Pomno si proučio/la naš „Mali vodič za gljivare početnike“, tvoja košarica s vrganjima je puna i sada se pitaš što s njima možeš pripremiti. Gljive možeš peći ili pohati, iskoristiti ih kao nadjev za pite ili štrudle, napraviti ukusni gulaš…
Moj današnji prijedlog je ukusni namaz s vrganjima. Svi koji su ga probali, bili su oduševljeni. Recept je u nastavku, javi nam svoje dojmove ako ga isprobaš.

NAMAZ S VRGANJIMA
– 500 g vrganja
– 1 glavica luka
– žličica slatke mljevene paprike
– 500 g krem sira
– 2 žličice senfa
– 100 ml bijelog vina
– 1 češanj češnjaka
– 1 veća paprika
– ulje
– sol, papar i mješavina začina po želji
– svježi peršin
1. Na zagrijano ulje dodaj sitno nasjeckan luk, posoli te dinstaj dok ne omekša. Na luk dodaj češnjak, nasjeckane vrganje, na kockice narezanu papriku, suhe začine i vino.
2. Sve skupa je potrebno dinstati 40-tak minuta na laganoj vatri, na kraju dodaj usitnjeni svježi peršin. Vrganji će pustiti svoju tekućinu tako da nije potrebno podlijevati vodom.
3. Smjesu ohladi te štapnim mikserom napravi namaz. U dobivenu smjesu umiješaj krem sir i senf te žlicom dobro izmiješaj. Kušaj te ako je potrebno dodatno začini.
4. Moja preporuka je namaz poslužiti s tostiranim kruhom. Dobar tek.