Skip to content

Domaći sladoled s tamnim craft pivom

Karlovac, osim što je poželjno turističko odredište za aktivni odmor, poznat je i po raznovrsnoj gastro ponudi, ali i kao mjesto gdje se mogu kušati kvalitetna piva hrvatskih, ali i jedne lokalne craft pivovare. Uz nezaobilazno uživanje u hladnoj krigli, tu su mnogi slani i slatki specijaliteti obogaćeni okusima i aromama kvalitetnog piva. Da se pivo odlično uklapa i u slastice, pokazat ćemo vam u receptu za domaći sladoled koji svakako preporučujemo isprobati. Ako se pak odlučite kušati jela s pivom koja pripremaju karlovački ugostitelji, pogledajte njihovu ponudu i na vrijeme isplanirajte svoj dolazak.

Craft piva – izuzetno popularna zbog prirodnog sastava, punog okusa i načina proizvodnje

U čemu je posebnost craft piva? Naravno, u samom okusu, ali i cijelom procesu proizvodnje. Craft pivo proizvodi mala nezavisna pivovara koja koristi prirodne visoko kvalitetne sastojke te cijelom procesu pristupa na kreativan način. Craft pivovare svakodnevno istražuju i isprobavaju nove recepture te nerijetko eksperimentiraju s neobičnim sastojcima i tradicionalnim tehnikama kako bi proizveli jedinstvena piva koja se ističu.

Craft pivovare imaju snažnu povezanost s lokalnom zajednicom i koriste lokalne resurse, što uključuje lokalne sastojke, dizajn etiketa, suradnju s lokalnim umjetnicima i jačanje lokalnog gospodarstva.

Karlovačka craft ‘Pivovara podrum’  – „Odlično craft pivo dolazi s pričom“

Ivan Milašin i Darko Ribić su proizvođači craft piva, a njihova je ‘Pivovara podrum’ jedina craft pivovara na području grada Karlovca. U svom malom pogonu na karlovačkoj tržnici još od 2016. godine svakodnevno proizvode kvalitetno pivo po vlastitoj recepturi. A da rade izuzetno dobar posao svakodnevno im to svojom kupnjom potvrđuju brojni kupci, ali i ugostitelji koji njihova craft piva uvrštavaju na menije svojih kafića i restorana.

Za sada u ponudi imaju četiri piva, a na toj brojci zasigurno neće stati. Prvo pivo koje su proizveli je Kob, lagano craft pivo kuhano u stilu Pale Ale u starom bakrenom kotlu iz 1939. godine. U ponudi imaju i tamno craft pivo ‘Crna čarobnica’. Ovo pivo je prvi puta skuhano Za Winterparty karlovačkih bikera iz kluba Moto Legija 2019. Pivo je posebno zbog diskretne arome kave i tamne čokolade. Svakako kušajte i preostala dva piva – Anisu, začinjeno craft pivo te Frankopansko pivo kneginje Beatrice.

Visit Karlovac blog
Visit Karlovac blog

Njihova piva možete kušati u kafiću ‘Dobra kob“ na karlovačkoj tržnici, a bit će i prisutni na 36. Danima piva Karlovac koji počinju 25. kolovoza. Stoga vas i ovom prilikom pozivamo na ovu poznatu pivsku manifestaciju koje je ujedno i vrhunac sezone ljetnih festivala! U nastavku je recept za domaći sladoled s tamnim pivom. Uživajte u ostatku ljeta i vidimo se u Karlovcu!

Visit Karlovac blog

Sastojci:
350 ml tamnog piva
6 žumanjaka
500 ml vrhnja za šlag
180 g smeđeg šećera
prstohvat soli
2 žličice ekstrakta vanilije

Priprema:
1. Polovinu od ukupne količine piva kuhajte na srednje jakoj vatri dok polovina ne ispari, a potom maknite s vatre.
2. U jednom loncu pjenasto izmiksajte jaja, šećer, vrhnje za šlag i sol. Sastojke kratko kuhajte stalno miješajući  na srednje jakoj vatri.
3. Lonac maknite s vatre i dodajte pivo koje ste reducirali, preostalo pivo i ekstrakt vanilije. Sve dobro izmiješajte. Pomoću cjedila procijedite smjesu u drugu posudu.
4. Veću posudu do pola napunite ledom, a zatim u njega stavite lonac sa smjesom za sladoled. Miješajte dok se smjesa ne ohladi.
5. Smjesu stavite u hladnjak na 45 minuta, a potom u zamrzivač, najbolje preko noći. Povremeno izvadite sladoled iz zamrzivača, izmiješajte i vratite natrag. Sladoled prije konzumacije kratko ostavite na sobnoj temperaturi i poslužite u čaše ili kornet. U slast! 😊

Pročitajte i ovo:

Na meniju

Uskrsna rolada s mrkvom

Bliži nam se Uskrs, najstariji i najveći kršćanski blagdan. U Karlovcu se dolazak proljeća i Uskrs dočekuju s posebnim entuzijazmom

Na meniju

Vanilin kiflice

Prosinac označava dolazak zime i blagdana kojima se posebno veselimo. To je vrijeme darivanja, okupljanja obitelji i prijatelja te uživanja

Na meniju

Namaz od kestena i čokolade

Jesen u Karlovcu je zaista čarobna. Priroda se priprema za hladnije mjesece, temperatura postupno pada, dani su sve kraći. Jedinstveni