Početku jeseni posebno se vesele gljivari, ali i svi oni koji vole aktivno provoditi svoje slobodno vrijeme na svježem zraku. Karlovac i njegova okolica bogati su šumama, koje su u jesensko vrijeme pune različitih gljiva.
Upravo su zato šumovite lokacije u Karlovcu atraktivne za sve Karlovčane i turiste željne avanture, istraživanja, odmora i stjecanja novih znanja. Stoga, ako si u potrazi za savršenim izletom s obitelji ili prijateljima, voliš gljive ili se jednostavno želiš okušati u berbi istih, informacije u nastavku će ti sigurno biti od koristi. Ne sumnjamo da ćeš se kući vratiti s punom košaricom i isprobati recept za štrudlu s vrganjima koji smo ti ovoga puta pripremili.
Šuma Kozjača – „Zelena pluća Karlovca“
Karlovac i okolica imaju dosta šume, ali za posjetitelje bi, kako kažu iz „Gljivarskog društva Karlovac“ najbolja bila gradska šuma Kozjača. Kozjača je bjelogorična šuma s bukvom, grabom i kestenom te je u pogodnim vremenskim uvjetima bogata gljivama.
Za rekreativce je posebno zanimljiva „Poučna staza Kozjača“. Ona je kružna, u dužoj varijanti duga 4,5 km, a u kraćoj 2,3 km. Na samom početku staze nalaze se table s općim podacima o šumi, biljnim zajednicama i karta s ucrtanim stazama. Savršena je to prilika za učenje o šumi i šumskoj zajednici te stvaranje zdravih navika, posebno kod najmlađih.
Gljivarsko društvo Karlovac, već u nedjelju 8. listopada 2023. organizira izlet za građanstvo „Poučnom stazom Kozjača.“ Radi se o susretu s posjetiteljima gdje determinatori kroz druženje i zabavu prisutnima otkrivaju čudesni svijet gljiva. Svi zainteresirani mogu doći ispred zgrade Suda u 9 h, kada se očekuje polazak u šumu.


38. Gljivarski tjedan i ove godine pun događanja
Gljivarski tjedan započinje u petak, 29.9. izložbom gljiva i kuhanjem gljivarskog kotlića na karlovačkoj tržnici. U nedjelju 1.10. je na rasporedu otvaranje izložbe u „Ulak“-u, a u utorak 3.10. druženje u Vojniću uz izložbu i gljivarski kotlić. Za one koji žele znati više o gljivama u gastronomiji, u srijedu 4.10. je na rasporedu promocija knjige „Jestive gljive i recepti od gljiva“ u Knjižnici za mlade Karlovac. U subotu 7.10. održava se tradicionalni izlet hrvatskih gljivarskih društava i gostiju na Muljavu. Sve detalje i novosti možeš pratiti na Facebook stranici Gljivarskog društva Karlovac.
Sigurni smo da ćeš od ponuđenih prijedloga pronaći nešto za sebe i priključiti se jesenskoj gljivarskoj avanturi u Karlovcu. No, prije nego se uputiš u šumu, svakako prouči naš mali vodič za gljivare početnike.
Uz to, nemoj propustiti niti gljivarske menije koje su pripremili vrijedni kuhari karlovačkih restorana.
Ovo je recept koji možeš pripremiti s vrganjima iz svoje košarice. Dobar tek i vidimo se u Karlovcu!
Štrudla s vrganjima i sirom

Sastojci:
TIJESTO:
– 400 g brašna
– 250 ml vode
– žličica soli
– 2 žlice ulja
– 1 žlica jabučnog octa
– maslac
NADJEV:
– 600 g vrganja
– pola glavice luka
– sol i papar
– 500 g sira (ja sam koristio ricottu)
– 1 jaje
– 1 čašica kiselog vrhnja
1. U posebnu zdjelu prosijati brašno, dodaj sol i izmiješaj. U sredini napravi rupu, dodaj trećinu vode, ulje i ocat. Kuhačom miješaj kružno, brašno će uzimati tekućine koliko mu treba, a postepeno dodavati i ostatak vode. Kada si tijesto sjedinio u kompaktnu smjesu, prebaci ga na pobrašnjenu površinu i nastavi mijesiti dok ne postane glatko. (Bit će potrebno još malo brašna.)
2. Tijesto podijeli na dva jednaka dijela i lagano naulji. Oblikuj ih u oblik kugle, premjesti u posudu, pokrij krpom i pusti da odmori 30 minuta.
3. Dok tijesto odmara, pripremi nadjev. Očišćene vrganje nareži na manje komadiće i kratko prodinstaj s lukom i začinima. Pusti kratko da se ohladi. U jednoj zdjeli pomiješaj sir, vrhnje, jaja i začine.
4. Kada je tijesto odmorilo, potrebno ga je razvaljati (cca 35×50 cm). Kod nas doma je uvijek štrudla bila malo deblja, tako da se ne razvlači pretanko.
5. Svaku polovicu premaži nadjevom od sira i po njoj posloži gljive. Štrudlu sa svake strane pomoću stolnjaka zarolaj prema sredini. Isti postupak ponovi i s drugim tijestom. Ukupno ćeš dobiti četiri štruce.
6. Prebaci u protvan koji si prethodno obložio papirom za pečenje te po štrucama rasporedi listiće maslaca.
7. Peci u unaprijed zagrijanoj pećnici na 190 stupnjeva, 50-tak minuta, dok ne dobije lijepu boju. Dobar tek!