Skip to content

Juha od kestena

Stigli su nam kesteni, glasnici jeseni kojima malo tko može odoljeti. Ove ukusne jesenske plodove možemo peći ili kuhati te koristiti kao glavnu namirnicu u mnogim slatkim i slanim delicijama. Juha od kestena je upravo jedan od specijaliteta koji moraš probati. 

Berba kestena, ali i uživanje u pečenim i kuhanim jesenskim plodovima omiljene su aktivnosti mnogih od nas. Karlovačke šume u ovom periodu obiluju kestenima, berači su u akciji, održavaju se kestenijade, ulicama grada šire se zamamni mirisi kojima rijetki mogu odoljeti… 

Rijetko tko može odoljeti i ne zaustaviti se pored štanda poznatog karlovačkog kestenjara Nagipa Imerija, koji svake jeseni još od 1986. godine svoju kestenjaru postavlja kod Miljokaza na kružnom toku. Potpuni jesenski doživljaj upotpunit će šetnja obližnjom Velikom Promenadom koja je specifična po peteroredu divljih kestena. Sjesti na klupicu, ugrijati ruke mjericom pečenih kestena te s dragom osobom uživati u pogledu i trenutku – mnogima je to prava definicija jeseni. 

Gotovo je nemoguće savršeno ispeći kestene i postići okuse kao gospodin Imeri u svojoj kestenjari, ali za našu domaću juhu poslužit će i tehnika pečenja u pećnici. U nastavku ću ti napisati kako ja to radim, a ako ti imaš neki svoj drugi provjereni način, preskoči ove korake i prebaci se na recept. 




Kako ispeći kestene u pećnici?

1. Kestene operi te oštrim nožićem napravi prorez na zaobljenom dijelu svakog kestena. 
2. Kestene stavi u posudu s vodom, 1-2 h. Možeš ih ostaviti i preko noći. 
3. Vodu ocijedi (kestene ne moraš brisati) te ih prebaci na protvan koji si prethodno obložio/la papirom za pečenje. Zarezana strana kestena neka gleda prema gore. 
4. Kestene peci 25 min u unaprijed zagrijanoj pećnici na 220 stupnjeva. Vrijeme pečenja također može ovisiti o veličini, ali i kvaliteti tvojih kestena.  
5. Pečene kestene prekrij kuhinjskom krpom i tako ostavi desetak minuta. Tvoji kesteni su spremni za čišćenje. 

JUHA OD KESTENA – RECEPT 

Visit Karlovac blog



Sastojci: 

 – ulje 
 – 1 manja glavica luka 
 – 2 češnja češnjaka 
 – 400 g pečenih i očišćenih kestena
 – 750 ml povrtnog temeljca (može i povrtna kocka) 
 – sol, papar, suhi ružmarin 
 – svježi peršin 

1. Na zagrijano ulje dodaj sitno nasjeckan luk, posoli i dinstaj dok ne omekša. 
2. Dodaj sitno nasjeckan češnjak, a potom i na manje komadiće nasjeckane kestene. Dinstaj kratko na laganoj vatri (2 min.)
3. Kestenima dodaj povrtni temeljac. Ako ga nemaš, dodaj toplu vodu, a odmah i povrtnu kocku te prstohvat suhog ružmarina.  Neka se sve zajedno krčka 15 min. 
4. Makni posudu s vatre te štapnim mikserom izradi juhu. Ako želiš da ti juha bude gušća, smanji količinu temeljca. 
5. Kratko vrati na štednjak, kušaj te dodaj soli i papra ako je potrebno te svježi peršin. Dobar tek. 

Pročitajte i ovo:

blank
Mjesta i doživljaji

Domaći medenjaci

Paljenjem prve adventske svijeće obilježili smo početak došašća, mnogima omiljenog razdoblja u godini. Svijeća je upaljena kod Veleučilišta uz prisustvo

blank
Na meniju

Namaz s vrganjima

Pomno si proučio/la naš „Mali vodič za gljivare početnike“, tvoja košarica s vrganjima je puna i sada se pitaš što s

blank
Na meniju

Karlovačke pivske delicije

Istražite našu pivsku kuharicu i pronađite inspiraciju za specijalitete s pivskom aromom! U Karlovcu se od pamtivijeka dobro jelo, a

Visit Karlovac Blog