Skip to content

Domaće krafne

Fašničke običaje Karlovčani njeguju još od davne 1750. godine. Za svečanost koja se u gradu održavala na dan pred Pepelnicu građani su se pripremali i mjesecima prije samog događaja. Fašničke tradicionalne običaje i dan danas njeguju udruge, kulturno umjetnička društva i organizacije koje djeluju na području grada. Fašnik je također nezamisliv bez domaćih i ukusnih krafni, a recept donosimo u nastavku…

Kako se fašnički običaji njeguju danas u našem kraju?

Naš kraj bogat je vrijednim ljudima koji se ujedinjeni u različite grupe i organizacije svojim radom i djelovanjem trude sačuvati ono što su godinama njegovali naši stari. To su čuvari naše tradicije, bez njih bi to sve bilo zaboravljeno, bez njih se ovi običaji ne bi prenosili na mlađe naraštaje.

Jedan od KUD-ova koji fašničke običaje njeguje u svom kraju je i ‘KUD Sv. Antun Pokupska dolina’. U pokladno vrijeme njihovi članovi obilaze kuće u selu i svojom pozitivnom energijom šire fašnički duh. Svake godine, kažu, imaju drugačiju temu pa se u skladu i s njom maskiraju.

Veliki je to doživljaj za sve, kako za članove KUD-a tako i domaćine koji ih rado dočekaju u svojoj kući ili dvorištu. Domaćini ih spremno čekaju sa slasticama i pićem, a maskirani članovi počaste ih i nekim svojim delicijama, plesom i pjesmom uz prigodne transparente te šale vezane uz samu tematiku. Raspoloženi domaćini nerijetko ih počaste i s novcima koje oni ulažu u svoj KUD i mnogobrojne aktivnosti koje imaju tijekom cijele godine.

Slične običaje imaju i drugi KUD-ovi na području grada. ‘KUD Župe sv. Rok Skakavac’ nastavlja s tradicijom organiziranja maskenbala u vatrogasnom domu 18. veljače na koji su pozvani svi ljudi dobre volje. Također, i oni svake godine imaju neku tematiku pa i sami prostor uređuju u skladu s njome. Uz ples i pjesmu, svi prisutni se počaste i hranom kojom su ih počastili domaćini u obilasku kuća. Ovom događaju priključit će se i članovi KUD-a sv. Rok Brežani, ali i svi drugi željni dobre zabave i razonode.

U nastavku te čeka recept za domaće, ukusne i mirisne krafne.

Visit Karlovac blog

Domaće krafne

20 g svježeg kvasca
600 g glatkog brašna
90 g maslaca
50 g šećera
1 žličica soli
2 žumanjka
1 jaje
100 g kiselog vrhnja
150 ml mlijeka
2 žlice rakije
limunova korica
1 l ulja za prženje
Šećer u prahu za posipanje

Vodite računa da u prostoriji u kojoj radite krafne bude toplo. Brašno, jaja, vrhnje, maslac i mlijeko ostavite na sobnoj temperaturi barem 1 h prije pripreme. Detaljni koraci pripreme su u nastavku:

  1. U šalicu stavi 150 ml toplog mlijeka, izmrvljeni svježi kvasac, šećer i žlicu brašna. Promiješaj, pokrij krpom i pričekaj da se kvasac aktivira.
  2. U posudu u kojoj ćeš mijesiti dodaj prosijano brašno i sol. Suhim sastojcima dodaj kvasac, vrhnje, jaje, žumanjke, maslac, ribanu koricu jednog BIO limuna i rakiju. Mijesi dok ne dobiješ mekano tijesto. Posudu prekrij krpom i ostavi da se tijesto diže 1 sat i 30 minuta.
  3. Kad je tijesto odstajalo, prebaci ga na pobrašnjenu površinu, a zatim ga izvaljaj na debljinu od 1,5 cm. Pomoću čaše izreži krugove koje premjesti na pobrašnjenu površinu, prekrij krpom i ostavi na toplome još 30 minuta.
  4. U međuvremenu zagrij ulje na laganoj vatri. Za zagrijati ulje trebat će ti desetak minuta, a da je ulje idealne temperature možeš provjeriti tako da uroniš dršku od kuhače u ulje, ako se oko nje stvore mali mjehurići, spremno je za prženje.
  5. Krafne stavljaš u vruće ulje tako da gornja strana ide prva u ulje. Krafne prvo prži poklopljene cca 1-2 minute, a potom makni poklopac, okreni krafne i prži ih još 1,5 minuta. Gotove krafne vadi na tanjur obložen kuhinjskim ručnikom. Pospi ih šećerom u prahu, puni nadjevom po želji. U slast!

Pročitajte i ovo:

Na meniju

Domaća orahnjača

Uskrsni običaji razlikuju se diljem Hrvatske, a ono što nas sve povezuje za vrijeme najvećeg kršćanskog blagdana jest obiteljsko okupljanje.