Skip to content

Putevima starih karlovačkih Enta

Enti su stara drvena bića, drevna stabla starija od vilenjaka iz Kozjače, mističnija od sirena Kupe i Korane, mudrija od svih živih bića na Zemlji. Čuvari su prirode i šuma, a u Karlovcu ta tiha mudra stvorenja čuvaju parkove grada i brinu o ljudima kao što i ljudi brinu o njima. Upoznati stare karlovačke Ente privilegija je dana svima koji ih poštuju.  Ako ne poznajete drveće, možete se izgubiti u šumi, ali ako ne poznajete priče, možete se izgubiti u životu. 

Upoznajmo karlovačke Ente kroz priču o zelenom gradu.

Pogled na zeleni grad otvorit će vam se na ulasku u Karlovac bez obzira s koje strane došli. Dočekat će vas veličanstvena Marmontova aleja i osjećat ćete se dobrodošlo u zagrljaju stoljetnih platana, ili će vas razigrane krošnje crvenih javora nagovoriti da zastanete i odmorite. Ulazak u Karlovac predstavlja rizik za vaš stres koji nestaje u zelenom. 

Prvi parkovni nasadi u Karlovcu planirani su već pri samoj gradnji utvrde i tako je krenulo. Ni do danas se nismo zaustavili, pazimo na svoje parkove, drvorede, cvjetnjake i travnjake, a parkovi rastu zajedno s nama i s gradom. 

Put starih karlovačkih Enta započet ćemo u nekadašnjem vrtu obitelji Reiner na ulazu u Zvijezdu, ispred današnje Glazbene škole Karlovac. Kao prvi uradak Društva za poljepšanje grada logično je da priča počinje ovdje, u sjeni visokih smreka i na drvenoj klupi ispod krošnje tužne bukve. Najvišu smreku volimo okititi lampicama u vrijeme Adventa, a tužna bukva jedini je primjerak svoje vrste u Karlovcu i ne, nikad nije tužna, jer živi uz melodije violine i klavira koje se šire kroz otvorene prozore Glazbene škole. 

Rascvjetana magnolija kod Male Glorijete nalazi se na nekoliko koraka sjeverno, a ovaj zeleno-cvjetni trokut zatvaramo predivnom platanom uz Paviljon Katzler prolazeći ispod krošanja starovjekih katalpi. Put starih karlovačkih Enta kreće dalje kroz jedinstvenu Veliku promenadu s petorednim drvoredom divljih kestena i lipa i dovodi vas do stare crvene bukve čije grane dodiruju Glazbeni paviljon i gledaju na kazališne daske Zorin doma. Kružno putovanje promenadom vodi do rijetkog stabla ginka u gradu uz Sokolski dom, a dalje kroz aleju japanskih sofora uz stare karlovačke vile koje u svojim dvorištima kriju zanimljiva botanička carstva.    

Kroz hladovinu Crne promenade, uz zeleni travnjak povijesnog šanca i šareni parkovni cvjetnjak, prošetat ćete do Vrbanićevog perivoja, spomenika parkovne arhitekture, iz kojeg se pruža pogled na drugu stranu Korane i najpoznatiju vizuru grada s 33 stabla jablana. Oni su čuvari Korane i prijatelji koranskih sirena. Upoznajte ih, mudri su to visoki starci koji spajaju nebo i zemlju, upijaju stoljetno znanje što donosi rijeka i s visine imaju drugačiji pogled na svijet.

A ako želite upoznati najstarije karlovačke Ente, morat ćete prošetati do ceste Luščić, tu na samom rubu šume Kozjače u nekadašnjoj vojarni Luščić, spavaju dva najstarija hrasta lužnjaka u gradu. Jedini su to primjerci drevne šume hrasta (duba) po kojima je stari grad Dubovac dobio ime. 

Stara poslovica kaže: „Iako drvo raste visoko, lišće koje pada vraća se korijenu“. Puno je mudrosti u tih malo riječi. Prošetajte dalje uz rub Kozjače, uz rub karlovačkih groblja, odajući počast starim Karlovčanima koji su zasadili drveće u gradu znajući da oni sami neće dočekati njihov hlad. Sadili su ih za nas. Gigantska sekvoja na rimokatoličkom groblju Dubovac neka vam bude zadnja točka puta mudrosti karlovačkih Enta i prva s drugačijim pogledom na svijet.

Pročitajte i ovo: