Skip to content

Domaći medenjaci

Paljenjem prve adventske svijeće obilježili smo početak došašća, mnogima omiljenog razdoblja u godini. Svijeća je upaljena kod Veleučilišta uz prisustvo brojnih građana, a odličnu atmosferu napravila su i raspjevana dječica iz Dječjeg vrtića Karlovac te članovi KUD-a Mostanje.

Ovaj čin ujedno označava i početak blagdanske čarolije, zajedništva i pozitivne vibre u našem gradu i domovima. Kako bismo naše domove dodatno ugrijali i ispunili mirisom blagdana pripremili smo medenjake i to one koji oblikom asociraju na Zvijezdu – najstariji i središnji dio grada Karlovca. 

Vrijeme došašća obilježeno je radosnim iščekivanjem i pripremama za Božić. Svakog jutra se održavaju i sv. mise zornice koje simboliziraju budnost kršćana u adventsko vrijeme. Karlovačke ulice poprimaju poseban blagdanski sjaj, širi se pozitivna atmosfera, ali i zamamni mirisi slatkih i slanih delicija koje pripremaju naši vrijedni ugostitelji. 

ADVENT U KARLOVCU 2022. 

I ove godine Karlovac je nezaobilazno mjesto susreta u adventsko vrijeme. Bogat sadržaj i raznolike aktivnosti osmišljene su za sve posjetitelje na više adventskih lokacija.  Od 16. – 31. prosinca na Adventu na Promenadiodržavat će se brojni glazbeni, zabavni i sportski sadržaji za sve uzraste. Promenadom će se širiti i mirisi tradicionalnih blagdanskih delicija, ali i neki novi okusi koji su posebno osmišljeni za ovu prigodu. Na Promenadi će se održati i Obrtnički božićni sajam koji će se pobrinuti da ne odete kući bez uspomena poput suvenira, blagdanskih dekoracija ili rukotvorina. Nedaleko od Promenade nalazi se i gradsko klizalište, omiljena lokacija zaljubljenika u klizanje i aktivnosti na svježem zraku. 

Kad smo kod aktivnosti na otvorenom, svakako treba izdvojiti i Adventske ture koje su besplatne za sve posjetitelje, a u sat vremena možete doznati puno o karlovačkim blagdanskim običajima, prošetati okićenim centrom grada i razgledati adventske izloge koje su ukrasili karlovački obrtnici, trgovci, udruge i ostali kreativci. Ture kreću iz Paviljona Katzler, malog turističkog centra u kojem se vrijedi zaustaviti jer donosi karlovačku adventsku priču na jedinstven način. Nekoliko minuta automobilom udaljen od centra grada je i Stari grad Dubovac. Destinacija za zaljubljenike u stare zidine i povijest, a ujedno i vrlo posjećena gastro lokacija zahvaljujući chefovima Bistroa Kastel.Jedan dan u prosincu svakako treba rezervirati i za plovidbu Žitnom lađom „Zora“.  Adventske ture uz kuhano vino, božićne kolačiće i uvijek raspoloženu posadu zvuče kao odlična ideja za obiteljski izlet. 

Ako niste već do sada, svakako posjetite i Nacionalno svetište svetog Josipa koje je i u ovo adventsko razdoblje posjećeno od strane velikog broja hodočasnika. U Gradskom kazalištu Zorin dom ovog prosinca vas očekuju brojni koncerti, promocije i predstave. Knjižničari Gradske knjižnice Ivan Goran Kovačić pripremili su bogat program za sve ljubitelje knjiga u obliku druženja uz tematsku poeziju, adventske pričaonice i sl. Aquatika je omiljeno mjesto susreta, a vesela ekipa pripremila je radionicu  ukrašavanja božićnih licitara i tematsku izložbu o Božiću i blagdanskim radostima. 

Iskoristite i ovo blagdansko vrijeme za ponovni posjet Muzejima grada Karlovca koji će između ostalog 18. prosinca imati dan otvorenih vrata i slobodan ulaz uz stručna vodstva. Blagdanska atmosfera i prigodan program očekuje nas i na Adventu na Turnju, stoga uvrstite i tu destinaciju u svoj plan aktivnosti u prosincu. Sve detalje o adventskim lokacijama potraži na našoj web stranici. Vidimo se na Adventu u Karlovcu! 

U nastavku je recept za medenjake. Receptura je tradicionalna, a s ukrašavanjem se možeš poigrati sa svojim najmlađim članovima obitelji. Neka blagdanska čarolija započne… 



Medenjaci – recept

SASTOJCI

Tijesto: 
– 600 g glatkog brašna
– 250 g šećera
– 1 vrećica praška za pecivo 
– prstohvat soli 
– 200 g meda (kestenov, bagremov…)
– 2 žlice domaće svinjske masti 
– 3 jaja 
– po želji cimeta, muškatnog oraščića

Bijela glazura za ukrašavanje: 
– 1 bjelanjak 
– 400 g šećera u prahu
– 3 žlice limunovog soka 

1. U zdjelu dodati prosijano brašno, prstohvat soli, šećer, prašak za pecivo i začine te dobro izmiješati. 
2. Suhim sastojcima dodati mast te rukama sve dobro sjediniti. Toj smjesi dodati razmućena jaja pomiješana s medom, izmiješati kuhačom, a kasnije rukama oblikovati tijesto. Ako je potrebno dodati 1-2 žlice vode kako biste lakše oblikovali tijesto. (To ovisi o brašnu, veličini jaja i sl.). Tijesto slobodno prebacite na pobrašnjenu površinu i lagano ga izmijesite. Oblikujte disk i zamotajte ga u prozirnu foliju. Neka odstoji u hladnjaku 1 h. 
3. Nakon što je tijesto odstajalo u hladnjaku, razvaljati ga na debljinu oko 1 cm pa pomoću kalupa napraviti željene oblike. 
4. Medenjaci se peku u unaprijed zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva, 8-10 minuta. Vrijeme pečenja ovisi i o vašoj pećnici. Moraju lagano potamniti, ali paziti da ne zagore. 
5. Dok se medenjaci hlade pripremiti glazuru za ukrašavanje. U zdjelu dodati bjelanjak, limunov sok i šećer u prahu. Nakon miksanja dobit ćete gustu bijelu smjesu kojom možete ukrašavati medenjake. Kod ukrašavanja pustite mašti na volju. Nadam se da će vam se svidjeti. U slast! 


Pročitajte i ovo:

Na meniju

Uskrsna rolada s mrkvom

Bliži nam se Uskrs, najstariji i najveći kršćanski blagdan. U Karlovcu se dolazak proljeća i Uskrs dočekuju s posebnim entuzijazmom

Mjesta i doživljaji

Karlovački zidići

Postoje zidine, zidovi i zidići. Zidine su u povijesti služile za obranu gradova i ljudi, a danas su turističke atrakcije.

Karlovac
Mjesta i doživljaji

Drveni most

Karlovac je grad na četiri rijeke i desetak mostova u užem dijelu grada. Mostovi, naravno, služe da premošćuju rijeke i