Skip to content

Domaće na pladnju: isprobajte recept za najukusniji kolač s jagodama

Nestrpljivo ih čekamo tijekom cijele godine, a kada krene njihova sezona ne možemo ih prestati jesti. Neodoljive, mirisne i sočne domaće jagode. Uživati samo u svježim plodovima ili ih ukomponirati u omiljeni kolač i tortu? Imamo recept za vrlo ukusan i jednostavan kolač koji će te oduševiti… 

Dok se u južnijim dijelovima Hrvatske prvim plodovima jagodoljupci mogu sladiti već krajem travnja, u kontinentalnom dijelu naši domaći uzgajivači svoje prve plodove beru sredinom – krajem svibnja. 

Velika potražnja za domaćim jagodama lokalnih proizvođača

Da je potražnja za jagodama s područja grada i županije sve veća, govori i brojka sadnica koju su naši lokalni proizvođači povećavali iz godine u godinu. 

OPG Mance se uzgojem jagoda bavi već preko 20 godina. U Skakavcu pored Karlovca su 2001. godine krenuli s 10000 sadnica, a danas ih broje gotovo 40000. Na imanju vrijedno radi tročlana obitelj, a prilikom uzgoja prate najsuvremenije trendove na tržištu EU i RH. 

Da jagoda ne usfali i da svi budemo siti domaćih i zdravih proizvoda, brine se i OPG Prpić koji na svom polju u Brežanima danas ima 18000 sadnica. Njihove sočne i mirisne jagode prepoznali su mnogi, tako da s njima nerijetko putuju i u druge dijelove Hrvatske.  

U mjestu Podvožić nalazi se OPG Bosiljevac koji se jagodama bavi već preko 20 godina. Počeli su s 1000 sadnica, a danas je ta brojka gotovo osam puta veća. Od 2016. godine ovaj OPG je u ekološkoj proizvodnji jagoda. 

Da se na OPG-u Cipčić vrijedno radi, uvjerio sam se i kada sam ih zvao da popričamo o njihovim sadnicama. Gospodina Cipčića sam zatekao na traktoru, ali smo uz pozadinsku buku uspjeli doći do čarobne brojke od 15000 sadnica. 

Odlična ponuda jela i slastica s jagodama u karlovačkim restoranima i slastičarnicama

Prilikom posjete našem gradu svakako vam preporučujem da se zasladite nekom od slastica koju pripremaju karlovački chefovi. Osim omiljenih nam deserata poput Pavlove s jagodama, neizbježnog cheesecakea ili domaćeg sladoleda od jagoda, zanimljiva je i kombinacija slatko-slanih delicija koje su među gostima sve traženije. Kremozni rižoto s jagodama i biftekom, tagliatelle s jagodama i kozicama…
Sve gastro doživljaje koje pružaju naši restorani i slastičarnice potraži ovdje

Ako želite pripremiti ukusni kolač s jagodama u svojoj kuhinji, recept je u nastavku: 

KOLAČ S JAGODAMA 


Sastojci:
200 g maslaca sobne temperature
150 g šećera
1 jaje
180 g pšeničnog glatkog brašna
ribana korica pola limuna 
dvije žličice praška za pecivo 
prstohvat soli
300 g grčkog jogurta okus jagoda (može i obični)
250 g domaćih jagoda (kol. po želji)
šećer u prahu za posipanje

1. U zdjelu staviti maslac sobne temperature i šećer te dobro izmiksati. Dodati jaja, grčki jogurt i naribanu koricu eko limuna. 
2. U drugu zdjelu staviti prosijano brašno, sol i prašak za pecivo te izmiješati. 
3. Suhe sastojke postepeno dodajte mokrima stalno miksajući. 
4. U smjesu stavite jagode koje ste narezali na sitnije komadiće. U jagode prethodno dodajte pola žlice brašna i izmiješajte. Smjesu prelijte u namašćeni (ili obložen papirom za pečenje) okrugli kalup (28 cm). Neće biti greška i ako je kalup manji, pravokutan…
5. Pecite u unaprijed zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva, 40-tak minuta. S obzirom da gornji sloj može brže potamniti, možete nakon nekog vremena staviti gore staviti i papir za pečenje.  Iskoristite test čačkalicom, ako izađe suha kolač je gotov. Kolač posipajte šećerom u prahu. U slast! 



Pročitajte i ovo:

blank
Mjesta i doživljaji

Domaći medenjaci

Paljenjem prve adventske svijeće obilježili smo početak došašća, mnogima omiljenog razdoblja u godini. Svijeća je upaljena kod Veleučilišta uz prisustvo

blank
Na meniju

Juha od kestena

Stigli su nam kesteni, glasnici jeseni kojima malo tko može odoljeti. Ove ukusne jesenske plodove možemo peći ili kuhati te

blank
Na meniju

Namaz s vrganjima

Pomno si proučio/la naš „Mali vodič za gljivare početnike“, tvoja košarica s vrganjima je puna i sada se pitaš što s

Visit Karlovac Blog