Skip to content

Zvjezdano ljeto: Vodič kroz 444. rođendan grada Karlovca

Karlovac, grad na četiri rijeke, slavi uskoro svoj 444. rođendan, a mi vam u četiri točke donosimo što ne smijete propustiti u ovogodišnjem izdanju Zvjezdanog ljeta!

Vatreni početak

Kao što tradicija nalaže, Zvjezdano ljeto simbolički počinje 23. lipnja paljenjem Ivanjskog krijesa na Kupi. Najstarija karlovačka pučka svetkovina ove godine obilježava svoju 244. obljetnicu(evo nam opet malo četvorki!), a program vatrene večeri uključuje i nezaobilazno potezanje užeta na Banijskome mostu, živu svirku, light show te spektakularni vatromet. Dođite na obalu Kupe na strani četvrti Banije ili Gaze i pozdravite dolazak najopuštenijega godišnjeg doba!

Glazba, tulum, zabava!

Ni ovoga Zvjezdanog ljeta neće nedostajati bogatoga glazbenog programa na gradskim pozornicama. Na svečanom otvorenju nastupit će Sandra Bagarić, a u iduća tri tjedna posjetitelji će moći čuti i vidjeti poznate domaće izvođače kao što su Ad Astra, Matija Cvek i Jelena Rozga (čiji će nastup i zaključiti manifestaciju).

Ljubitelji rock i pop klasika zasigurno željno iščekuju 3. izdanje Karlovac Open Air Tribute festivala sa sjajnim tribute sastavima koji će utjeloviti Abbu, Rolling Stonese i Guns N’ Roses. Glazbeni nostalgičari, pripremite se na tulum za pamćenje!

Naravno, zvjezdana događanja u gradu neće proći bez klasične glazbe, nastupa zborova i puhačkog orkestra, a u Zorin domu održat će se i Flautistička akademija. Ukratko, ljeto u Karlovcu donosi glazbu za svačije uši!

Kultura, folklor i neodoljivi okusi

Koncerti, izložbe, kreativne radionice, filmske projekcije i kazališne predstave samo su djelić kulturno-umjetničkih sadržaja koji će se odvijati ovog ljeta na raznim gradskim lokacijama. Ljubitelji kazališta i baleta pritom će pomno pratiti program ovogodišnjeg KAKAFE-a, dok će ArtiKA u srcu grada okupiti mnoge štovatelje urbane i ulične umjetnosti.

Ovogodišnje Zvjezdano ljeto ugostit će i 24. izdanje Međunarodnog festivala folklora (opa, još jedna četvorka!) na koji stiže 160 svjetskih folkloraša u šarenim nošnjama i kostimima, uključujući ansamble iz Sjeverne Makedonije, Turske, Gruzije, Španjolske, Burundija i Indonezije. U kompletu s folklornim događanjem održat će se i kulinarski festival Okusi svijeta koji će posjetiteljima približiti neodoljive specijalitete domaće i međunarodne kuhinje. Znate li koji će ovo biti po redu Okusi svijeta? Vjerovali ili ne – četvrti! 🙂

Rođendanski valcer pod kišobranima

Nakon tri tjedna bogatoga i raznovrsnog programa, velika ljetna manifestacija uobičajeno završava 13. srpnja, na sam rođendan Karlovca, kada će u čast gradu 444 para zaplesati valcer na tradicionalnom Rođendanskom balu. Posebna zanimljivost je najava da će se ples ove godine održati pod kišobranima s motivom Zvjezdanog ljeta koje će sudionici dobiti na dar. Jeste li se već prijavili?

Proučite cijeli program događanja i isplanirajte karlovačko ljeto za pamćenje!

Pročitajte i ovo:

Mjesta i doživljaji

Karlovački zidići

Postoje zidine, zidovi i zidići. Zidine su u povijesti služile za obranu gradova i ljudi, a danas su turističke atrakcije.

Karlovac
Mjesta i doživljaji

Drveni most

Karlovac je grad na četiri rijeke i desetak mostova u užem dijelu grada. Mostovi, naravno, služe da premošćuju rijeke i