Skip to content

Slatkovodna riba na tanjuru: fileti soma i krumpir s keljom

Karlovac je grad na četiri rijeke i to ga čini poželjnom destinacijom za sve one željne aktivnog odmora na vodi i uz vodu. Nakon aktivnosti na otvorenom istražite lokalnu gastro ponudu baziranu na slatkovodnoj ribi. Za prave gurmane imamo recept koji će oduševiti i najistančanija nepca. Upoznajte s nama zanimljiv i jedinstven svijet slatkih voda!

Karlovačke rijeke su bogate ribom 

Kupa je najduža karlovačka rijeka. Izvire u Nacionalnom parku Risnjak te u nju utječu Dobra, Mrežnica i Korana. Između ostalog bogata je šaranom, štukom, somom, smuđom, ali i svim vrstama bijele ribe poput plotica, podusta, klenova i deverike. Rijeka Korana ima izvorište na jednom od najljepših mjesta u Hrvatskoj – nacionalnom parku Plitvička jezera. Bogata je bijelom ribom i štukom cijelim tokom. U samom gradu pa sve do ušća u Kupu ribiči love linjake i šarane. Proljeće je dobro za lov klenova, a ljetne noći ribičima su najinteresantnije za lov somova. Rijeka Dobra je većinom svog toka  brža i plitka pa je stoga pogodna za ribolov bijele ribe. Mrežnica je bogata svim vrstama bijele ribe i štuke, a može se pronaći som i šaran. 

Ako želite detaljnije istražiti bogati svijet karlovačkih voda i ribolovna područja, posjetite web stranicu Kluba športskih ribolovaca Korana iz Karlovca. Ljubitelji avanture i dobre zabave na karlovačkim rijekama najbolji proizvod za sebe mogu pronaći u bogatoj ponudi lokalnih agencija.

Visit Karlovac blog
Rijeka Korana FOTO: Denis Stošić

Posjetite ‘Aquatiku’ – slatkovodni akvarij u Karlovcu

Visit Karlovac blog
FOTO: Denis Stošić

Kada planirate svoj izlet u Karlovac, neka jedna od destinacija koju ćete posjetiti bude i slatkovodni akvarij ‘Aquatika’. Slatkovodni akvarij smješten je u blizini centra grada, uz desnu obalu rijeke Korane. Idealna je to prilika da se upoznate s više od stotinu slatkovodnih ribljih vrsta, istražite geološku prošlost i povijest četiriju karlovačkih rijeka. Istražite s nama tajanstveni riječni svijet, vidimo se u Aquatici! 

Odličnu ponudu jela s ribom nude i chefovi karlovačkih restorana, a ako poželite nešto spremiti kod kuće, isprobajte naš recept koji vam donosimo u nastavku. 

Visit Karlovac blog
Visit Karlovac blog

FILETI SOMA I KRUMPIR S KELJOM

Sastojci (za 4 osobe): 

– 1 kg fileta soma 
– 1,5 kg krumpira
– pola veće glavice kelja 
– limunov sok 
– 5 češnja češnjaka (za krumpir i preljev za ribu)
– svježi peršin 
– ulje 
– sol i papar

1. Nekoliko sati prije pripreme filete somova posolite i pokapajte limunovim sokom. 
2. Krumpir ogulite, narežite na manje kockice te stavite kuhati u hladnu posoljenu vodu. Kada je krumpir napola kuhan, dodajte mu očišćeni i na trakice narezan kelj. 
3. Kada su krumpir i kelj kuhani, procijedite vodu, zatim dodajte ulje, usitnjeni češnjak, sol i papar te sve skupa izmiješajte. 
4. Filete možete peći na zagrijanoj roštilj ploči (ili tavi) kratko s obje strane da se zapeku. Pečene filete prelijte s mješavinom ulja, sjeckanog peršina, limunovog soka i češnjaka. 
5. Filete poslužite uz krumpir s keljom. Dobar tek! 

Pročitajte i ovo:

Na meniju

Uskrsna rolada s mrkvom

Bliži nam se Uskrs, najstariji i najveći kršćanski blagdan. U Karlovcu se dolazak proljeća i Uskrs dočekuju s posebnim entuzijazmom

Na meniju

Vanilin kiflice

Prosinac označava dolazak zime i blagdana kojima se posebno veselimo. To je vrijeme darivanja, okupljanja obitelji i prijatelja te uživanja

Na meniju

Namaz od kestena i čokolade

Jesen u Karlovcu je zaista čarobna. Priroda se priprema za hladnije mjesece, temperatura postupno pada, dani su sve kraći. Jedinstveni