Skip to content

Proslavite Dan žena uz slatki zalogaj od batata i čokolade

Dan žena obilježava se 8. ožujka, još od davne 1909. godine. Složit ćete se da bi svijet bio puno bolji s manje predrasuda, stereotipa, diskriminacije i to je ono čemu trebamo težiti svaki dan. Siguran sam da i vi kao i ja u životu imate žene koje su vam svakodnevna inspiracija. Jedna od njih i mene je  inspirirala za današnji desert koji donosim u nastavku… 

Na našem karlovačkom području i u povijesti je bilo istaknutih žena koje su se radom i djelovanjem zalagale za ženska prava, iako često neshvaćene i odbijane zbog svojih ideja i nakana. Jedna od njih bila je i književnica Dragojla Jarnević, koja se svojevremeno odlučila posvetiti prosvjećivanju svojih sugrađana te sa suradnicama otvorila privatnu djevojačku školu. Unatoč njenoj velikoj želji, odaziv nije bio velik. Smatrala je kako su se roditelji pribojavali da će polaznice navesti na promišljanja o ženskim pravima. 

Kampanja #BreakTheBias

Tema ovogodišnje kampanje za Međunarodni dan žena je #BreakTheBias. Cilj kampanje je osvještavanje o razbijanju predrasuda u lokalnim zajednicama, razbijanju pristranosti na radnim mjestima, školama, fakultetima. 

I ti se možeš priključiti ovoj kampanji jer nije dovoljno samo znati da predrasude i pristranost postoje, već se aktivno uključiti i poduzeti određene mjere kako bi se izjednačili uvjeti za sve, bez obzira na spol. 

U našoj lokalnoj zajednici je puno žena koje pobijaju predrasude i svojim radom i trudom pokazuju kako ništa nije nemoguće, ali da je potrebna velika volja, ustrajnost, doza hrabrosti i podrška sugrađana. Za današnji recept inspirirala me mlada Karlovčanka, poljoprivrednica Diana Prpić, vama zasigurno poznata po svom ukusnom namazu od batata koji je oduševio Hrvatsku i svijet. Upravo njen batat našao se i u mom današnjem desertu čiji recept vam donosim u nastavku. 

ČOKO – BATAT FANTAZIJA 

Visit Karlovac blog

Recept (za četiri čaše): 

Podloga:
– 70 g petit keksa
– 80 g jogurta
– dvije žličice meda
– 2 žličice kakaa

Krema od batata:
– 350 g narančastog batata
– 160 ml vrhnja za šlag
– žličica meda 
– 1 vanilin šećer 
– cimet po želji

Krema od sira i bijele čokolade:
– 100 g bijele čokolade 
– 200 g krem sira
– 100 ml vrhnja za šlag
– 20 g šećera u prahu 
– žličica ekstrakta vanilije


1. Krema od batata – batat ogulite, operite, narežite na manje kockice i skuhajte na pari dok ne postane mekan, probajte vilicom. Kuhanom i ohlađenom batatu dodajte med, vanilin šećer i cimet te izradite mikserom dok ne dobijete glatku smjesu. 

2. Izmiksajte vrhnje kako biste dobili čvrsti šlag. Pire od batata umiješajte u šlag i miješajte dok ne dobijete glatku kremu. 

3. Krema od sira i čokolade – Krem sir i šećer u prahu miksajte dok smjesa ne postane glatka. Postepeno dodajte otopljenu bijelu čokoladu i miješajte dok se sve ne sjedini. Dodajte ekstrakt vanilije. 

4. Mikserom izradite vrhnje za šlag. Špatulom umiješajte šlag u smjesu od krem sira i čokolade i dobro sjedinite. 

5. Podloga: Petit kekse grubo usitnite, dodajte im jogurt, žličicu meda i kakao. Sve dobro izmiješajte. 

6. Na dno čaše utisnite dio smjese od podloge, zatim kremu od batata, a potom i kremu od sira i bijele čokolade. U slast. 

Drage žene, sretan vam vaš dan! 

Pročitajte i ovo:

Na meniju

Uskrsna rolada s mrkvom

Bliži nam se Uskrs, najstariji i najveći kršćanski blagdan. U Karlovcu se dolazak proljeća i Uskrs dočekuju s posebnim entuzijazmom

Na meniju

Vanilin kiflice

Prosinac označava dolazak zime i blagdana kojima se posebno veselimo. To je vrijeme darivanja, okupljanja obitelji i prijatelja te uživanja

Na meniju

Namaz od kestena i čokolade

Jesen u Karlovcu je zaista čarobna. Priroda se priprema za hladnije mjesece, temperatura postupno pada, dani su sve kraći. Jedinstveni