Nestrpljivo ih čekamo tijekom cijele godine, a kada krene njihova sezona ne možemo ih prestati jesti. Neodoljive, mirisne i sočne domaće jagode. Uživati samo u svježim plodovima ili ih ukomponirati u omiljeni kolač i tortu? Imamo recept za vrlo ukusan i jednostavan kolač koji će te oduševiti…
Dok se u južnijim dijelovima Hrvatske prvim plodovima jagodoljupci mogu sladiti već krajem travnja, u kontinentalnom dijelu naši domaći uzgajivači svoje prve plodove beru sredinom – krajem svibnja.
Velika potražnja za domaćim jagodama lokalnih proizvođača
Da je potražnja za jagodama s područja grada i županije sve veća, govori i brojka sadnica koju su naši lokalni proizvođači povećavali iz godine u godinu.
OPG Mance se uzgojem jagoda bavi već preko 20 godina. U Skakavcu pored Karlovca su 2001. godine krenuli s 10000 sadnica, a danas ih broje gotovo 40000. Na imanju vrijedno radi tročlana obitelj, a prilikom uzgoja prate najsuvremenije trendove na tržištu EU i RH.
Da jagoda ne usfali i da svi budemo siti domaćih i zdravih proizvoda, brine se i OPG Prpić koji na svom polju u Brežanima danas ima 18000 sadnica. Njihove sočne i mirisne jagode prepoznali su mnogi, tako da s njima nerijetko putuju i u druge dijelove Hrvatske.
U mjestu Podvožić nalazi se OPG Bosiljevac koji se jagodama bavi već preko 20 godina. Počeli su s 1000 sadnica, a danas je ta brojka gotovo osam puta veća. Od 2016. godine ovaj OPG je u ekološkoj proizvodnji jagoda.
Da se na OPG-u Cipčić vrijedno radi, uvjerio sam se i kada sam ih zvao da popričamo o njihovim sadnicama. Gospodina Cipčića sam zatekao na traktoru, ali smo uz pozadinsku buku uspjeli doći do čarobne brojke od 15000 sadnica.
Odlična ponuda jela i slastica s jagodama u karlovačkim restoranima i slastičarnicama
Prilikom posjete našem gradu svakako vam preporučujem da se zasladite nekom od slastica koju pripremaju karlovački chefovi. Osim omiljenih nam deserata poput Pavlove s jagodama, neizbježnog cheesecakea ili domaćeg sladoleda od jagoda, zanimljiva je i kombinacija slatko-slanih delicija koje su među gostima sve traženije. Kremozni rižoto s jagodama i biftekom, tagliatelle s jagodama i kozicama…
Sve gastro doživljaje koje pružaju naši restorani i slastičarnice potraži ovdje.
Ako želite pripremiti ukusni kolač s jagodama u svojoj kuhinji, recept je u nastavku:
KOLAČ S JAGODAMA


Sastojci:
200 g maslaca sobne temperature
150 g šećera
1 jaje
180 g pšeničnog glatkog brašna
ribana korica pola limuna
dvije žličice praška za pecivo
prstohvat soli
300 g grčkog jogurta okus jagoda (može i obični)
250 g domaćih jagoda (kol. po želji)
šećer u prahu za posipanje
1. U zdjelu staviti maslac sobne temperature i šećer te dobro izmiksati. Dodati jaja, grčki jogurt i naribanu koricu eko limuna.
2. U drugu zdjelu staviti prosijano brašno, sol i prašak za pecivo te izmiješati.
3. Suhe sastojke postepeno dodajte mokrima stalno miksajući.
4. U smjesu stavite jagode koje ste narezali na sitnije komadiće. U jagode prethodno dodajte pola žlice brašna i izmiješajte. Smjesu prelijte u namašćeni (ili obložen papirom za pečenje) okrugli kalup (28 cm). Neće biti greška i ako je kalup manji, pravokutan…
5. Pecite u unaprijed zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva, 40-tak minuta. S obzirom da gornji sloj može brže potamniti, možete nakon nekog vremena staviti gore staviti i papir za pečenje. Iskoristite test čačkalicom, ako izađe suha kolač je gotov. Kolač posipajte šećerom u prahu. U slast!