Skip to content

Modrušanov park – sjajno djelo jednog vrtlara

Karlovac je poznat po svojim brojnim parkovima i zelenim površinama koje nude idealno mjesto za odmor, opuštanje i rekreaciju, a iza njih se često krije zanimljiva povijest ili barem nekoliko zgodnih činjenica iz rubrike “Jeste li znali”. U tu kategoriju svakako spada i Modrušanov park u centru grada.

Modrušanov park smješten je između Kina Edison i Ulice kralja Tomislava, a ime je dobio po nekadašnjem ljekarniku i gradonačelniku Karlovca Gustavu Modrušanu (1859. – 1930.). Za njegovo uređenje početkom 1930-ih zaslužan je gradski vrtlar zanimljivog prezimena – Josip Kopriva (u nekim izvorima se navodi kao Kopšiva).

Naravno, Kopriva tu nije zasadio koprive, već uredio park po uzoru na francuske vrtove, preobrazivši površinu koja je prije bila ni manje ni više nego močvarno odlagalište otpada. Prvobitni nasad sastojao se od crvenih bukvi, magnolija, breza, tuja, šimšira, ukrasnih ruža, a bilo je tu i američke juke te japanskih banana. Josip Kopriva inače je bio cijenjeni vrtlar u Karlovcu, koji je također uredio cvjetnjak na Promenadi i nasade oko Sokolskog doma, doradio Vrbanićev perivoj uz Koranu i realizirao još nekoliko značajnih zelenih projekata u gradu.

Nakon rušenja Crkve sv. Ćirila i Metoda u neposrednoj blizini, Modrušanov park se 1948. godine proširuje i dobiva blago stepenastu strukturu. U drugoj polovici 20. stoljeća neko je vrijeme nosio ime Park narodnih heroja, a u njemu su bile postavljene brončane skulpture, odnosno biste narodnih heroja, od kojih je danas ostala jedino ona Većeslava Holjevca.

Na mjestu nekadašnje crkve danas se nalazi dječje igralište, a od stabala u parku trenutačno rastu dvije bukve, četiri magnolije, pet američkih tuja, trinaest katalpa te po jedan jasen i lipa.

Gotovo stoljetni Modrušanov park idealno je mjesto za popodnevni obiteljski predah s djecom, stanku nakon šetnje, čekanje da počne film u Edisonu ili predstava u Zorin domu, a u uskrsno vrijeme tu ćete pronaći i velike šarene pisanice. Zajedno s obližnjom Promenadom i šancem čini poveću zelenu oazu u samom centru grada. Iskoristite proljeće da istražite svaki njezin kutak, a Modrušanov park vam može poslužiti kao sasvim dobra početna pozicija!

Pročitajte i ovo:

U prirodi

Kupa: Stoljeća uz rijeku

Kažu kako u gradu na četiri rijeke svatko ima svoju rijeku miljenicu. Je li to Korana sa svojim slapom, smaragdna