Skip to content

Pričom kroz Karlovac

Pričam ti priču kažu mnogi koji misle da znaju što rade turistički vodiči. Oni sigurno nisu bili ni na jednoj od trideset (da, točno 30) turističkih tura na koje sugrađane i goste vode naši Bastionci. Naime, nije im baš ni za zamjeriti kada tako misle. Priče koje vodiči znaju ponekad zvuče kao da su izmišljene, besmislice, nemoguće… 

I sama sam često puta vidjela kako kolutaju očima i u nevjerici klimaju glavama dok sam pričala o legendarnom Leni Šoštariću koji je vozio motokros po padinama Dubovca, a trenirao u šancu kraj Crne promenade. Mislili su da pretjerujemo kada smo im pričali o industriji koja je osvajala Europu. Više ne kolutaju. Sada su ponosni. 

Karlovac je grad koji je kroz povijest dao ili udomio brojne značajne osobe za čitavu Hrvatsku. To su naše zvijezde koje sjaje na hrvatskom nebu, a živjele su u gradu koji ima Zvijezdu. Šetajući ulicama kojima su i oni šetali, zadovoljstvo vas tjera dalje i mislite da je to baš nešto za priču (neobično, nevjerojatno, čudesno). Čudesno je da je Karlovac grad koji za Slovence oduvijek ima veliki značaj, osobito zbog blizine granice Slovenije i Hrvatske, rijeke Kupe koja ih povezuje i dijeli. U Karlovac se dolazilo na posao, ovdje se kupovalo i školovalo, a danas vas vodiči vode i pričaju o tim vremenima.

Kada sretnete u gradu austrougarskog časnika, caricu Mariju Tereziju, Nikolu Teslu ili Dragojlu Jarnević, reći ćete da je sve kao u pričikao iz priče (neobično lijepo). Oni su prave škrinje s nepresušnim blagom riječi koje naviru, podižu poklopac, prelijevaju se preko ruba i teku našim gradom na četiri rijeke. Ne znate da ih je četiri? Onda brzo uskočite na turu u kojoj se neće samo pričati već i kupati, a na kraju i popiti. Priče su često ispričane u slikovnicama, a mi imamo naše slikovnice na muralima. U njima se stapa arhitektura, povijest, umjetnost, avanturizam nekih prošlih vremena. S nama ćete ih naučiti „čitati“.

Međutim, čitati u Karlovcu nije uvijek lako. Zapravo, lako je čitati, ali nije lako razumjeti. To je priča za sebe (nešto posebno, nešto drugo) za koju se morate dobro pripremiti, možda čak i uz pomoć rječnika, ili jednostavno, opet vodiča! Ziher bu vam se svidjelo ak dođete u frtalj tri! A ako povedete i svog kućnog ljubimca, bit će i za njega zanimljivih mjesta za njuškanje i kupanje, igru te kratke pseće sastanke. Iako pčele nisu kućni ljubimci, i one imaju svoju životnu priču u našemu gradu.

Da biste upoznali prošlost, pođite s nama u „zlatno doba“ kada je Karlovac bio najbogatiji grad u Hrvatskoj. Tamo ćete upoznati i plemiće i građane i seljake – svi su imali mjesto za sebe. Pokazat ćemo vam kako su živjeli naši stari, što su kuhali, kako su se oblačili, što su radili, od čega živjeli, u kakvim su kućama stanovali i krevetima spavali. Osjetite duhovnost i mir među franjevcima, potražite lijek u prirodnim sastojcima njihove ljekarne te poslušajte priče koje će vas nadahnuti da bolje živite. Odvest ćemo vas u prošlost, vratiti vrijeme unatrag i znat ćete da je to bila druga priča(nešto potpuno drugo).

Pravi poznavatelji kažu da se grad najbolje upoznaje kroz hranu, a mi u Karlovcu imamo bogatu povijest ugostiteljske ponude. I da tu ne bi priči bio kraj pokazat ćemo vam gdje se nekada jela najbolja pišinger torta na svijetu, a gdje krafne s kiselim pekmezom… 

Kao svjedoci nekih prošlih vremena, danas stoje naši drvoredi na promenadi, jablani i vrbe na Korani, platane u Marmontovoj aleji, žalosna bukva pred Glazbenom školom. U šumu njihovih krošanja čuje se poziv svima nama (da, da i vama!) da se razlistamo, da šumimo, da ponosno dignemo glave jer duga je to priča kada se priča o Karlovcu.

Pročitajte i ovo:

Kultura i baština

Mali vodič kroz karlovačke murale

Karlovac je poznat kao grad na četiri rijeke, nerijetko ga nazivaju i gradom parkova, ali ne bi nas trebalo nimalo

razglednica kino edison
Kultura i baština

Duhovi kina Edison

Rijetko koja povijest, kao povijest kinematografije, počinje od slova Ž. „Žive slike“, tako se nazivao prvi film, a tako je