam zanimljiv svijet naših rijeka i jezera te vas upoznati s brojnim ribljim vrstama. Tijekom proljeća u Aquatici i okolici očekuju vas i razni prigodni sadržaji i aktivnosti za velike i male, uključujući i promatranje riba na slapu, odnosno u prirodnom staništu Korane. Zanima vas kako izgledaju “svadbeni rituali” riba u vrijeme mrijesta? Na pravome ste mjestu!

Plovidba Žitnom lađom

Ako vam više odgovara mirna i opuštena plovidba rijekom, Žitna lađa “Zora” ono je što tražite. Osim što ćete uživati u pogledu na Kupu, uvijek dobro raspoložena posada ispričat će vam zanimljive priče iz nekih prošlih vremena kada se u ovim krajevima žito prevozilo lađama. Javite nam ako ugledate sirenu… Ili barem vidru ili dabra.

Izlet uz rijeku

Trebate jedan dan da dobro napunite baterije i želite se samo opustiti u prirodi u društvu najdražih? Uz karlovačke rijeke lako ćete otkriti mnoge lokacije idealne za ležeran obiteljski izlet. Ako se pak ne želite previše udaljavati od samoga grada, Foginovo kupalište mjesto je gdje ćete sigurno pronaći zeleni kutak za proljetni odmor – s pogledom na graciozne labudove kako plivaju Koranom ili jedinstveni cvjetnjak u obliku pauna na obali. A kada ste već tamo, predlažemo da prošećete do obližnjega Vrbanićeva perivoja i opustite se u hladovini stoljetnih stabala.

Istraživanje mostova

Sasvim logično, Karlovac i okolica obiluju riječnim mostovima raznih dužina i visina, a neki imaju i povijesni značaj. Isplanirajte malu tematsku avanturu i probajte ih pronaći što više! Nemojte zaboraviti fotoaparat ili smartphone jer mnogi od tih mostova i poprilično su fotogenični, poput, primjerice, drvenoga mosta na Korani okruženog zelenilom, čiji korijeni nastanka sežu u tridesete godine prošlog stoljeća.

Kupanje (za one malo hrabrije)

Sezona kupanja na karlovačkim rijekama obično počinje u kasno proljeće, otprilike početkom lipnja. Doduše, voda u pravilu tada još nije najtoplija, ali na kupalištima se zna već okupiti popriličan broj malo hrabrijih kupača. Hoćete li i vi biti među njima? Kupališna sezona donosi i raznovrsne programe i sadržaje na Foginovu kupalištu, ali o tome ipak više riječi kada nam ljeto pokuca na vrata. 😉

Do tada, uživajte u proljeću na četiri rijeke!

Pročitajte i ovo: