Skip to content

Proslavimo rođendan Grada uz neodoljivu čokoladnu tortu

Posebne prilike obilježavaju se tortom, a mi u srpnju itekako imamo razloga za slavlje. Grad Karlovac 13. srpnja slavi svoj 443. rođendan i moramo priznati kako mu te godine baš dobro stoje.

U sklopu „Zvjezdanog ljeta“ koje je započelo 23. lipnja, Karlovčani, ali i brojni gosti i turisti kojih je u našem gradu sve više, mogu uživati u bogatom kulturnom i zabavnom programu. Radionice za najmlađe, edukativno – turističke ture, koncerti, festivali, izložbe, gastro i sportski događaji.. i više nego dovoljno razloga za provesti svoje slobodno vrijeme u našem gradu. Raspored svih događanja je dostupan ovdje.

GASTRO DOŽIVLJAJ „OKUSI SVIJETA“

Prije nego što krenemo s receptom za slavljeničku tortu koju sam pripremio posebno za ovu prigodu, izdvojio bih gastro manifestaciju „Okusi svijeta“ koja se održava u sklopu Međunarodnog festivala folklora.

Na 3. Okusima svijeta posjetitelji se imaju priliku upoznati s tradicionalnom kuhinjom zemalja koje sudjeluju na 23. MFF-u. Upravo je meni pripala čast da prezentiram dalmatinsku spizu i posjetiteljima dočaram mediteranske okuse koje ona nudi. Detalje o MFF-u i Okusima svijeta možeš potražiti na njihovoj web stranici.

ROĐENDANSKI BAL I KONCERT PETRA GRAŠE KAO VRHUNAC „ZVJEZDANOG LJETA

I ove godine u samom srcu grada održat će se tradicionalni „Rođendanski bal“ u kojem će valcer zaplesati čak 443 para. Našem gradu u čast može zaplesati tko god poželi, a prijaviti se možete na bal.karlovac.hr.

Vrhunac rođendanskog slavlja bit će koncert Petra Graše na glavnom trgu s početkom u 21 h.

Program „Zvjezdanog ljeta“ je u tijeku, a u nastavku vam ostavljam recept za slavljeničku tortu koju i vi možete napraviti te s prijateljima i obiteljima proslaviti rođendan grada Karlovca.

ČOKOLADNA MOUSSE TORTA

Visit Karlovac blog
Visit Karlovac blog

BISKVIT:

150 g pšeničnog glatkog brašna
1,5 žličica praška za pecivo
1 žličica sode bikarbone
5 žlica kakaa
pola žličice soli
75 g maslaca (otopljenog) ili 4 žlice ulja
2 jaja
2 žličice ekstrakta vanilije
4,5 žlice meda (domaći bagremov)
3 žlice grčkog jogurta
120 ml kuhane kave (nezaslađene)

KREMA:

1 mala vrećica želatine u prahu
275 ml vrhnja za šlag
120 g čokolade za kuhanje
250 g mascarpone sira
85 g šećera u prahu
2,5 žličice kakaa u prahu
žličica i pol ekstrakta vanilije

GANACHE:

170 ml vrhnja za šlag
170 g čokolade za kuhanje

TOPPING:
200 ml vrhnja za šlag
45 g šećera u prahu
3-4 žličice kakaa u prahu
žličica ekstrakta vanilije

Biskvit:

  1. U posudu staviti med, ulje, jaja i ekstrakt vanilije te sve dobro umutiti mikserom. U dobivenu smjesu umiješajte grčki jogurt i dobro izmiješajte.
  2. U drugu zdjelu staviti suhe sastojke (brašno, prašak za pecivo, soda, sol i kakao) i dobro izmiješati. Suhe sastojke i kavu postepeno dodajte mokrima. Sve dobro izmiješajte špatulom kako biste dobili glatku smjesu.
  3. Kalup za torte nauljite i pobrašnite, a zatim ulijte smjesu. Biskvit pecite u unaprijed zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva, 25-30 minuta. Koristite test čačkalicom. Kada je pečen, biskvit se mora potpuno ohladiti.

Krema:

  1. Čokoladu otopiti na pari. Želatinu pripremiti prema uputama na pakiranju i umiješati u otopljenu čokoladu. Mikserom pripremiti vrhnje za šlag, pred kraj postepeno dodavati šećer u prahu.
  2. U drugoj zdjeli kremasto izmiksati mascarpone sir, šećer u prahu, kakao te ekstrakt vanilije. Smjesi dodajte otopljenu čokoladu i dobro izmiješajte.
  3. Dobivenoj smjesi dodajte izrađeni šlag. Izmiješajte špatulom kako biste dobili glatku kremu.

Ganache:

Vrhnje za šlag zagrijati do vrenja na srednje jakoj vatri, a zatim maknuti s vatre i ubaciti sitno nasjeckanu čokoladu. Lagano izmiješati do se čokolada ne otopi, a zatim ostaviti da se prohladi na sobnoj temperaturi.

Topping:

Izradite vrhnje za šlag zajedno s kakaom, vanilijom i šećerom u prahu.

Kremu nanesite po ohlađenom biskvitu te stavite u hladnjak. Ohlađeno prelijte ganacheom. Ukrasite smjesom za topping.

Napomena: Biskvit nije potrebno vaditi iz kalupa, nego na biskvit rasporediti kremu, staviti ganache i ukrasiti. Tortu ostaviti preko noći da se ohladi, a zatim maknuti kalup i uživati u neodoljivoj čokoladnoj slastici.

U slast!

Pročitajte i ovo:

Na meniju

Uskrsna rolada s mrkvom

Bliži nam se Uskrs, najstariji i najveći kršćanski blagdan. U Karlovcu se dolazak proljeća i Uskrs dočekuju s posebnim entuzijazmom

Na meniju

Vanilin kiflice

Prosinac označava dolazak zime i blagdana kojima se posebno veselimo. To je vrijeme darivanja, okupljanja obitelji i prijatelja te uživanja

Na meniju

Namaz od kestena i čokolade

Jesen u Karlovcu je zaista čarobna. Priroda se priprema za hladnije mjesece, temperatura postupno pada, dani su sve kraći. Jedinstveni