Skip to content

Jesen u gradu na četiri rijeke

Šarene krošnje gradskih šetališta, suho lišće pod nogama, mistična magla nad parkovima, tihe riječne obale… Jesen u Karlovcu stvara zaista bogat mozaik inspirirajućih prizora i poetske atmosfere. Kada tome dodate niz sezonskih događanja i sadržaja, postat će vam sasvim jasno zašto mnogi jedva čekaju vladavinu jeseni u gradu na četiri rijeke.

Ukusni plodovi jeseni

Jesen nam na tanjure donosi neodoljive okuse i mirise, a jedan od zaštitnih znakova toga godišnjeg doba definitivno su gljive. Ljubitelji jesenskih plodova stoga nestrpljivo očekuju 38. Gljivarski tjedan u organizaciji Gljivarskog društva Karlovac, s raznovrsnim programom u razdoblju od 29. rujna do 8. listopada, koji uključuje izložbe gljiva, organizirane izlete i predstavljanje knjige “Jestive gljive i recepti od gljiva”. Istodobno, karlovački restorani oduševit će vaše nepce ponudom ukusnih i maštovitih menija u kojima gurmanska kraljica jeseni vodi glavnu riječ.

Ako je gljiva kraljica jeseni, pitate se – tko je onda kralj? Pa kesten, naravno! Štand s pečenim kestenima uz Miljokaz nepogrešiv je vjesnik jeseni u našemu gradu, a grickanje vrućih plodova na klupi u parku jedno je od onih malih zadovoljstava koja upotpunjuju dan. Apetit za kestenima utažit će vam i Kestenijada u Starom gradu, koja se ove godine održava 14. listopada, uz tematske radionice i prodaju proizvoda domaćih OPG-ova. Naravno, lokalni ugostitelji pripremaju i ponudu jela na bazi kestena, s naglaskom na desertima.

Za svakoga ponešto

Premda je sadržajno bogato ljeto već daleko iza nas, različitih kulturnih i tematskih događanja neće nedostajati u gradu ni u jesenskom razdoblju.

Za vikend, od 29. rujna do 1. listopada, štovatelje žestokih ritmova očekuje drugo po redu natjecanje bendova RocKA, koje će se održati na poligonu Kinološko-športskog kluba Karlovac. Najavljen je nastup 16 bendova koji dolaze iz Karlovca, Zagreba, Koprivnice, Varaždina, Samobora, Virovitice, Pazina i Bjelovara. Dođite i podržite mlade rockere!

Dolaskom jeseni počinje i novi ciklus vođenih besplatnih turističkih tura u organizaciji udruge vodiča Bastion koje će gostima, ali i zainteresiranim građanima približiti povijest i kulturu grada na četiri rijeke. Prva na rasporedu posvećena je slavnoj karlovačkoj braći Seljan i njihovim pustolovinama, a održat će se 30. rujna.

Ljubitelji kućnih ljubimaca sigurno će pak posjetiti veliku međunarodnu izložba pasa CACIB – 4 Rivers Winner, koja će se održati 30. rujna i 1. listopada na prostoru Vunskog polja gdje će ponosni vlasnici moći predstaviti svoje četveronožne prijatelje.

Uskoro nas očekuje i jedno jesensko događanje koje je baš kao stvoreno za Karlovac – Fog Festival! U sklopu “festivala magle” bit će organizirane turističke foto-šetnje, izložbe, predavanja i kino-projekcije, a okosnica događanja bit će veliki fotografski natječaj na temu karlovačke magle, koji će trajati tijekom listopada i studenoga. Fotografi svih profila, budite u niskom startu, pravila natječaja bit će objavljena uskoro!

Naravno, to je tek mali dio nadolazećih sezonskih događanja. Pratite nas redovito na Facebooku i posjetite našu web stranicu za sve novosti koje će vam trebati kako biste isplanirali nezaboravni jesenski boravak u našemu gradu.

Pročitajte i ovo: