Skip to content

Sočni kuglof kao neizostavni dio vaše uskrsne trpeze

Uskrsni običaji se njeguju diljem Lijepe naše. Svako mjesto oživljava tradiciju na svoj način, a glavna su poveznica blagoslov, zajedništvo, okupljanje te neizostavna blagdanska trpeza prepuna slatkih i slanih delicija. Među brojnim slasticama koje se u mojoj obitelji tradicionalno pripremaju za Uskrs obavezno se nađe i kuglof za koji vam ovim povodom donosim i recept.. 

Od onog što se nalazi na stolu, puno je važnije tko se nalazi oko stola. Životne (ne)prilike razdvojile su mnoge članove obitelji koji su svoju sreću odlučili potražiti daleko od svog doma. Blagdani su prilika za ponovno okupljanje, oživljavanje uspomena i stvaranje osjećaja zajedništva – bez obzira na fizičku udaljenost tijekom godine. 

Uskrsni običaji: blagoslov jela i bojanje pisanica 

Ono što nam je svima kao djeci bio prvi doticaj s Uskrsom je bojanje i ukrašavanje pisanica. Taj običaj je rasprostranjen u cijeloj Hrvatskoj, a posebno su zanimljive starinske tehnike bojanja (ljuskom od luka s motivima od listova biljaka, ukrašavanje s voskom..) koje su naši stari prenijeli nama, a mi danas ponosno pokazujemo mlađim naraštajima.  

Blagoslov jela je također neizostavan običaj za Uskrs. Na Veliku subotu ili ujutro na sami blagdan Uskrsa obitelji odlaze u crkvu s košaricom na blagoslov hrane. U košaricu se stavlja hrana koja se inače priprema za Uskrs: jaja, šunka, luk, kruh, slastice.. 

Proljeće u Karlovcu

Turistička zajednica grada Karlovca je u sklopu „Proljeća u Karlovcu“ organizirala mnoge zanimljive događaje koji će vas zasigurno privući da istražite naš kraj i da se prepustite ljepotama koje grad pruža u proljetnim mjesecima. Tako se možete uključiti u potragu za pisanicama, posjetiti izložbe, obići slatkovodni akvarij – „Aquatika“ koja nudi raznolike radionice s edukativnim sadržajima ili uživati u proljetnim menijima karlovačkih restorana i chefova. Detalje potražite ovdje.

Prije nego se uputite u Karlovac i otkrijete doživljaje koje nudi, svakako isprobajte i ovaj recept za kuglof koji će vam se sigurno svidjeti!

Kuglof – recept

Visit Karlovac blog

Sastojci (šalica 250 ml):

  • 3 šalice glatkog pšeničnog brašna
  • šalica šećera
  • prstohvat soli 
  • šalica otopljenog maslaca (može i ulje) 
  • vrećica praška za pecivo (12 g)
  • šalica mlijeka
  • 3 jaja
  • 2 žličice arome vanilije 
  • arančini (može i sitno nasjeckana čokolada ili usitnjeni orašidi po želji…)

  1. U jednoj zdjeli pjenjačom zamutite jaja i šećer. Dodajte mlijeko, vaniliju, otopljeni maslac i dobro izmiješajte. 
  2. U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, sol i prašak za pecivo. Suhe sastojke postepeno dodajte mokrima i miješajte. 
  3. Dobit ćete savršenu glatku mirišljavu smjesu. Dodajte arančine i još jednom dobro izmiješajte. Kalup premažite maslacem i pobrašnite te u njega izlijte smjesu. Pecite na 180 stupnjeva, 45 -50 minuta, pred kraj napravite test čačkalicom.  Ako se za nju ništa nije uhvatilo kuglof je pečen. Pustite ga da se ohladi. U slast! 

Pročitajte i ovo:

blank
Na meniju

Fašnikova juha

Fašnički tradicionalni običaji u karlovačkom kraju njeguju se i danas, dok su neki od njih pomalo zaboravljeni. U ovo pokladno

Visit Karlovac Blog