Osim što ga koristimo za jačanje imuniteta i pomoć kod niza drugih zdravstvenih tegoba, med je odlična alternativa rafiniranom šećeru. Za nas koji volimo pripremati slastice, a želimo ih spremiti na zdraviji način, često posežemo za njime. Danas vam donosim recept za osvježavajući kolač od sira i meda koji baš paše u ljetnim mjesecima koji su pred nama.
Na proizvodnju meda, kao i na sve drugo što nam podari priroda, utječu mnogi faktori. Jedan od najvažnijih faktora su i nepredvidljive vremenske (ne) prilike koje ne pogoduju ni pčelama ni pčelarima. Za one koje se pčelarstvom bave iz hobija gubici ne predstavljaju preveliki problem, ali oni kojima je to glavni prihod i koji time prehranjuju svoje obitelji, najviše stradaju.
Zadnje dvije godine bile su izuzetno teške za karlovačke pčelare
Pčelarska godina 2020. bila je najteža. Iz Pčelarskog društva Karlovac, koje broji 196 članova, kažu kako je ta godina ostala zapamćena po velikim gubicima i slabom vrcanju svih paša. Karlovački pčelari ostali su bez pčelinjih zajednica za oko 27%. Da je ova brojka zaista loša, govori činjenica kako se nekada smatralo da su gubici od 10% normalni i prihvatljivi.
Za prethodnu, 2021. godinu pčelari kažu kako je bila „oporavljajuća“. Bagremova paša, koja je inače i „najjača“ iz PD Karlovac kažu kako već godinama podbacuje ili čak potpuno izostaje. Prognoze za 2022. su puno bolje.
Hoće li 2022. biti medonosnija?
Sve upućuje na to da hoće. U prošloj godini pčelinje zajednice su osnažile svoja društva te zimskih gubitaka nije bilo. Proljeće je pčelarima išlo na ruku, nije bilo mraza, a proljetnice i cvjetovi voćaka napunile su košnice. Prvo vrcanje je već iza pčelara. Nakon bagremove paše slijede lipa i kesten. Što drugo poželjeti nego pune košnice meda i zdrave pčelinje zajednice. Pčelarima, a i nama koji volimo uživati u domaćem medu.
I u budućnosti je pred pčelarima puno izazova. Kupujmo med od lokalnih, provjerenih proizvođača. Za domaći med možda treba izdvojiti koju kunu više, ali barem smo sigurni što jedemo i što našim obiteljima stavljamo na stol. Ako imate kakvih pitanja ili želite doznati više o pčelarstvu, obratite se Pčelarskom društvu Karlovac koje će vrlo rado odgovoriti na vaša pitanja.
Sada je vrijeme da se osvježimo uz kolač od sira s medom. Recept je u nastavku.

Podloga
550 g mljevenih keksa (ja sam koristio digestive)
50 g tostiranih mljevenih lješnjaka
200 g otopljenog maslaca
80 ml mlijeka
1-2 žličice kakaa
Krema od sira
500 g sira
100 g meda (ja koristim bagremov)
limunov sok
360 g vrhnja za šlag
20 g želatine fix
1. Kekse samljeti te im dodati tostirane mljevene lješnjake i kakao. Kekse dobro izmiješati s otopljenim maslacom i mlijekom. Ako koristite integralne kekse, dio mlijeka možete zamijeniti sa žlicom meda. Moji su bili dovoljno slatki tako da nisam u podlogu dodavao zaslađivač. Smjesa mora biti poput pijeska, a opet dovoljno kompaktna i malo vlažna da je možete utisnuti u protvan.
2. Smjesu utisnite u pravokutni protvan veličine 20×30 cm. Uz pomoć dna čaše dodatno utisnite podlogu.
3. U jednoj posudi miksajte sir, med i limunov sok sve dok smjesa ne postane glatka. Smjesi dodajte i želatinu fix te dobro izmiješajte.
4. U dobivenu smjesu postepeno dodajte izmiksano vrhnje za šlag te špatulom sve dobro sjedinite kako biste dobili glatku kremu.
5. Kremu od sira ravnomjerno rasporedite po podlozi. Poslužite s voćem po želji. Stavite u hladnjak na nekoliko sati. U slast!