Skip to content

Proslavimo rođendan Grada uz neodoljivu čokoladnu tortu

Posebne prilike obilježavaju se tortom, a mi u srpnju itekako imamo razloga za slavlje. Grad Karlovac 13. srpnja slavi svoj 443. rođendan i moramo priznati kako mu te godine baš dobro stoje.

U sklopu „Zvjezdanog ljeta“ koje je započelo 23. lipnja, Karlovčani, ali i brojni gosti i turisti kojih je u našem gradu sve više, mogu uživati u bogatom kulturnom i zabavnom programu. Radionice za najmlađe, edukativno – turističke ture, koncerti, festivali, izložbe, gastro i sportski događaji.. i više nego dovoljno razloga za provesti svoje slobodno vrijeme u našem gradu. Raspored svih događanja je dostupan ovdje.

GASTRO DOŽIVLJAJ „OKUSI SVIJETA“

Prije nego što krenemo s receptom za slavljeničku tortu koju sam pripremio posebno za ovu prigodu, izdvojio bih gastro manifestaciju „Okusi svijeta“ koja se održava u sklopu Međunarodnog festivala folklora.

Na 3. Okusima svijeta posjetitelji se imaju priliku upoznati s tradicionalnom kuhinjom zemalja koje sudjeluju na 23. MFF-u. Upravo je meni pripala čast da prezentiram dalmatinsku spizu i posjetiteljima dočaram mediteranske okuse koje ona nudi. Detalje o MFF-u i Okusima svijeta možeš potražiti na njihovoj web stranici.

ROĐENDANSKI BAL I KONCERT PETRA GRAŠE KAO VRHUNAC „ZVJEZDANOG LJETA

I ove godine u samom srcu grada održat će se tradicionalni „Rođendanski bal“ u kojem će valcer zaplesati čak 443 para. Našem gradu u čast može zaplesati tko god poželi, a prijaviti se možete na bal.karlovac.hr.

Vrhunac rođendanskog slavlja bit će koncert Petra Graše na glavnom trgu s početkom u 21 h.

Program „Zvjezdanog ljeta“ je u tijeku, a u nastavku vam ostavljam recept za slavljeničku tortu koju i vi možete napraviti te s prijateljima i obiteljima proslaviti rođendan grada Karlovca.

ČOKOLADNA MOUSSE TORTA

Visit Karlovac blog
Visit Karlovac blog

BISKVIT:

150 g pšeničnog glatkog brašna
1,5 žličica praška za pecivo
1 žličica sode bikarbone
5 žlica kakaa
pola žličice soli
75 g maslaca (otopljenog) ili 4 žlice ulja
2 jaja
2 žličice ekstrakta vanilije
4,5 žlice meda (domaći bagremov)
3 žlice grčkog jogurta
120 ml kuhane kave (nezaslađene)

KREMA:

1 mala vrećica želatine u prahu
275 ml vrhnja za šlag
120 g čokolade za kuhanje
250 g mascarpone sira
85 g šećera u prahu
2,5 žličice kakaa u prahu
žličica i pol ekstrakta vanilije

GANACHE:

170 ml vrhnja za šlag
170 g čokolade za kuhanje

TOPPING:
200 ml vrhnja za šlag
45 g šećera u prahu
3-4 žličice kakaa u prahu
žličica ekstrakta vanilije

Biskvit:

  1. U posudu staviti med, ulje, jaja i ekstrakt vanilije te sve dobro umutiti mikserom. U dobivenu smjesu umiješajte grčki jogurt i dobro izmiješajte.
  2. U drugu zdjelu staviti suhe sastojke (brašno, prašak za pecivo, soda, sol i kakao) i dobro izmiješati. Suhe sastojke i kavu postepeno dodajte mokrima. Sve dobro izmiješajte špatulom kako biste dobili glatku smjesu.
  3. Kalup za torte nauljite i pobrašnite, a zatim ulijte smjesu. Biskvit pecite u unaprijed zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva, 25-30 minuta. Koristite test čačkalicom. Kada je pečen, biskvit se mora potpuno ohladiti.

Krema:

  1. Čokoladu otopiti na pari. Želatinu pripremiti prema uputama na pakiranju i umiješati u otopljenu čokoladu. Mikserom pripremiti vrhnje za šlag, pred kraj postepeno dodavati šećer u prahu.
  2. U drugoj zdjeli kremasto izmiksati mascarpone sir, šećer u prahu, kakao te ekstrakt vanilije. Smjesi dodajte otopljenu čokoladu i dobro izmiješajte.
  3. Dobivenoj smjesi dodajte izrađeni šlag. Izmiješajte špatulom kako biste dobili glatku kremu.

Ganache:

Vrhnje za šlag zagrijati do vrenja na srednje jakoj vatri, a zatim maknuti s vatre i ubaciti sitno nasjeckanu čokoladu. Lagano izmiješati do se čokolada ne otopi, a zatim ostaviti da se prohladi na sobnoj temperaturi.

Topping:

Izradite vrhnje za šlag zajedno s kakaom, vanilijom i šećerom u prahu.

Kremu nanesite po ohlađenom biskvitu te stavite u hladnjak. Ohlađeno prelijte ganacheom. Ukrasite smjesom za topping.

Napomena: Biskvit nije potrebno vaditi iz kalupa, nego na biskvit rasporediti kremu, staviti ganache i ukrasiti. Tortu ostaviti preko noći da se ohladi, a zatim maknuti kalup i uživati u neodoljivoj čokoladnoj slastici.

U slast!

Pročitajte i ovo:

blank
Mjesta i doživljaji

Domaći medenjaci

Paljenjem prve adventske svijeće obilježili smo početak došašća, mnogima omiljenog razdoblja u godini. Svijeća je upaljena kod Veleučilišta uz prisustvo

blank
Na meniju

Juha od kestena

Stigli su nam kesteni, glasnici jeseni kojima malo tko može odoljeti. Ove ukusne jesenske plodove možemo peći ili kuhati te

blank
Na meniju

Namaz s vrganjima

Pomno si proučio/la naš „Mali vodič za gljivare početnike“, tvoja košarica s vrganjima je puna i sada se pitaš što s

Visit Karlovac Blog