Skip to content

Priča 5 elemenata na karlovački način

VODA

Karlovac je grad vode. I točka. Voda je glavna tema u gradu. Na zdencu u centru Zvijezde možete besplatno degustirati vodu i osjetiti što znači dobra pitka voda. Imamo četiri rijeke, u rijekama žive ribe, žabe i sirene. Rijeke imaju slapove koji služe za hidromasažu. Postoji i jedan mali izvor uz Koranu kao dokaz da pitka voda ne dolazi u bocama nego iz zemlje. Zbog svih tih voda imamo i maglu, ali i pivo. Pivo se radi od vode. Na kraju, ako znamo da se ljudi sastoje od velikog dijela vode, i vi ćete se, kao posjetitelji grada, osjećati ovdje u svom elementu. Pod uvjetom da ste ljudsko biće.

Visit Karlovac blog

VATRA

Vatra je element koji se najviše voli zimi u obliku tople peći u kući. Ljeti se vatra voli zbog roštilja. U povijesti je Karlovac katkad bio u svađi s vatrom kad bi odlučila pobijediti element drva i nastao bi požar. To nas je naučilo da između kuća u Zvijezdi ostavljamo vatrogasne prolaze – gasice. Tako su nastali i vatrogasci. I Muzej karlovačkog vatrogastva za podsjetnik. Najveselija vatra u Karlovcu danas je Ivanjski krijes. 

Visit Karlovac blog

DRVO

Element drva živi u stablima karlovačkih parkova. Primijetit ćete ga i na svakoj kući u gradu u obliku malih ulaznih vrata, velikih ukrašenih portala ili prozora. Ako primijetite neobične isturene drvene prozore, to su poklonci ili šaubfensteri, služe za nadzor dolazaka nad ulaznim vratima. Drveni most na Korani nazivamo jednostavno Drveni most, a uz njega je i pontonski most, drveni most na plutajućim pontonima. Mostarina je besplatna. Karlovac nema previše tree-huggera, mi smo više wood-sitting pobornici, volimo sjediti na drvenim klupama u parku i voziti u drvenim čamcima po rijeci.    

Visit Karlovac blog

ZEMLJA

Malo područje između ostala četiri elementa, zemlja nam služi kako bi vatra, voda, drvo i zrak mogli uživati u svojem postojanju. No dobro, možda malo pretjerujemo. Element zemlje je baza života i učiteljica povijesti. Karlovački šančevi su zemljani iskopi uz zemljane nasipe bedema. Stari grad Dubovac je kamena utvrda na zemljanom humku iznad grada. Kamena pročelja povijesnih zgrada dio su tradicionalne arhitekture. Element zemlje osjetit ćete najbolje dok bosonogi šetate pješčanom plažom na Korani. 

ZRAK 

Zrak je ovdje čist. Udahnite. Zadržite dah i misao. I tako život postaje jednostavan. Vjetar je zrak u pokretu, voli se kretati kroz pramenove vaše kose i kroz krošnje drveća karlovačkih parkova. Kada se zrak kreće unutar zidova stana ili kuće, taj fenomen nazivamo propuh. U našim krajevima propuh se smatra najozloglašenijim uzročnikom svih bolesti (medicinske činjenice da je to nemoguće, ne priznajemo). Zrak je dom za ptice. I komarce. Kad vam komarci postanu dosadni, počinjete mahati rukama po zraku i tada i vi sličite na pticu. Karlovčani vole ptice. Voljet će i vas.  

Visit Karlovac blog

Pročitajte i ovo:

U prirodi

Kupa: Stoljeća uz rijeku

Kažu kako u gradu na četiri rijeke svatko ima svoju rijeku miljenicu. Je li to Korana sa svojim slapom, smaragdna