Skip to content

Karlovačka magla

Fenomen nestanka Karlovca uvjetovan je maglom. Karlovac ima godišnje 78 dana s maglom, najčešće zimi, a rekorder je studeni 1995. godine s 25 maglenih dana. Grad s četiri rijeke ima i svoju maglu, autentičnu, autohtonu, jedinstvenu i inspirativnu. Meteorologija razlikuje sedam vrsta magle. U Karlovcu stanuje većina. Na vama je da ih upoznate i naučite razlikovati po boji, gustoći, lokaciji na kojoj živi i po senzibilitetu. Stručnjaci kažu da je magla skup vodenih kapljica ili kristalića leda koji lebde u zraku i smanjuju vidljivost u prizemnom sloju atmosfere na manje od 1 km. Slažemo se s tom činjenicom, ali mi je poznajemo u dušu, nije to samo obična meteorološka pojava. Karlovačka magla ima svoj „faktor x“, očarat će vas svojom privlačnosti i talentom da svaki prizor pretvori u pastelnu sliku!

Poput japanskog festivala trešnje, Karlovac ima svoj jedinstveni festival magle. Fraze „uhvatiti maglu“ (buzz off) ili „prodavati maglu“ (sell lights) u Karlovcu imaju vrlo konkretno značenje. Uhvatiti maglu foto-objektivom izazov je za fotografe, a prodavati maglu možete ako je uhvatite kistom i uokvirite u mistični akvarel. Ili napišite pjesmu.

Karlovac, grad koji s vremena na vrijeme nestane! Fenomen nestanka Karlovca primjećuje se češće u jesenskom i zimskom razdoblju. To je vrijeme kada trebate doći ovdje s fotoaparatom u rukama. Uz malo sreće, i vi ćete postati svjedok misterioznog nestanka cijelog grada, a uz malo više sreće postat ćete i sami dio te enigme i okušati se u nestajanju i ponovnom pojavljivanju s nevjerojatnom lakoćom.

Mjesec je studeni ili veljača. Krećete na put. Nailazite na natpis „Karlovac“. Ulazite u grad i pitate se: gdje je grad? Shvaćate kako je grad nestao! Dok pokušavate otkriti gdje je, uočite jedva vidljive siluete kuća i drveća, most koji premošćuje neobične pramenove bjeline i prikaze što klize kroz zamućenu tišinu. Dobrodošli u grad magle!   

Ili jednostavno uživajte u prizoru u kojem se gube oštri rubovi stvarnosti i gdje svijet nema početak ni kraj. Počešljajte pramenove magle u osvit zore na Korani i nestanite u mekanoj bjelini maglenog oblaka iznad Kupe. Početkom jeseni imamo u ponudi i maglu s mirisom pečenih kestena.

Pročitajte i ovo: