Skip to content

Mjesta gdje stanuju umjetnost i povijest: Muzeji, galerije i zbirke u Karlovcu

Muzeji i galerije igraju važnu ulogu u očuvanju kulturno-povijesne baštine, pružajući prostor za izlaganje umjetničkih djela i “komadića” prošlosti koji nas inspiriraju i proširuju naše znanje o ljudima i svijetu nekad i danas. Karlovac je grad duge povijesti i bogatoga kulturnog naslijeđa pa uopće ne čudi da ćete u njemu pronaći mnoge muzeje, galerije i izložbene prostore, koji su neizmjerno važan dio lokalne kulturne i turističke ponude, ali i mjesta gdje se redovito odvijaju zanimljiva događanja i sadržaji. Upoznajmo ih zajedno!

Gradski muzej Karlovac

Gradski muzej Karlovac svoj je dom pronašao u staroj gradskoj jezgri, na Strossmayerovu trgu. Osnovan početkom 20. stoljeća, bogato opremljen muzej svojim eksponatima priča priču o povijesti grada i ovih krajeva od drevnog doba pa sve do modernih vremena. Njegova riznica sadrži arheološke nalaze, etnografske predmete, povijesne dokumente, stare kućanske predmete, industrijsku baštinu, umjetnička djela lokalnih autora i još mnogo starina i uspomena na minula razdoblja. Zbog obnove trenutačno je zatvoren pa jedva čekamo upoznati njegovo novo izdanje!

Gradski muzej dio je ustanove Muzeji grada Karlovca u sklopu koje djeluju i Stari grad Dubovac, Muzej Domovinskog rata na Turnju te Galerija “Vjekoslav Karas”.

Muzej Domovinskog rata Karlovac – Turanj

U staroj austrijskoj vojarni u četvrti Turanj, 2019. godine uređen je Muzej Domovinskog rata, koji sadrži oko 350 originalnih predmeta i više od tri sata multimedijalnih sadržaja na temu ratnih 90-ih i borbe za hrvatsku samostalnost. Osim stalnog postava koji priča povijesnu priču o hrabrosti, ponosu i pobjedi, turanjski muzej donosi i povremene tematske izložbe, a ujedno je i mjesto održavanja raznih predavanja, radionica i okruglih stolova. Muzejski kompleks uključuje i postav borbene tehnike na otvorenom u kojem se posebno ističe izloženi zrakoplov MiG 21.

Franjevački muzej Karlovac

Franjevački muzej s Crkvom Presvetog Trojstva čini jedinstven kompleks koji je ujedno jedan od zaštitnih znakova staroga centra grada, odnosno karlovačke Zvijezde. Franjevačka zbirka bogata je riznica sakralne povijesti koja sadrži čak 10.000 raritetnih knjiga, predmeta i umjetnina, a zdanje također krije staru samostansku kuhinju i apoteku s mirisnim ljekovitim biljem. No, kako biste upoznali neprocjenjivo blago koje su sačuvali naši franjevci, morat ćete se malo strpjeti jer muzej je trenutačno zatvoren zbog radova na sanaciji crkve.

Stari grad Dubovac

Impozantni dvorac na brdu iznad Kupe i jedan od zaštitnih znakova Karlovca, Stari grad Dubovac, sadrži atraktivan izložbeni prostor koji redovito ugošćuje različite izložbe, najčešće povijesne tematike. Dubovačka utvrda muzej je sam po sebi s obzirom na to da je postojala stoljećima prije osnutka Karlovca, a posjetiteljima je posebno zanimljiva Branič kula s vidikovcem s kojeg puca pogled koji ostavlja bez daha. Ukratko, posjet Karlovcu jednostavno ne može proći bez posjeta Starom gradu!

Nacionalno svetište svetog Josipa

U podnožju dubovačkog brda smjestilo se Nacionalno svetište sv. Josipa, jedan od najvažnijih sakralnih objekata u gradu, a u njegovu sklopu djeluje Galerija “Martin Borković”. U galeriji, koja nosi ime zagrebačkog biskupa iz 17. stoljeća, redovito se održavaju izložbe sakralne tematike, a ondje možete razgledati i stalni postav “Čudo Božje krhkosti“, koji Isusov život prikazuje skulpturama izrađenim od perušine. Samo svetište također ima zanimljivu umjetničku atrakciju: najveći crkveni mozaik u Hrvatskoj, koji prikazuje Isusovo rođenje, a sastoji se od čak pola milijuna staklenih dijelova.

Galerija ULAK

Galerija Udruge likovnih autora Karlovac (ULAK) maleno je zdanje velikog značaja za slikare, ilustratore i kipare u gradu, ali i šire. Objekt žutog pročelja smješten je u blizini kina Edison, a u njemu tijekom godine možete razgledati raznovrsne izložbe grafika, skulptura i likovnih instalacija. Galerija ULAK mjesto je okupljanja profesionalnih i amaterskih umjetnika, kao i ljubitelja umjetnosti, a udruga nerijetko organizira i likovne kolonije koje redovito privlače mnoge lokalne kreativce.

Galerija “Vjekoslav Karas”

Uz Gradsku knjižnicu “Ivan Goran Kovačić”, Galerija “Vjekoslav Karas” kulturna je okosnica karlovačke četvrti Novi centar. Sagrađena 1975. godine, galerija ima atraktivan izložbeni prostor u kojem se održavaju likovne i muzejske izložbe te prigodna događanja. U neposrednoj blizini, odnosno na zgradi preko puta, možete razgledati i prigodne murale posvećene umjetniku po kojemu je galerija dobila ime.

Galerija ZILIK

U centru grada, točnije u Radićevoj ulici, smjestila se Galerija ZILIK, koja ustvari nosi skraćeno ime Zimske likovne kolonije, pokrenute još 70-ih godina prošlog stoljeća. Površinom nevelik prostor redovito krije zanimljive sadržaje, od umjetničkih izložbi slika, fotografija, instalacija i drugih eksponata pa sve do tematskih izložbi kolekcionarskih predmeta. Galerija ZILIK važan je dio kulturne slike grada, ali i jedan od zaštitnih simbola Radićeve ulice.

Muzej karlovačkog vatrogastva

Jeste li znali da se vatrogastvo na ovom području počelo razvijati daleke 1871. godine kada je osnovano Dobrovoljno vatrogasno društvo Karlovac? Jeste li ikad čuli za Otiliju Türk, kumu barjaka karlovačkog vatrogasnog društva? Sve o korijenima i dugoj tradiciji lokalne protupožarne zaštite saznat ćete na Gažanskom trgu gdje se nalazi  Muzej karlovačkog vatrogastva, s više od tisuću zanimljivih eksponata s kraja 19. i početka 20. stoljeća.

Etno kuća Vučjak

U slikovitom naselju Vučjak, smještenom na brdu iznad Karlovca, nalazi se Etno kuća Vučjak u kojoj možete razgledati na stotine tradicijskih predmeta, oruđa i gospodarskih pomagala koje su ljudi našega kraja koristili na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće. Vrijedne predmete iz prošlosti prikupilo je Kulturno-umjetničko društvo “Sv. Ana – Vučjak”, a kuću možete razgledati i virtualno. Naravno, za pravi doživljaj preporučujemo dolazak uživo.

Tehnički muzej inženjerstva u Jugoturbini 1949. – 1992.

Karlovac je igrao vrlo važnu ulogu u industrijskoj povijesti ovih krajeva, a dio te priče otkrit će vam Tehnički muzej inženjerstva u Jugoturbini, koji se ponajprije bavi razdobljem nakon 2. svjetskog rata. Izloženi su originalni uređaji i oprema koje su nekada koristili inženjeri te razne fotografije i dokumenti koji približavaju vrijeme industrijskog uzleta u gradu. Muzej je osnovan 2019. godine, a trenutačno se nalazi na privremenoj lokaciji u sklopu tvornice TTK u gradskoj četvrti Banija. U skoroj budućnosti njegov stalni dom postat će povijesna industrijska zgrada Mustad na Rakovcu, koja trenutačno prolazi kroz obnovu.

Vila Anzić

Ljubitelji planinarstva i pustolovnih pothvata svakako bi trebali posjetiti Vilu Anzić, staro zdanje na brdu iznad gradskog naselja Borlin. Obnovljena i uređena zgrada čuva uspomene na podvige hrvatskih planinara, alpinista i speleologa te zbirku opreme, rekvizita i memorabilija slavnih karlovačkih istraživača – braće Seljan. Vila Anzić ujedno je i završna točka Seljanove šetnice, posvećene legendarnoj braći pustolovnoga duha.

Pročitajte i ovo:

Kultura i baština

Grab sačuvan u Grabriku

Grabrik je mali grad unutar grada Karlovca te je, unatoč svemu potrebnome u modernom načinu života, jedna od najzelenijih gradskih