Skip to content

Dubovac, kvart koji priča povijest

Svaki karlovački kvart ima svoj šarm, svoju priču, ali ima nešto zaista posebno u našem dobrom starom Dubovcu. Smješten na sjeverozapadnoj strani Karlovca, uz desnu obalu rijeke Kupe, Dubovac je mirna i šumovita četvrt koja iza sebe ima dugu povijest, dulju čak i od samoga grada čiji je dio.

Duga povijest Staroga grada

Kvart je dobio svoj naziv po šumi duba, odnosno hrasta koja ga je nekad okruživala. To je nešto što već znaju i školarci koji pohađaju OŠ Dubovac, ali možda je malo manje poznato da je to područje bilo naseljeno još u prapovijesti, odnosno u brončanom i željeznom dobu, što su potvrdili i arheološki nalazi.

U srednjem vijeku na brdu iznad Kupe događa se jedna zaista velika stvar: počinje gradnja slavnoga povijesnog dvorca koji danas zovemo Stari grad Dubovac. Nije poznato kada je točno završen, ali smatra se da je postojao još prije 13. stoljeća. U pisanim se dokumentima Dubovac prvi put spominje 1339. godine, kada je dobio svog prvog župnika. Drugim riječima, prvi pisani trag o Starome gradu pojavio se 240 godina prije osnutka samog Karlovca.

Tijekom godina i stoljeća Dubovac je izmijenio mnoge vlasnike, a među njima su bile i ugledne velikaške obitelji poput Blagajskih, Frankopana i Zrinskih. U 16. stoljeću bio je na meti Turaka, a iz tog vremena potječe i legenda o tajnom podzemnom prolazu prokopanom ispod utvrde, koji u stvarnosti (još) nije otkriven. Dvorac je tijekom vremena često bio obnavljan, dograđivan i uređivan, a današnji izgled može ponajprije zahvaliti cjelovitoj rekonstrukciji sredinom prošlog stoljeća. 

Stari grad danas je jedna od najprepoznatljivijih karlovačkih atrakcija i mjesto u kojem i oko kojeg se često održavaju razne izložbe, kulturni programi, koncerti i popularna događanja poput Kestenijade i Noći tvrđava. Posjetitelje posebno privlače njegova Branič kula i vidikovac s kojeg puca predivan pogled na Karlovac, a unutar zidina smjestio se i restoran u kojem se možete opustiti nakon razgledavanja i savladavanja duge povijesti.

Bogata sakralna baština

Kvart je poznat i po sakralnim znamenitostima. Spuštajući se s dubovačkog brda, usred zelenila naići ćete na ranobaroknu crkvu Blažene Djevice Marije Snježne, koja se ističe svojim karakterističnim narančasto-bijelim pročeljem, a uz nju se nalazi i križni put. Vrlo blizu, točnije, u podnožju brda smjestio se pak jedan od najvažnijih sakralnih objekata u gradu, ali i šire: Nacionalno svetište sv. Josipa. Gradnja crkve iznimno modernog izgleda počela je 1968. godine, a nacionalnim svetištem proglašena je dvadesetak godina poslije. Ujedno, riječ je o prvoj crkvi u Karlovcu sagrađenoj nakon Drugog svjetskog rata.

Kako je sveti Josip zaštitnik grada na četiri rijeke, svakog Josipova (19. ožujka) ljudi iz svih krajeva zemlje dolaze u Dubovac na veliko godišnje proštenje. Osim mira i nadahnuća, za vrijeme svetkovine ondje ćete pronaći i licitare, fine medenjake i gvirc. Svetište i u ostalim danima redovito privlači vjernike, hodočasnike i sve ljude dobre volje te je važan dio turističke ponude našega grada. Posebno je i po tome što se u njemu nalazi najveći crkveni mozaik u Hrvatskoj, koji prikazuje Isusovo rođenje, a sastoji se od čak pola milijuna staklenih komadića!

Dubovac ima i katoličko groblje koje je od iznimnog povijesno-kulturnog značaja, što potvrđuje i članstvo u Udruzi znamenitih groblja Europe te Ruti europskih groblja. Staro dva stoljeća, Katoličko groblje Dubovac krasi istančana arhitektura, brojne skulpture i kiparski radovi, čineći ga tako svojevrsnom galerijom na otvorenom. Poseban je doživljaj šetnja njime u večer Svih svetih, kada tisuće lampaša i svijeća obasjava posljednja počivališta mnogih građana.

Pivarski kvart

Osim što nosi titulu grada rijeka i parkova, Karlovac je i nadaleko poznat kao grad piva. To može zahvaliti upravo Dubovcu, odnosno činjenici da se ondje nalazi “rodno mjesto” Karlovačke pivovare. Još davne 1854. godine mađarski barun Nikola Vranyczany podigao je zgradu nove pivovare na Dubovcu, čime je počela duga priča o pivarstvu i tradiciji koja traje i danas. Kompanija je kroz povijest mijenjala vlasnike i službeno ime, ali građani je i dalje u svakodnevnom govoru nazivaju Karlovačkom pivovarom ili samo Pivovarom.

S obzirom na dugu pivarsku tradiciju, sasvim je očekivano da grad na četiri rijeke ima i veliku pivarsku feštu, zar ne? Već gotovo četiri desetljeća, u kasno ljeto održava se tradicionalna godišnja manifestacija Dani piva. Mnogi tada u šali govore kako Karlovcem teče “peta rijeka”, a to je i vrijeme kada vam se može pružiti prilika da razgledate pivovaru i njezine proizvodne pogone na nekoj od organiziranih vođenih tura.

Mjesto za rekreaciju

Premda u gradu postoje popularnija i “razvikanija” mjesta za šetnju, poput Promenade i obale Korane, Dubovac ima puno toga za ponuditi šetačima i rekreativcima. Šumovita okolica Staroga grada idealna je za pješačke avanture, a uz Kupu prolazi šetnica koja je dio planinarske obilaznice “4 rijeke karlovačke”. Dubovcem dijelom prolazi i Seljanova šetnica, nazvana po legendarnoj karlovačkoj braći istraživačima.

Za urbanu šetnju idealna je Marmontova aleja, koja je ujedno i prometna žila kucavica Dubovca. Dio je stare ceste Lujzijane, a njezinu vizuru karakterizira drvored platana koji je izvorno zasađen prije više od 200 godina. Marmontova aleja najstariji je spomenik parkovne arhitekture u gradu, a 1968. godine uvedena je u Upisnik zaštićenih prirodnih vrijednosti.

Sve to samo je djelić zanimljivosti o povijesnoj karlovačkoj četvrti. Sljedeći slobodni vikend rezervirajte za istraživanje i mirnu šetnju Dubovcem: protegnite noge uz Kupu, prebrojite platane na Aleji, proučite detalje velikog mozaika u Svetištu, popnite se drvenim stepenicama do Staroga grada, osjetite duh nekih drugih vremena… Dubovac jedva čeka da vam ispriča svoju priču i zaista vam ima mnogo toga za otkriti.

Pročitajte i ovo:

Kultura i baština

Grab sačuvan u Grabriku

Grabrik je mali grad unutar grada Karlovca te je, unatoč svemu potrebnome u modernom načinu života, jedna od najzelenijih gradskih