Skip to content

Juneći gulaš s crnim pivom

Srpanj je u Karlovcu bio prepun događanja. Uživali smo u „Zvjezdanom ljetu“, dostojno proslavili rođendan grada, a sada odmor i osvježenje tražimo na obalama naših prekrasnih rijeka. Brzo nam je stigao i kolovoz, a znamo što to znači za Karlovčane, ali i brojne goste koji su veliki obožavatelji piva i dobre zabave. 

Osim što se prvi petak u mjesecu obilježava Međunarodni dan piva, zadnji dani kolovoza rezervirani su za „Dane piva Karlovac“ najveću pivsku manifestaciju u Hrvatskoj. Kako ste već navikli u gastro kutku našeg bloga, pripremio sam i novi recept, kao doprinos ovom pivskom mjesecu. U nastavku donosim recept za pivski gulaš. No, idemo redom… 

Pivo u gastronomiji 

Mnogima od nas je omiljena ljetna aktivnost uživanje u hladnom pivu, no pravi gastroljupci također znaju koliko su ukusna jela s dodatkom ovog zlatnog napitka. Aroma piva svakom jelu daje poseban okus. Koristimo ga kod kuhanja, pečenja, prženja i drugih kuharskih tehnika, a ja ga osobno najviše volim koristiti u gulašima i desertima. 

Na našem blogu možete pronaći i recept za tortu s crnim pivom, a ako je isprobate, najbolje ćete se uvjeriti u okuse koje nudi. Također, prošle godine sam na blogu objavio i recept za domaće pivske perece koji su vas oduševili i za koje ste mi javljali pozitivne povratne informacije. 

35. Dani piva Karlovac

Kao što sam već najavio u uvodu, ovogodišnja najveća pivska manifestacija u Hrvatskoj održava se 26. – 30. kolovoza. Karlovčanke, Karlovčani i brojni drugi gosti u ovim danima uživaju u vrhunskom pivu, sjajnim koncertima i izvođačima te gastronomskoj ponudi koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Sve detalje, informacije i novosti možete pronaći na službenoj web stranici manifestacije –  danipiva.net. Vidimo se u Karlovcu! 

Slijedi recept za gulaš s crnim pivom. Ako ga isprobate, svakako nam javite dojmove. 

Sastojci:

– 500 g junećeg buta
– 500 g luka 
– 2 srednje mrkve 
– 200 ml pasirane rajčice 
– pola žličice šećera 
– 2 žličice slatke mljevene paprike 
– 180 ml tamnog piva
– 500 ml goveđeg temeljca
– 500 g krumpira
– začini: sol, papar, origano, lovor…

1. Na zagrijano ulje dodati na sitnije nasjeckan luk, posoliti i dinstati dok ne omekša. Dodati na kockice narezanu junetinu i dinstati desetak minuta. 
2. Luku i mesu dodati pasiranu rajčicu, pola žličice šećera i slatku mljevenu papriku. Sve dobro izmiješati.  
3. Dodati pivo, temeljac (cca. 300 ml) i začine te pustite neka zakipi. Smanjite vatru, poklopite i kuhajte cca 1 h s povremenim miješanjem. 
4. Gulaš povremeno podlijte s ostatkom temeljca, ovisno koliko gusti gulaš želite. Nakon toga, dodajte mrkvu i krumpire koje ste prethodno narezali na manje kockice i kuhajte 45 minuta. Gulaš je gotovo kada se krumpir i mrkva skuhaju, a meso bude mekano. 
6. Gulaš poslužite uz dodatak svježeg peršina. Dobar tek! 

Pročitajte i ovo:

Na meniju

Uskrsna rolada s mrkvom

Bliži nam se Uskrs, najstariji i najveći kršćanski blagdan. U Karlovcu se dolazak proljeća i Uskrs dočekuju s posebnim entuzijazmom

Na meniju

Vanilin kiflice

Prosinac označava dolazak zime i blagdana kojima se posebno veselimo. To je vrijeme darivanja, okupljanja obitelji i prijatelja te uživanja

Na meniju

Namaz od kestena i čokolade

Jesen u Karlovcu je zaista čarobna. Priroda se priprema za hladnije mjesece, temperatura postupno pada, dani su sve kraći. Jedinstveni