Skip to content

Zvijezda u malom: Početna točka velike priče o Karlovcu

Povijesna karlovačka utvrda. Stara gradska jezgra. Mjesto nastanka Karlovca. Ili, jednom riječju – Zvijezda! Šesterokraka utvrda prepoznatljiv je simbol grada na četiri rijeke, ali onima koji ne žive u Karlovcu cijeli taj koncept Zvijezde možda je pomalo apstraktan. Gdje ona zapravo počinje i završava? Gdje se nalaze ti krakovi? Je li istina da se cijela stvar vidi iz zraka?

Kako biste otkrili i shvatili karlovačku Zvijezdu ne morate je sagledati iz ptičje perspektive. Dovoljno je da ostanete čvrsto na zemlji i prošećete do ruba Radićeve ulice, odnosno parka u kojem stoji skulptura Vjekoslava Karasa. Na lokaciji nekadašnjeg revelina, odnosno isturenog dijela utvrde koji je štitio ulaz u grad, pronaći ćete jednu od najnovijih karlovačkih atrakcija – kompozitnu maketu Zvijezde.

Ona prikazuje stanje stare karlovačke utvrde u skladu s planom grada iz 1783. godine, koji je odabran jer donosi točne presjeke bastiona i šanaca koji ujedno čine prepoznatljiv oblik zvijezde. Na maketi su u trodimenzionalnom obliku posebno istaknute povijesno važne građevine: Gradski muzej Karlovac, Velika vojarna, Oružana, Crkva Presvetog Trojstva s franjevačkim samostanom, Pravoslavna crkva sv. Nikole i Veleučilište u Karlovcu (nekadašnja zgrada Generalije).

Projekt izrade makete ostvaren je pod vodstvom Turističke zajednice grada Karlovca, u suradnji s Konzervatorskim uredom u Karlovcu, Odsjekom za kulturu i kulturnu baštinu Grada Karlovca i Gradskim muzejom. Zvijezda u malom djelo je Deminutiv studija i arhitekta Marka Ambroša te akademskog kipara Predraga Pavića, uz konzultacije stručnjaka s Instituta povijesti umjetnosti. Maketa je izlivena u Ljevaonici Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, a javnosti je predstavljena u ljeto 2020. godine.

Mjesto postavljanja makete nije odabrano slučajno: lokacija nekadašnjeg revelina prikladna je kao svojevrsna točka povezivanja Zvijezde s ostalim gradskim atrakcijama u okolici, poput Foginova kupališta i akvarija Aquatike na obalama Korane.

Zahvaljujući odabranoj poziciji, maketa također može poslužiti kao početna točka putovanja kroz povijesnu priču o Zvijezdi i gradu koji se bliži 445. rođendanu, ali i kao završna postaja obilaska stare gradske jezgre. Bilo da idete u razgledavanje Zvijezde sami ili u društvu naših sjajnih turističkih vodiča, želimo vam ugodno otkrivanje bogate karlovačke povijesti!

Pročitajte i ovo:

Kultura i baština

Grab sačuvan u Grabriku

Grabrik je mali grad unutar grada Karlovca te je, unatoč svemu potrebnome u modernom načinu života, jedna od najzelenijih gradskih