Skip to content

Karlovačko-afrička priča

Ovo je karlovačka egzotična priča o povijesnim događajima u kojima je srce Afrike zakucalo na kratko i na našem tlu. Banane, žirafa, krokodil i slon našli su se u jednom isječku povijesti u Karlovcu, svatko u svom vremenskom okviru, slažući kockice mozaika u neobičnu sliku skoro zaboravljenih sjećanja. 

Priča o bananama

Karlovački parkovi imaju posebno mjesto u simbolici grada. Nastajali su i rasli zajedno s nastajanjem grada i još uvijek prate njegov razvoj. Umjetnost hortikulture pratila je svjetske moderne tokove koji su početkom 20. stoljeća bili kombinacija raznih stilova s egzotičnim elementima dalekih svjetova. U doba načelnika Josipa Vrbanića, a na inicijativu Društva za poljepšanje grada Karlovca, u karlovačke parkove i perivoje posađena su stabla banane. Danas je ta tradicija ostala sačuvana u malim privatnim vrtovima i skrivenim dvorištima stare gradske Zvijezde.

Visit Karlovac blog

Priča o žirafi

U ljeto 1828. godine kroz Karlovac je prošla žirafa na svom putu prema Bečkom zoološkom vrtu. Karlovačka vojska konstruira iscrpljenoj žirafi posebna zaprežna kola kako bi sigurno stigla do Beča. Putovanje od Rijeke do Beča trajalo je više od mjesec dana, a uz žirafu putuje i njezin timaritelj, četiri vojnika i zaprežna kola s kozom i kravama za mlijeko za žirafu. Za žirafu su čak nabavljene kožnate cipele s vezicama da bi joj se zaštitila kopita od kamenja na putu. Mjesta kroz koja je trebala proći žirafa dobila su detaljna uputstva o mjerama koje moraju poduzeti da bi se životinji osigurala sigurnost, zaklon i pažnja.

Do tada je u Europi samo Pariz imao žirafu, a Beč je s nestrpljenjem očekivao dolazak svoje žirafe. U Parizu je žirafa već izazvala veliku senzaciju i nastala je prava „žirafna groznica“. Sve je bilo inspirirano žirafom, od šešira do kolača. Dolaskom žirafe u Schönbrunn u Beč, ta fascinantna životinja pokreće lavinu reakcija, organiziraju se balovi i predstave u slavu žirafe, rade se slastice, dame nose šešire s roščićima i haljine u boji žirafinog krzna. 

Boja i izlomljenost žirafinog krzna i njezina egzotična pojava, utječu na promjene u umjetnosti, arhitekturi, glazbi i modi pa neki povjesničari smatraju da je upravo žirafa pokrenula novi val u kulturi i nastajanje secesije kao neopterećenog trenda nakon strogih elemenata historicizma. Beč je prednjačio u tome, za razliku od svih mjesta kojima je žirafa prolazila na svom putu do Beča, a kojima je prošla neprimijećena, ne ostavivši trag u kulturi tih krajeva.

Visit Karlovac blog
Naselja kroz koja prolazi žirafa 1828.

Priča o krokodilu

Na Zrinskom trgu dok još nije bilo izgrađenih zgrada pa je trg služio kao sajmeni prostor, 1895. godine je gostovao i jedan cirkus, pokazujući Karlovčanima egzotične afričke životinje. Cirkus bi bio kao i svaki cirkus, da se nije dogodilo nešto što je ostalo zapisano u ondašnjem časopisu “Svjetlo”:

“Do sada je sav svijet znao i učio da krokodili živu u Južnih predjelih, da ih ima na pr. u Nilu, ali da će i naša skromna hrvatska Kupa doći do te krokodilske počasti to nije nitko sanjao. Pa ipak je živa istina, da se u Kupi okupao pravi pravcati krokodil, koji je došao ovamo iz one “žarke Afrike”. Pobjegao naime prošle nedjelje u noći krokodil menažerije, što se smjestila “privremeno” na Zrinjskom trgu, pa valjda nagonom zaleti se prema Kupi, gdje ga u ponedjeljak nađoše dječaci koji su ondje ribarili. Sada se bar može Kupa ponositi da se u njoj kupao i tako eksotičan gospodin. “

Visit Karlovac blog
Preuzeto s http://www.gkka.hr/s-pozutjelih-stranica

Priča o slonu

I priča o slonu počinje s jednim cirkusom. Lokacija je ovaj put na Korani, a vrijeme jedno stoljeće kasnije. 

Cirkuska kolona najavljivala je dolazak cirkusa u grad i polako se kretala karlovačkim ulicama u svom blještavilu i šarenilu kako to kod cirkusa biva. Cirkus je postavljen uz Koranu i slonovi su krenuli preko ceste do vode kako bi se okupali. I sve bi prošlo uobičajeno da se u tom trenu u jednog slona nije zaletio auto. Svjedoci tog nemilog događaja nisu sigurni je li u Karlovcu tada bila magla ili je majstoru u autu bio malo zamagljen vid, ali sirotom slonu je ozlijeđena noga i vozaču je prijetila tužba za slonovu ozljedu na radu.

Vrativši se doma s priličnim zakašnjenjem, vozač se pokušao opravdati svojoj ženi sljedećim riječima: „Zabil sam se autom u… kak se ono zove… u žirafu z velikim uhima!“

Ne znamo epilog priče, ali se nadamo da slon nije bio jako ozlijeđen, a da je majstor poslije toga ipak uspio objasniti ženi kako izgleda „žirafa z velikim uhima“.      

Pročitajte i ovo:

Mjesta i doživljaji

Karlovački zidići

Postoje zidine, zidovi i zidići. Zidine su u povijesti služile za obranu gradova i ljudi, a danas su turističke atrakcije.

Karlovac
Mjesta i doživljaji

Drveni most

Karlovac je grad na četiri rijeke i desetak mostova u užem dijelu grada. Mostovi, naravno, služe da premošćuju rijeke i