Skip to content

Svijet ispod površine: Zanimljivosti o Aquatici i njezinim stanovnicima

Kada ste u gradu na četiri rijeke, posjet Aquatici jednostavno se ne propušta. Moderno uređen slatkovodni akvarij uz desnu obalu Korane približit će vam zanimljiv svijet naših rijeka i jezera, ali i dobro vas rashladiti tijekom vrućih ljetnih dana, s obzirom na nižu temperaturu unutarnjeg prostora. U sklopu akvarija nalaze se kafić i suvenirnica, a cijelo zdanje smješteno je u blizini lijepo uređene šetnice i kupališta. Drugim riječima, savršeno mjesto za posjet s obitelji ili prijateljima!

Prije nego što se zaputite do Korane, pročitajte nekoliko zanimljivih činjenica o karlovačkom akvariju i njegovim stanovnicima, a koje su nam otkrili uvijek susretljivi djelatnici Aquatike.

Šarani su najstariji stanovnici Aquatike

U akvarijima Aquatike trenutačno pliva 90 različitih vrsta riba, odnosno 800 jedinki. Najstariji primjerci među njima su šarani od oko 10 i 15 godina. Pitate se kako se uopće može procijeniti starost ribe? Ona je zapravo zapisana u ljuskama. Naime, riba zimi gladuje i vapnenac se ne taloži u ljuskama tako intenzivno kao ljeti. Brojanjem zimskih prstenova određuje se broj zima koje je riba proživjela i tako se može procijeniti njezina dob – slično kao kod godova drveta!

U akvariju pliva primjerak od 20 kg

Ima riba svih veličina! Najveći primjerci su sivi glavaš (20 kg), šaran (15 kg) i som (15 kg). S druge strane, najmanje u akvariju su endemske ribe poput imotske gaovice, koje narastu do duljine od tek 7 cm.

Pastrve vole hladnu, a šarani toplu vodu

Temperatura vode u akvarijskim se bazenima, naravno, mora prilagoditi određenoj vrsti ribe. Tako hladnovodne vrste poput potočne pastrve, mladice i lipljena borave na 13 – 15° C, dok se toplovodne kao što su šaran i linjak brčkaju na 20 – 22° C.

Svaki se akvarij čisti jednom u 3 do 5 dana

Hranjenje riba i čišćenje akvarija nešto je o čemu se u Aquatici mora posebno voditi računa. Uostalom, to vam je sasvim jasno ako imate ribice za kućne ljubimce. U prosjeku, ribe se u Aquatici hrane svakodnevno ili svaki drugi dan, ovisno o vrsti. Čišćenje bazena se pak obavlja kontinuirano, i to redom svih 25, što u prosjeku ispada da se svaki čisti jednom u 3 do 5 dana, ovisno o veličini akvarija te broju i vrsti riba u njemu.

Neke ribe imaju poseban tretman

Nisu sve ribe u bazenima iste i nekima je potrebna posebna pažnja kako bi opstale. Najdelikatnije za održavanje su vrste iz porodice jesetri (pastruga i ruska jesetra), za koje je eksperimentalno utvrđeno da gube u kompeticiji za ishranu, prije svega, sa šaranom i amurom. Njih se drži u zasebnom akvariju kako bi im se omogućilo nesmetan rast, razvoj i dugovječnost. Jesetre su jedna od najdugovječnijih vrsta riba, što je prije svega određeno njihovom relativno opsežnom veličinom. Suprotnost su pak glavoči koji su maleni i kratkoživući.

Manjić je također kompleksna riba za održavanje, i to zbog nadmetanja za prostor pa dolazi do borbe s drugim jedinkama i uginuća. Stoga se preporučuje držanje jedne jedinke u manjem akvariju koji je dodatno opremljen elementima skloništa za ribe i hladnjakom jer je pri niskim temperaturama ta vrsta najaktivnija, a time i dobrog zdravlja.

U Aquatici se nalaze i neke rijetke stenoendemske i endemske vrste poput svjetlice i mladice. Endemi su srodnici rasprostranjeni na određenom, često malom području i ne pojavljuju se drugdje. Ako je to područje izrazito malo, onda govorimo o stenoendemima.

Som, mladica i štuka u vrhu su hranidbenog lanca

U Aquatici stanuju i neke ribe s kojima uistinu nema šale! Predatorske vrste kao što su som, mladica i štuka mogu dosegnuti velike dimenzije: redom 500, 180 i 150 cm, a imaju i velike vodoravne čeljusti pune oštrih zuba kojima hvataju i kidaju plijen kao što su ribe, ptice močvarice, žabe i manji sisavci. Time spadaju u kategoriju grabežljivih vrsta i sam vrh hranidbenog lanca u slatkovodnom okolišu.

U Aquatici žive i kornjače

Ribe nisu jedini stanovnici Aquatike. U vanjskom akvariju obitava i jedna domaća vrsta kornjače – barska kornjača. Ona ima gladak leđni oklop smeđe ili crne boje i jedna je od samo dvije vrste slatkovodnih kornjača u Europi.

Gdje je fauna, tu je, naravno, i flora, pa se u akvarijima nalazi i prirodno vodeno bilje kao što je rogolist ili valisnerija. Manjim dijelom koristi se umjetno bilje, posebice u tamnom prostoru špilje gdje nema dnevnog svjetla.

Taj svijet ispod vode uistinu je fascinantan, zar ne?! Uživajte u posjetu karlovačkom akvariju i upoznavanju njegovih stanovnika!

Pročitajte i ovo:

Mjesta i doživljaji

Karlovački zidići

Postoje zidine, zidovi i zidići. Zidine su u povijesti služile za obranu gradova i ljudi, a danas su turističke atrakcije.

Karlovac
Mjesta i doživljaji

Drveni most

Karlovac je grad na četiri rijeke i desetak mostova u užem dijelu grada. Mostovi, naravno, služe da premošćuju rijeke i