Skip to content

Juneći gulaš s crnim pivom

Srpanj je u Karlovcu bio prepun događanja. Uživali smo u „Zvjezdanom ljetu“, dostojno proslavili rođendan grada, a sada odmor i osvježenje tražimo na obalama naših prekrasnih rijeka. Brzo nam je stigao i kolovoz, a znamo što to znači za Karlovčane, ali i brojne goste koji su veliki obožavatelji piva i dobre zabave. 

Osim što se prvi petak u mjesecu obilježava Međunarodni dan piva, zadnji dani kolovoza rezervirani su za „Dane piva Karlovac“ najveću pivsku manifestaciju u Hrvatskoj. Kako ste već navikli u gastro kutku našeg bloga, pripremio sam i novi recept, kao doprinos ovom pivskom mjesecu. U nastavku donosim recept za pivski gulaš. No, idemo redom… 

Pivo u gastronomiji 

Mnogima od nas je omiljena ljetna aktivnost uživanje u hladnom pivu, no pravi gastroljupci također znaju koliko su ukusna jela s dodatkom ovog zlatnog napitka. Aroma piva svakom jelu daje poseban okus. Koristimo ga kod kuhanja, pečenja, prženja i drugih kuharskih tehnika, a ja ga osobno najviše volim koristiti u gulašima i desertima. 

Na našem blogu možete pronaći i recept za tortu s crnim pivom, a ako je isprobate, najbolje ćete se uvjeriti u okuse koje nudi. Također, prošle godine sam na blogu objavio i recept za domaće pivske perece koji su vas oduševili i za koje ste mi javljali pozitivne povratne informacije. 

35. Dani piva Karlovac

Kao što sam već najavio u uvodu, ovogodišnja najveća pivska manifestacija u Hrvatskoj održava se 26. – 30. kolovoza. Karlovčanke, Karlovčani i brojni drugi gosti u ovim danima uživaju u vrhunskom pivu, sjajnim koncertima i izvođačima te gastronomskoj ponudi koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Sve detalje, informacije i novosti možete pronaći na službenoj web stranici manifestacije –  danipiva.net. Vidimo se u Karlovcu! 

Slijedi recept za gulaš s crnim pivom. Ako ga isprobate, svakako nam javite dojmove. 

Sastojci:

– 500 g junećeg buta
– 500 g luka 
– 2 srednje mrkve 
– 200 ml pasirane rajčice 
– pola žličice šećera 
– 2 žličice slatke mljevene paprike 
– 180 ml tamnog piva
– 500 ml goveđeg temeljca
– 500 g krumpira
– začini: sol, papar, origano, lovor…

1. Na zagrijano ulje dodati na sitnije nasjeckan luk, posoliti i dinstati dok ne omekša. Dodati na kockice narezanu junetinu i dinstati desetak minuta. 
2. Luku i mesu dodati pasiranu rajčicu, pola žličice šećera i slatku mljevenu papriku. Sve dobro izmiješati.  
3. Dodati pivo, temeljac (cca. 300 ml) i začine te pustite neka zakipi. Smanjite vatru, poklopite i kuhajte cca 1 h s povremenim miješanjem. 
4. Gulaš povremeno podlijte s ostatkom temeljca, ovisno koliko gusti gulaš želite. Nakon toga, dodajte mrkvu i krumpire koje ste prethodno narezali na manje kockice i kuhajte 45 minuta. Gulaš je gotovo kada se krumpir i mrkva skuhaju, a meso bude mekano. 
6. Gulaš poslužite uz dodatak svježeg peršina. Dobar tek! 

Pročitajte i ovo:

blank
Mjesta i doživljaji

Domaći medenjaci

Paljenjem prve adventske svijeće obilježili smo početak došašća, mnogima omiljenog razdoblja u godini. Svijeća je upaljena kod Veleučilišta uz prisustvo

blank
Na meniju

Juha od kestena

Stigli su nam kesteni, glasnici jeseni kojima malo tko može odoljeti. Ove ukusne jesenske plodove možemo peći ili kuhati te

blank
Na meniju

Namaz s vrganjima

Pomno si proučio/la naš „Mali vodič za gljivare početnike“, tvoja košarica s vrganjima je puna i sada se pitaš što s

Visit Karlovac Blog