Skip to content

5 razloga zašto Edison nije obično kino

Kino Edison važan je dio kulturno-povijesne baštine grada na četiri rijeke i na mnoge generacije lokalnih filmofila ostavilo je neizbrisiv trag. Nakon pauze od desetljeća i pol, stoljetna je zgrada u 2023. godini ponovno otvorila svoja vrata, postavši multimedijalni centar i moderno mjesto susreta, učenja i zabave. U povodu toga donosimo nekoliko zanimljivosti koje pokazuju kako je riječ o sve, samo ne običnom kinu!

Sto-i-nešto-godišnjak

Omiljeno karlovačko kino prešlo je stotu, odnosno osnovano je davne 1920. godine, što ga čini drugim najstarijim namjenski sagrađenim kinom u Hrvatskoj. Karlovčani su tako svoje prvo kino dobili u vrijeme kada je film još bio nijem, a velikim platnima žarile su i palile zvijezde kao što su Charlie Chaplin i Buster Keaton.

Nomen est omen

Kino se u početku trebalo zvati Atlas, ali na kraju je dobilo ime po američkom izumitelju Thomasu Alvi Edisonu. U to vrijeme bilo je uobičajeno da se kina nazivaju po poznatim znanstvenicima, premda je iz današnje perspektive pomalo neobično da nije nazvano po jednom drugom znanstvenom velikanu (i Edisonovu rivalu) – Nikoli Tesli, s obzirom na to da je on dio svoga života proveo u Karlovcu. Odluka o konačnom imenu vjerojatno se može pripisati činjenici da su pojedini Edisonovi pronalasci i patenti bili ključni za razvoj filmske tehnologije.

Kino Edison ujedno je jedno od rijetkih u zemlji koje danas nosi ime neke povijesne ličnosti (primjerice, u toj kategoriji je i splitsko kino Karaman koje je nazvano po pioniru hrvatske kinematografije Josipu Karamanu).

Oku ugodna zgrada

Kada se priča o kinima, u današnje vrijeme mnogima su prva asocijacija multipleksi u velikim trgovačkim centrima. Međutim, kino Edison smješteno je uz uređeni park u zelenom srcu grada, u romantičnoj zgradi sagrađenoj u art deco stilu, što mu daje poseban duh. Nakon nedavne obnove zgrada je vratila svoj nekadašnji sjaj i divno žuto pročelje, ali i dobila poneki novi dodatak, poput staklene stijene na krovu.

Prvo VR kino u Hrvatskoj

Revitalizirano kino Edison spoj je tradicije i modernih tehnologija pa je tako nakon otvaranja u rujnu 2023. ponijelo titulu prvog VR kina u Hrvatskoj, omogućujući posjetiteljima uživanje u sadržajima virtualne stvarnosti putem posebnih naočala. Kino na raspolaganju ima 70 setova VR naočala, a u ponudi su trenutačno virtualni filmovi Stari grad Dubovac, Karlovačka Zvijezda, Građansko društvo, Labatorci i Značajne ličnosti. Tehnologija kakvu smo nekad viđali samo u ZF filmovima postala je stvarnost!

Kino sa suvenirnicom

Suvenirnice su nešto što danas nećete često naći u kinima. U Edisonovoj maloj suvenirnici možete kupiti simpatične filmske memorabilije i karlovačke suvenire – idealno kao dar za dragu osobu ili uspomena na lijepu filmsku večer u ugodnom društvu. Nakon što ste odgledali dobar film i kupili nešto zgodno, predahnite u kafiću s prostranom terasom koji se također nalazi u sklopu kina. Edison je uistinu pravo mjesto za izlazak!

Pročitajte i ovo:

Kultura i baština

Mali vodič kroz karlovačke murale

Karlovac je poznat kao grad na četiri rijeke, nerijetko ga nazivaju i gradom parkova, ali ne bi nas trebalo nimalo

razglednica kino edison
Kultura i baština

Duhovi kina Edison

Rijetko koja povijest, kao povijest kinematografije, počinje od slova Ž. „Žive slike“, tako se nazivao prvi film, a tako je