Skip to content

Karlovački šančevi – parkovi u koje se morate spustiti

Teško je zamisliti gradove bez parkova. Oni unaprjeđuju kvalitetu života gradskog stanovništva, reguliraju mikroklimu gradova, uljepšavaju urbane vizure, mjesta su opuštanja, susreta, okupljanja… Karlovac je nadaleko poznat po svojim predivno uređenim zelenim površinama, a u njemu ćete pronaći i jednu malo drukčiju vrstu parkova: zelene šančeve ili “trodimenzionalne” parkove. Osim što privlače pozornost svojim specifičnim oblikom, šančevi su opipljiva poveznica s poviješću grada na četiri rijeke i njegovim počecima u 16. stoljeću.

Od obrambenih rovova do zelenih parkova

Kada je sagrađen daleke 1579. godine u obliku šesterokrake zvijezde, Karlovac je bio opkopan obrambenim jarkovima ili šančevima, tada dubokim do 9 metara. Rovovi oko utvrde s vremenom su izgubili svoju prvotnu svrhu obrane od neprijatelja, ustupajući mjesto zelenoj površini i nasadima.

Zahvaljujući starim jarkovima, oko Zvijezde danas tako imamo jedinstvene parkove koji su ukopani 3 – 4 metra ispod razine zemlje, čime su dobili svojevrstan “3D efekt”. Nekadašnji obrambeni opkop u biti čini jedinstvenu cjelinu podijeljenu na nekoliko manjih parkova i zelenih površina: Modrušanov park, šanac podno Velike promenade, šanac ispod banke, šanac iza pošte, šanac uz Crnu promenadu, uz Ruski put i šanac s košarkaškim igralištem i školskom zgradom.

I dok u obične parkove trebate samo ušetati, u karlovačke šančeve ipak se morate – spustiti. No, ne trebate se brinuti zbog strmina jer u šančeve možete ući utabanim stazama ili ugrađenim stepenicama. Naravno, oni mlađi će se s guštom zatrčati nizbrdicom, a u zimsko doba šančevi očekivano postanu omiljena mjesta za sanjkanje.

No, pravo vrijeme za uživanciju u šančevima je proljeće i općenito topliji dijelovi godine, kada zažive u svjetlozelenom ruhu. Tada ćete često vidjeti Karlovčane i posjetitelje kako opušteno šeću njihovim stazama ili se odmaraju na klupama, a posebno su zanimljivi djeci jer travnate strmine, puteljci i rascvjetani grmovi pozivaju na igru i avanturu.

Mjesto za događanja

Šančevi su također sjajna lokacija za razna događanja, a to pogotovo vrijedi za onaj uz Veliku promenadu u kojem se odvijaju aktivnosti i manifestacije poput Potrage za pisanicama, Dana u parku ili tradicionalnih Dana piva.

Idealni su i kao mjesto za postavljanje blagdanskih dekoracija pa ćete tako u božićno i novogodišnje vrijeme podno Promenade naići na goleme ukrase u obliku kuglica i darova, a u uskrsnom razdoblju na velike šarene pisanice. Poseban je ugođaj tada šetati u večernjim satima jer dekoracije bivaju osvijetljene.

Šančevi su posebna karlovačka atrakcija, čiji davni projektanti i graditelji vjerojatno nisu ni slutili koja će im svrha biti jednoga dana u budućnosti. Pri sljedećem posjetu Karlovcu ne propustite se spustiti u naše jedinstvene 3D parkove i otkrijte posebnu dimenziju zelenoga mira i opuštenosti!

Pročitajte i ovo:

U prirodi

Kupa: Stoljeća uz rijeku

Kažu kako u gradu na četiri rijeke svatko ima svoju rijeku miljenicu. Je li to Korana sa svojim slapom, smaragdna