Skip to content

Uz vodu, na vodi, pod vodom

Kada stignu topliji (vrući) dani, najljepše je vrijeme provoditi uz vodu. Nismo se zabunili. Ovdje ne govorimo o moru, već doista o vodi – točnije rijekama. I odgovorno tvrdimo da je uz vodu/rijeku ugodnije. Uz vodu uvijek rastu stabla koja nude hlad, uz vodu su kupališta koja ne moraju biti prenapučena, uz vodu pirka vjetrić, uz vodu je trava meka i svježa, uz vodu je uvijek nešto u pokretu. A gdje ima više vode nego u Karlovcu!

Gotovo svaka šetnja započinje na jednoj od naših rijeka, a završava na drugoj. Brojne šetnice vode vas nevidljivom rukom i kao da vam čitaju misli, usmjeravaju baš tamo kamo želite stići, ali najljepšim pravcima. Iako šetnje mogu biti beskonačne, često vas potaknu da upoznate grad iz neke drugačije perspektive. Kod naših rijeka najbolje je što nema ograničenja u izboru dijela toka koji želite upoznati. Mi smo stvorili toliko skladan odnos da nas puštaju i noću i danju u svoje krilo. Noćna vožnja kajacima najljepša je kada se održava Ivanjski krijes na Kupi. Tada se sjedine nebo i površina rijeke u vatrometu i krijesu i čini vam se kao da ste okupani iskricama koje frcaju u vrtlozima i pršte u svima smjerovima.

Najobičnije kupanje pokazat će vam koliko su koranske obale lijepo uređene, a drvoredi obrezani. U duljini od nepunog kilometra nudimo vam izbor pješčane plaže s plićakom za najmlađe. Ovdje će vam društvo povremeno praviti labudovi koji su kao spasilačka služba – uvijek spremni zaplivati, ali samo ako je hrana u pitanju. Na suprotnoj obali je kupalište „kod jablana“. Kako i samo ime kaže, tamo stražare jablani, visoki i ponositi, osiguravaju vam hlad i pomno paze dok ulazite u vodu kamenim stubama. Krenemo li uzvodno, slap nije prepreka. Slap je Karlovčanima pozornica na kojoj se šepure, sunčaju, pokazuju mišiće, flertuju… Korana nije prkosna rijeka, stoga će vas pustiti da otplivate još uzvodnije, pogotovo ako ste mlađe dobi, jer tamo su „ploče“ i Foginovo kupalište s Cenerom. Ovdje mladi pokazuju svoju snagu, hrabrost i ludost skačući s raznih visina ili oni malo manje mladi savjetuju kako bi nešto trebalo izvesti. Ovo je prvo hrvatsko registrirano riječno kupalište pa ćete uživati u brojnim sportskim aktivnostima, napuhancima i sličnim tipično vodenim igračkama.

Dok se kupate, povremeno će vam pogledom proći i poneka skupina kajaka, gumenih čamaca, kanua, a sve više i SUP-ova prilagođenih rijeci. Bez obzira jeste li početnik u veslanju ili želite isprobati koliko ste brzi, pravi i potpun doživljaj rijeke imat ćete ako im se pridružite. Uz sigurnu ruku i iskustvo instruktora/skipera lokalnih agencija vidjet ćete iskonsku prirodu koja je nas, ljude, pustila u svoje carstvo. Na nama je da je poštujemo i zahvalimo joj.
Za pogled izbliza preporučujemo da zaronite s nekim od naših ronilačkih klubova koji ljeti rado organiziraju pokazno ronjenje za sve zainteresirane goste. Iako rijeke ne djeluju atraktivno kao more, iznenadit ćete se kada se sretnete oči u oči s ribama, riječnim rakovima i školjkama, a zelena boja dobit će novo značenje kada je vidite prošaranu sunčevim zrakama i riječnim biljem. U tišini koja vlada ispod površine, izoštre se čula i čovjek se vraća svojim početcima, postaje dio prirode, razumije njezinu veličinu i vrijednost.

Najljepše od svega je što kod nas niste ograničeni na jednu rijeku ili samo dio nje. Upustite li se u avanturu bez granica, možete kajakom, kanuom ili čamcem krenuti od Mrežnice u blizini Turnja, uploviti u Koranu, svladati slap, mahnuti Karlovcu i sjediniti se s Kupom na ušću, ili je samo promatrati iz lađe, uz prigodnu proslavu na pikniku. Tada ćete poželjeti sve učiniti ispočetka. I nemojte brinuti, naše će rijeke teći i sutra, i dan poslije, i onaj nakon… jer vi ste u Karlovcu, gradu na četiri rijeke.

Pročitajte i ovo:

U prirodi

Kupa: Stoljeća uz rijeku

Kažu kako u gradu na četiri rijeke svatko ima svoju rijeku miljenicu. Je li to Korana sa svojim slapom, smaragdna