Skip to content

Svjetski pustolovi iz Karlovca: 5 stvari koje možda niste znali o braći Seljan

Mirko i Stjepan Seljan najpoznatiji su svjetski putnici rođeni u Karlovcu. Njihove ekspedicije Afrikom i Južnom Amerikom krajem 19. i početkom 20. stoljeća ušle su u povijest i nadahnule mnoge naraštaje istraživača i zaljubljenika u putovanja.

O legendarnoj braći pisane su knjige, njihovo ime danas nose ulice i škole, a lik i djelo Seljanovih inspiracija su čak i lokalnim autorima murala. U Karlovcu već godinama djeluje istraživački klub CEIK Braća Seljan, a Udruga turističkih vodiča Karlovačke županije Bastion nedavno je pak predstavila kostimiranu turističku turu koju vode “Mirko i Stevo”.

Biografija Seljanovih svakako bi mogla poslužiti kao predložak za uzbudljiv pustolovni film, a dok naši (ili holivudski) producenti ne uvide sjajan potencijal te ideje, donosimo vam nekoliko zanimljivih crtica o slavnoj braći, koje možda niste znali.

Svjetski pješaci

Mirko Seljan 1898. godine osvojio je naslov “Champion of Globetrotter”. Pitate se o kakvom podvigu je zapravo riječ? U 110 dana uspio je pješice prijeći put od Petrograda (današnjeg Sankt Peterburga) do Pariza! Zanimljivo je spomenuti da su pustolovna braća, kada su počela put u Afriku, propješačila rutu od Karlovca do Trsta.

U službi etiopskog cara

Braća Seljan krenula su 1899. godine put Afrike, gdje su neko vrijeme bili u službi etiopskog cara Melenika II., zauzevši visoke pozicije u državnoj upravi. Mirko je postao i guverner na jugu zemlje (koja se tada zvala Abesinija), dok je Stjepan slovio kao njegov zamjenik. Osim političkim zaduženjima (koja su uključivala i rad na određivanju granice između Etiopije i Kenije), bavili su se i važnim znanstvenim radom, poput geomorfoloških i klimatoloških istraživanja.

Nerazjašnjena smrt

Od 1903. do 1913. godine braća su provodila brojna istraživanja u Južnoj Americi te su, među ostalim, dokumentirali i život domorodaca. Jedan od njihovih projekata bilo je i prometno povezivanje Atlantskog oceana i Pacifika rijekom Amazonom. Međutim, ambiciozan pothvat nije se ostvario zbog Mirkove pogibije u nerazjašnjenim okolnostima za vrijeme njegove ekspedicije u Peruu. Mirkova smrt u prašumi do danas je ostala velika zagonetka, a različite teorije govore o umorstvu, smrti od gladi, sukobu s domorocima… Mlađi brat Stjepan nastavio je svoj život u Brazilu, gdje je i umro 1936. godine.

Stotine vrijednih predmeta

Na svojim putovanjima braća Seljan prikupila su velik broj autentičnih predmeta koji su završili kao dio muzejskih zbirki. Seljanovi su nekadašnjem Narodnom muzeju u Zagrebu darovali 133 predmeta iz Etiopije i 240 iz Južne Amerike, koji su poslije postali dio postava Etnografskog muzeja. Neke od njih možete razgledati i virtualno.

Junaci stripa

Braća Seljan čak su pronašla svoje mjesto u devetoj umjetnosti! Strip “Grob u prašumi” velikog crtača Andrije Maurovića premijerno je izlazio od 1943. do 1944. godine na stranicama tjednika Zabavnik, a u novije doba objavljen je u integralnom izdanju. Strip je nastao na temelju romansirane biografije “Braća Seljani” autora Zlatka Milkovića, a u fokusu priče je Stjepanova potraga za nestalim bratom.

Pročitajte i ovo:

Kultura i baština

Grab sačuvan u Grabriku

Grabrik je mali grad unutar grada Karlovca te je, unatoč svemu potrebnome u modernom načinu života, jedna od najzelenijih gradskih