Skip to content

Karlovačke jagode – jedva smo ih dočekali

Slatke, mirisne i sočne. Jedva smo dočekali domaće jagode naših lokalnih proizvođača. S obzirom na sve veću potražnju za domaćim jagodama koja raste iz godine u godinu, sve je i veći broj sadnica koje se naši lokalni poljoprivrednici odlučuju posaditi na svojim imanjima. I ove godine ih možemo kupiti na različitim gradskim lokacijama – na tržnici kod Kauflanda, ispred trgovačkog centra Karlovčanka, na ulazu u Radićevu ulicu te u kod pošte Grabriku. Ideja za slastice s jagodama je mnogo, a mi ti donosimo recept za kolač koji jednostavno moraš probati napraviti.

Kupnjom domaćih jagoda podržavamo lokalnu zajednicu i male proizvođače

Kupnjom domaćih jagoda pomažemo u očuvanju ruralnih područja i potičemo rast gospodarstva na lokalnoj razini. Ono što je također bitno, mali proizvođači se sve više okreću ekološkoj proizvodnji, jagode se uzgajaju na manjim obiteljskim imanjima te se zagađenje okoliša svodi na minimum.

Domaće jagode su zdrav odabir jer ih naši lokalci proizvode bez upotrebe pesticida. Svi mi jagodoljupci posebno im se veselimo, a za njihovu proizvodnju na području grada Karlovca zaslužni su vrijedni ljudi s OPG-ova Cipčić, Mance i Prpić.

Ova obiteljska gospodarstva nas već tradicionalno kroz svibanj opskrbljuju svježim jagodama. Jagode se ujutro rano beru, a već za nekoliko sati se svježe prodaju na štandovima. Jagode ne gube na svježini jer ne moraju prevaliti veliku udaljenost niti se skladištiti. 

Nagradite svoje nepce jelima i slasticama s jagodama iz karlovačkih restorana i slastičarnica

Ako ste na izletu i u obilasku našeg grada, svakako doživite i okuse proljeća koje za vas pripremaju vrhunski chefovi karlovačkih restorana i slastičarnica. Jela u kojima glavnu ulogu imaju jagode posebno će vas oduševiti i namamiti da ih sve isprobate. Prije nego što krenete u malu gastro ophodnju, ovdje možete provjeriti što vas sve očekuje na slasnim karlovačkim jelovnicima.

Kolač s jagodama

Visit Karlovac blog
Visit Karlovac blog


Biskvit: 

– 150 g pirovog bijelog brašna

– 130 g šećera 

– 1 žličica praška za pecivo 

– 3 jaja 

– 70 ml mlijeka 

– 60 g maslaca (otopljenog) 

Krema od pudinga: 

– 1 vrećica pudinga okus jagoda, 40 g (može i neki drugi okus) 

– 500 ml mlijeka 

–  40 g šećera 

– 200 g maslaca 

I još…

– cca. 1 kg domaćih jagoda 

– 1 vrećica preljeva za torte (svijetli) 

– 40 g šećera 

– 250 ml vode 

1. Prvo pripremite biskvit. Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg. 

2. Žumanjke pjenasto izmiksajte sa šećerom, dodajte mlijeko i otopljeni maslac, a zatim i brašno s praškom za pecivom. Kada ste sve dobro izmiksali, u dobivenu smjesu špatulom umiješajte snijeg od bjelanjaka.

3.  Smjesu za biskvit izlijte u namašćeni kalup (20x30cm) i pecite u unaprijed zagrijanoj pećnici 18-20 min. (test čačkalicom). Biskvit izvadite iz pećnice i ohladite. 

4. Dok se biskvit peče, pripremite kremu od pudinga. Puding pripremite prema uputama s pakiranja. Kada se gotovi puding ohladio, dodajte maslac narezan na kockice te sve skupa dobro izmiksajte kako biste dobili glatku kremu. Kremu ravnomjerno rasporedite po ohlađenom biskvitu. 

5. Veće jagode narežite na četvrtine, a manje jagode na polovine. Narezane jagode rasporedite po kremi. 

6. Preljev za torte pripremite prema uputama s paketića te njime prelijte jagode. Kolač stavite na hlađenje još minimalno 1 h. U slast! 

Pročitajte i ovo:

Na meniju

Uskrsna rolada s mrkvom

Bliži nam se Uskrs, najstariji i najveći kršćanski blagdan. U Karlovcu se dolazak proljeća i Uskrs dočekuju s posebnim entuzijazmom

Na meniju

Vanilin kiflice

Prosinac označava dolazak zime i blagdana kojima se posebno veselimo. To je vrijeme darivanja, okupljanja obitelji i prijatelja te uživanja

Na meniju

Namaz od kestena i čokolade

Jesen u Karlovcu je zaista čarobna. Priroda se priprema za hladnije mjesece, temperatura postupno pada, dani su sve kraći. Jedinstveni