Skip to content

Kako se kretati po Karlovcu?

Karlovac je grad koji voli svoje goste. To nam je zapisano u genetskom kodu. Stoljećima je ovdje mjesto susreta ljudi, rijeka i cesta. Ceste smo izgradili da biste vi mogli doći. Zar nije to znak da ste dobrodošli? Da vas nismo htjeli ovdje, ne bismo gradili ceste, sagradili bismo zidove. 

U redu, sad kad smo to objasnili, možete se opustiti i uživati u kretanju gradom. 

Kako uopće doći do Karlovca? S obzirom na to da je planeta Zemlja okrugla, do Karlovca ćete doći bez obzira na koju stranu svijeta krenuli. Najduže će vam trebati ako dolazite s Novog Zelanda, pa predlažemo da s te lokacije krenete prečicom, kroz središte Zemlje. S ostalih krajeva svijeta nekad se lakše dolazilo dok su kontinenti bili spojeni, ali u međuvremenu su izumljeni avioni pa niti to nije više problem. Najbliži aerodrom nam je u Zagrebu, a od tamo možete polako krenuti prema Karlovcu vlakom, autobusom, rent-a-carom ili taksijem. Ostale alternativne prijevoze prepuštamo vašoj kreativnosti. 

Kad stignete u Karlovac, najmoćnije prijevozno sredstvo za kretanje gradom su vaše noge. Ovo je grad gdje su pješaci kraljevi. Zakoračite na pješački prijelaz i uvjerit ćete se koliko ste moćni! Svi vozači automobila stat će i propustiti vas još prije nego što ste naumili prijeći cestu.  

Visit Karlovac blog

Omiljeno prijevozno sredstvo Karlovčana je i bicikl. Vama je na usluzi rent-a-bike. Bicikli su nam u povijesti bili toliko važni da smo napisali i svoja vlastita pravila o kretanju biciklom kroz grad. Danas ne vrijede više neke točke tog pravila poput one kako preticati jahače na konjima, pa smo uveli prometne znakove i biciklističke staze. Najstariji bicikl, velociped, čuva se u Gradskom muzeju Karlovac. On služi samo za fotografiranje. 

Imamo i plan za izgradnju tramvajske pruge iz 1905. godine, ali zbog sporosti birokracije tramvaja još nema. Ali postoje autobusi. I taksiji. Ponekad naiđe i fijaker upregnut čistokrvnim bijelim lipicancima pa svoj razgled slobodnog kraljevskog grada možete obogatiti kraljevskim osjećajem.    

Ako ste ljubitelj manjih kotača, role ili skejt će vam biti odličan izbor, a ako kotače uopće ne volite, sjednite u čamac ili se ukrcajte u Žitnu lađu i otplovite. Ako patite od hidrofobije, otplovite samo u mislima dok sjedite na klupi u hladu karlovačkih parkova s pogledom na crkveni sat. Takvo misaono putovanje kroz vrijeme dajemo vam besplatno.

Pročitajte i ovo:

Mjesta i doživljaji

Karlovački zidići

Postoje zidine, zidovi i zidići. Zidine su u povijesti služile za obranu gradova i ljudi, a danas su turističke atrakcije.

Karlovac
Mjesta i doživljaji

Drveni most

Karlovac je grad na četiri rijeke i desetak mostova u užem dijelu grada. Mostovi, naravno, služe da premošćuju rijeke i