Skip to content

Gljivarenje u Kozjači: vodič za gljivare početnike

Rujan je mjesec kojem se posebno vesele gljivari, ali i svi mi koji volimo aktivno provoditi svoje slobodno vrijeme u prirodi i uživati u gastronomskim delicijama s ovim neodoljivim jesenskim plodovima. 

Prije nego što se sa svojim prijateljima ili obitelji uputiš u berbu gljiva karlovačkim šumama, dobro je znati nekoliko važnih stvari kako bi tvoja gljivarska avantura prošla bez ikakvih poteškoća. Tko će nas bolje uputiti u svijet gljiva, nego ekipa iz ‘Gljivarskog društva Karlovac’ koja mi je otkrila zanimljive informacije koje s tobom dijelim u nastavku.  

Gdje se u Karlovcu uputiti u berbu?

Okolica Karlovca bogata je šumama, no za posjetitelje Karlovca najbolji izbor bi bila Kozjača. Kozjača je gradska šuma u kojoj prevladava bjelogorično drveće poput bukve, graba, kestena. U pogodnim vremenskim uvjetima šuma je bogata gljivama. Izrazito sušno razdoblje je iza nas, no u Gljivarskom društvu se nadaju povoljnijim uvjetima u danima koji su pred nama. Neke od poznatijih gljiva na koje ćeš naići su vrganji, lisičke, veliki broj krasnica, sunčanice, zelenjače itd

Mali vodič za berače – početnike 
1. Posjeti web stranicu Hrvatskih šuma te u nekoliko jednostavnih koraka samostalno izradi dozvolu za sakupljanje nedrvnih šumskih proizvoda za osobne potrebe. 
2. Ukoliko si početnik/ica priključi se osobama koje poznaju gljive i imaju prethodnog iskustva u šumi.
3. Možeš se priključiti predavanjima i izložbama koje organiziraju udruge gljivara.
4. Ne beri ono što ne poznaješ. Prvo se upoznaj s otrovnim gljivama jer mnoge jestive gljive imaju i svog otrovnog dvojnika
5. Beri samo ono što je za vlastitu upotrebu. Ostale gljive pa i one otrovne ostavi tamo gdje jesu jer su one hrana mnogim bićima u šumi. Nikako ih nemoj gaziti ili trgati. 
6. Gljive nikada nemoj brati u plastične vrećice jer se one jako brzo kvare, tako da postoji mogućnost da se otruješ i jestivom gljivom. U berbu ponesi košaricu ili platnenu vrećicu.  


Ukoliko želiš znati više, priključi se događajima koje ove jeseni organizira ‘Gljivarsko društvo Karlovac’. Gljivarski tjedan započinje 25.9. izložbom u Zorin domu. 28.9. je na rasporedu predavanje u Knjižnici za mlade, a 1.10. na Petrovoj gori (kod restorana Muljava) organizira se susret gljivarskih društava Hrvatske i susjednih zemalja. 

Susret s građanima i posjetiteljima u Kozjači održat će se 2. listopada, kada će determinatori okupljenima objašnjavati što su ubrali. Organizatori će građane počastiti i ručkom. Za sve upite oko događaja ili berbi gljiva javi se članovima ‘GD Karlovac’ koji će ti rado odgovoriti na sva pitanja. 

Naravno, nemoj propustiti moj recept za namaz s vrganjima koji je dostupan OVDJE

Vidimo se u Karlovcu! 

Pročitajte i ovo:

U prirodi

Kupa: Stoljeća uz rijeku

Kažu kako u gradu na četiri rijeke svatko ima svoju rijeku miljenicu. Je li to Korana sa svojim slapom, smaragdna