Skip to content

Domaća orahnjača

Uskrsni običaji razlikuju se diljem Hrvatske, a ono što nas sve povezuje za vrijeme najvećeg kršćanskog blagdana jest obiteljsko okupljanje. Uskrs nas podsjeća koliko je važno zajedništvo i oživljavanje tradicije koju su vrijedno stvarali naši stari. Neizostavna je i blagdanska trpeza na kojoj se nerijetko nađu mnoge slatke i slane delicije rađene prema recepturama naših baka. Jedna od tih slastica je i domaća orahnjača za koju vam recept tipkamo u nastavku teksta. 

Blagoslov jela i bojanje pisanica

Bojanje i ukrašavanje pisanica dio su uskrsne tradicije. Posebno su zanimljive starinske tehnike koje su naši stari prenijeli nama, a mi ih ponosno pokazujemo našim mlađim naraštajima. Jedna od najpoznatijih tehnika je bojanje jaja u ljusci crvenog luka s motivima od listova biljaka. Ovaj način bojanja je potpuno prirodan te se jaje može jesti za uskrsnim stolom. 

Blagoslov jela je neizostavan uskrsni običaj. Na Veliku subotu ili ujutro na sami blagdan Uskrsa obitelji odlaze u crkvu s košaricom na blagoslov hrane. U košaricu se stavlja hrana koja se inače priprema za Uskrs: jaja, šunka, mladi luk, kolači, domaći kruh. Prema običajima, blagoslovljena hrana je prvo jelo koje na Uskrs svi u obitelji blaguju. 

Visit Karlovac blog

Ovog proljeća odaberite Karlovac 

Osim što za vrijeme uskrsnih blagdana oživljavamo tradiciju i uspomene, dolaskom dužih i toplijih dana osvježavamo svoje tijelo i um. Priroda se budi, grad ponovno poprima proljetne boje te nas poziva na druženje i aktivnosti na otvorenom. 

Druženja i aktivnosti na otvorenom u Karlovcu tijekom travnja i svibnja neće nedostajati. Nakon druženja kod kuće s obitelji na sami Uskrs, svoje slobodno vrijeme na Uskrsni ponedjeljak možete provesti u šancu te se priključiti Maloj i Velikoj potrazi za pisanicama. 

Visit Karlovac blog

To je samo uvod u ono što nas ovog proljeća očekuje u Karlovcu. Imat ćete priliku uživati u mnogobrojnim edukativnim radionicama, gastro sadržaju, besplatnim pješačkim turama, aktivno provesti vrijeme na svježem zraku uz organiziranje šetnje, sudjelovati na izložbama, opustiti se na koncertu na Glazbenom paviljonu… 

Pogledajte sve aktivnosti koje vas ovog proljeća očekuju u Karlovcu i već danas isplanirajte svoj posjet gradu na četiri rijeke. 

DOMAĆA ORAHNJAČA

Visit Karlovac blog

– 400 g brašna
– 20 g svježeg kvasca (ili jedna vrećica suhog kvasca)
– 1 jaje
– 250 ml mlijeka 
– 80 g šećera
– 70 g maslaca 
– korica 1 BIO limuna
– dva prstohvata soli 

NADJEV:
– 450 g mljevenih oraha
– 150 g šećera
– 200 ml mlijeka 
– malo ruma 

1. U pola šalice mlakog mlijeka dodaj kvasac, 2 žlice brašna i pola žlice šećera. (Ove količine oduzmi od ukupne količine sastojaka potrebnih za izradu tijesta). Pokrij krpom i ostavi na toplom deset minuta da se kvasac aktivira. 
2. U zdjelu u kojoj ćeš mijesiti dodaj prosijano brašno, šećer i sol te izmiješaj. U sredini napravi malu rupu te dodaj aktivirani kvasac, jaje i dio mlijeka. Počni miješati kuhačom te postepeno dodaj mlijeko te otopljeni maslac. 
3. Tijesto za orahnjaču preporučujem raditi ručno, ali možeš i pomoću kuhinjskog robota. Zamijesi mekano, pomalo ljepljivo tijesto. Prekrij krpom i ostavi 30 minuta na toplom. Nakon toga tijesto lagano premijesi i ostavi da se diže još 45 minuta. 
4. Razvaljaj tijesto (koristio sam protvan 30×10  pa se vodi time kada ćeš valjati) i premaži ga nadjevom. Nadjev pripremiš tako da orahe preliješ kipućim mlijekom, a potom dodaš preostale sastojke i dobro izmiješaš. 
5. Orahnjaču zarolaj, premjesti u protvan obložen papirom za pečenje, prekrij krpom i ostavi još 30 minuta na toplom. Orahnjaču premaži jednim razmućenim jajetom te peci na 175 stupnjeva (prethodno ne zagrijavati pećnicu) 40-tak minuta. Na pola pečenja prekrij je papirom za pečenje da jako ne potamni. 
6. Orahnjaču ostavi na sobnoj temperaturi da se ohladi, a onda je spremna za rezanje. Dobar tek!

Pročitajte i ovo:

Na meniju

Uskrsna rolada s mrkvom

Bliži nam se Uskrs, najstariji i najveći kršćanski blagdan. U Karlovcu se dolazak proljeća i Uskrs dočekuju s posebnim entuzijazmom

Na meniju

Vanilin kiflice

Prosinac označava dolazak zime i blagdana kojima se posebno veselimo. To je vrijeme darivanja, okupljanja obitelji i prijatelja te uživanja

Na meniju

Namaz od kestena i čokolade

Jesen u Karlovcu je zaista čarobna. Priroda se priprema za hladnije mjesece, temperatura postupno pada, dani su sve kraći. Jedinstveni