Slatka i neodoljiva: domaća štrudla s jagodama

štrudla s jagodama

Kako ih predstaviti, a da bude dostojno njihova izgleda i okusa? Nekad je dovoljno samo prepustiti se okusima. Kad su jagode u pitanju, to stvarno nije teško. Iako su same po sebi neodoljive, probajte samo zamisliti koliko je neodoljiva štrudla s ovim slatkim bobicama..

slastice od jagoda

Štrudla, poznata i kao savijača, slastica je koja se tradicionalno priprema u našem kraju. Iako smo navikli na klasične i standardno dobre nadjeve poput jabuka ili sira, štrudla s domaćim jagodama je nešto zaista posebno.

Danas je osnovna receptura za izradu vučenog tijesta dostupna svima, ali ipak se u nekim stvarima razlikuje od domaćinstva do domaćinstva. Iako moja štrudla nikada neće biti dobra kao ona koju mi je spremala baka, neke stvari su ostale zapisane u starim bilježnicama. Danas te stare bilježnice i zapisi meni i mojoj obitelji pomažu da njegujemo tradiciju i jedemo baš onak’ kak’ su jeli naši stari.

ŠTRUDLA S JAGODAMA

400 g brašna
250 ml vode
600 g jagoda
prstohvat soli
2 žlice šećera (količina ovisi o slatkoći jagoda)
3 žlice pšeničnog griza
2 žlice otopljenog maslaca (+ cca 2 žlice za premazivanje)
1 žlica jabučnog octa

Visit Karlovac blog

1. Jagode oprati, maknuti zeleni dio i nasjeckati na malo deblje listiće. Staviti u zdjelu, pošećeriti i lagano izmiješati.
2. U posebnu zdjelu prosijati brašno, dodati sol i izmiješati.  U sredini napraviti rupu, dodati trećinu vode, otopljeni maslac (može i ulje) te ocat. Kuhačom miješajte kružno, brašno će uzimati tekućine koliko mu treba, a postepeno dodavati i ostatak vode. Kada ste tijesto sjedinili u kompaktnu smjesu, prebacite ga na pobrašnjenu površinu i nastavite mijesiti dok ne postane glatko.
3. Tijesto podijelite na dva jednaka dijela i lagano nauljite. Oblikujte ih u oblik kugle, premjestite u posudu, pokrijte krpom i pustite da odmori 30 minuta.
4. Kada je tijesto odmorilo, potrebno ga je razvaljati. Prvo možete s valjkom, a onda krajeve u krug možete lagano razvlačiti rukama. Kod nas doma je uvijek štrudla bila malo deblja, tako da se ne razvlači pretanko.
5. Razvaljano tijesto posipajte s grizom, a onda rasporedite pola količine jagoda po cijeloj površini. Pomoću stoljnjaka zarolajte štrudlu. Ako ste je razvaljali na tanje, zarolanu je možete presaviti kako bi vam stala u protvan. Sve isto ponovite i s drugim tijestom.
6. Štrudle prebacite u namašćeni protvan, a zatim ih premažite s otopljenim maslacom. 
7. Štrudlu pecite u unaprijed zagrijanoj pećnici, na 190 stupnjeva, 45-50 minuta, ovisno o vašoj pećnici. Možete poslužiti sa šećerom u prahu. U slast!

Kupuj domaće jagode, provjerene kvalitete 

Za domaće proizvode naših lokalnih proizvođača uvijek se isplati dati koja kuna više. Tako je i s jagodama. Uvozne jagode koje možemo pronaći na policama trgovačkih centara možda jesu povoljnije i vrlo često na akcijskoj cijeni, ali način na koji su tretirane zbog produljenja svježine i samog transporta, zasigurno nisu najsigurnija opcija za kupnju i konzumiranje.

Preporuka je svakako kupovati jagode od lokalnih provjerenih proizvođača koji se trude svježe plodove u već nekoliko sati nakon branja donijeti na tržnice i štandove kako bi svima bile dostupnije. Podržimo ih svojom kupnjom.

Slatka ponuda karlovačkih slastičarnica i restorana

Da bi tvoj posjet gradu na četiri rijeke bio još slađi, pobrinuli su se i karlovački ugostitelji koji u svojoj ponudi imaju ukusne delicije od jagoda koje te neće ostaviti ravnodušnim. Tako u slastičarnici „Tara sweets“ između ostalog možeš probati ukusnu Pavlovu s jagodama, u restoranu „Tempo“ kušati slatko – slanu kombinaciju rižota s jagodama i biftekom, a u „Choco baru“ uživati u neodoljivim okusima čokoladne torte s jagodama.

Visit Karlovac blog


Što su sve pripremili karlovački restorani i slastičarnice provjeri na linku.

Fotografije svoje isprobane štrudle možeš poslati na moj Instagram profil „Opet gladni“ ili na Facebook stranicu „Visit Karlovac“. Ako se ipak odlučiš na posjet nekom od navedenih restorana i slastičarnica te kušaš neke od njihovih proljetnih delicija, piši nam svoje dojmove putem društvenih mreža. U slast!

Slatkovodna riba: odrezak amura s krumpir salatom i umakom od jogurta

slatkovodna riba

Nije tajna da mi u kontinentalnom dijelu Hrvatske u svoje jelovnike rado uvrštavamo slatkovodnu ribu. Kako smo mi u karlovačkom kraju izrazito ponosni na naše predivne četiri rijeke i jezera, isto tako volimo uživati u ribljoj gastronomskoj ponudi koja može zadovoljiti i najistančanija nepca. Nije li spoj prekrasne prirode i fine hrane više nego dovoljan razlog za posjetiti naš kraj?

Svoj dan započeo sam odlaskom u ribarnicu na karlovačkoj tržnici, gdje je uvijek izvrsna ponuda svježe slatkovodne ribe. Ovaj put posjet ribarnici nije dugo trajao, jer na upit prodavačice „Hoćeš danas pripremati amura?“ ja sam samo potvrdno klimnuo glavom. Dobro, nije trajalo baš toliko kratko jer sam imao još nekih dodatnih pitanja u vezi pripreme, ali sam zato dobio nekoliko korisnih savjeta koje ću podijeliti danas s vama u receptu.

Priprema amura i nekoliko korisnih savjeta

Meso ribe amura je izrazito ukusno, ali siromašno masnoćama te za kompletan obrok preporučaju se dobro pogođeni začini i odgovarajući prilozi, koji u ovom slučaju mogu biti malo „jači“ kako bi jelo bilo potpuno i zasitno. Tajna dobro pripremljenog amura, ali i druge slatkovodne ribe je dobra marinada, kako bi meso pri pečenju iznutra ostalo sočno, a i zbog specifičnog mirisa slatkovodne ribe koji se na ovaj način može ublažiti.

Visit Karlovac blog
Tradicionalni prilog: krumpir na salatu

Iako sam od iskusnijih dobio savjet kako je odreske amura najbolje pripremiti na roštilju, što ću svakako isprobati kada otvorim sezonu roštiljanja, danas sam ga odlučio pripremiti na grill tavi.

Visit Karlovac blog
Slatkovodna riba: Odrezak amura s krumpir salatom i umakom od jogurta

Odresci amura s krumpirom salatom i umakom od jogurta

Sastojci (za 4 osobe)

1 kg odrezaka amura
0,5 kg krumpira
1 glavica luka
sol
papar
ocat
ulje

Marinada:
2 žlice ulja
svježi peršin (sitno nasjeckati)
3 češnja češnjaka (sitno nasjeckati)
sok 1 limuna
sol
papar

Umak od jogurta:
1 čašica grčkog jogurta
pola žličice hrena
žličica senfa
1 žličica majoneze
sitno nasjeckani svježi peršin
malo limunovog soka
sol
papar

1. Odreske amura posoliti te uvaljati u marinadu koju ste pripremili od gore navedenih sastojaka. Idealno je da tako stoji 5-6 sati.
2. Krumpir skuhati u kori, ohladiti, oguliti te narezati na ploške. Dodati narezan luk, začiniti (sol, papar, ulje, ocat) i sve dobro izmiješati. Salata se servira hladna.
3. Meso izvaditi iz marinade, maknuti ostatke marinade sa odreska što je više moguće te staviti peći na zagrijano ulje na srednje jakoj vatri. Peći sa svake strane cca. 5 minuta da se odresci lijepo zapeku. Važno je da meso ribe iznutra ostane sočno i da ga ne presušite.
4. Pripremite umak od jogurta tako da pomiješate gore navedene sastojke te začinite po želji.
5. Odreske amura poslužite sa krumpir salatom i umakom od jogurta. Ukoliko želite, možete napraviti još dodatne marinade od istih sastojaka za marinadu te preliti preko posluženog odreska amura. To će mu dati posebnu svježinu i sočnost. Dobar tek.

Budimo ponosni, ali i odgovorni..  

Koliko god smo ponosni što naš grad i okolicu krase predivne rijeke i jezera, toliko moramo biti i svjesni koliko su one važne za eko-sustav. Shvatiti koju ulogu imaju u gospodarskom smislu i naučiti živjeti odgovorno, kako prema sebi jer smo i sami dio ovog sustava, tako i o plivajućim živim bićima čiji opstanak uvelike ovisi o našim postupcima i ponašanju. Da smo na dobrom putu što se tiče čistoće rijeka i okoliša u Karlovcu, govore i mnoga istraživanja koja su provedena i pokazala dobre rezultate, ali naglasak je i na budućim istraživanjima kvalitete i kakvoće koja su potrebna zbog ekološke ravnoteže i održivog razvoja.

„Aquatika  – slatkovodni akvarij Karlovac“ nezaobilazno odredište prilikom posjete gradu Karlovcu

Osim što su se Karlovac i Karlovačka županija afirmirali kao poželjno turističko odredište kontinentalne Hrvatske za aktivan odmor i uživanje u prirodnim ljepotama, oni imaju i edukativnu komponentu koja prati ove teme o kojima sam danas pisao. Uz desnu obalu rijeke Korane smjestila se „Aquatika“ prvi slatkovodni akvarij u Hrvatskoj. Stručno osoblje koje se svakodnevno brine o svim slatkovodnim stanovnicima ovog akvarija, na zabavan, edukativan i interaktivan način će vam iz prve ruke dočarati koji je značaj flore i faune, zašto je važna bioraznolikost i očuvanje prirode te vrlo rado odgovoriti na sva vaša pitanja.

Mislim da imate dovoljno razloga da okupite svoju obitelj i prijatelje te provedete aktivan i edukativan odmor u gradu na četiri rijeke. Vidimo se u Karlovcu.