Skip to content

Fašnikova juha

Fašnički tradicionalni običaji u karlovačkom kraju njeguju se i danas, dok su neki od njih pomalo zaboravljeni. U ovo pokladno vrijeme naši stari pripremali su tradicionalnu Fašnikovu juhu, a koja je poveznica između Fašnikove juhe i tjeranja svega lošega iz života ljudi, doznat ćete u današnjoj gastro priči…

Običaji u vrijeme poklada razlikuju se od mjesta do mjesta, neki se prakticiraju i dan danas, a nekih se samo prisjećamo slušajući starije članove naših obitelji. Koliko ponekad suludo i nevjerojatno zvučali, dio su tradicije koju moramo oživljavati jer je ona dio nas. 

O karlovačkim fašničkim gradskim običajima i društvenim događanjima u svom tekstu na blogu pisala je i Morana Rožman. Moranin tekst će vas zasigurno nakratko vratiti u prošlost i dočarati vam kako su u vrijeme poklada izgledale karlovačke ulice. 

Beži kača kopitača, ide masna fašnikova juha… 

Iako se običaji razlikuju diljem Hrvatske, simbolika i ciljevi su isti – zaštita od zla i novi početak. 
Na Fašnik je u selu moje bake bio običaj kuhati dimljeno meso s kiselim zeljem, tamo poznatije kao „Fašnikova masna juha“. 

Dan kasnije, na Pepelnicu ujutro, baka bi djeci u kući poškropila noge s vodom u kojoj se kuhalo zelje te izgovarala čarobne riječi. „Beži kača kopitača, ide masna fašnikova juha…“. Navodno je to bio ritual koji bi osigurao dječicu da ih tijekom cijele godine ne bi ugrizla zmija. 

Recept za juhu je u nastavku, svakako vam preporučujem da je isprobate. A rituali poput ovog, što se mene tiče, neka ostanu samo priče koje ćemo prenositi našim mlađim naraštajima. 

Fašnička juha s dimljenim mesom i zeljem

Visit Karlovac blog

Sastojci:

– cca 1 kg domaće kračice (dimljena svinjska koljenica)
– 0,5 kg domaćeg kiselog zelja
– 3 krumpira
– slatka mljevena paprika 
– list lovora
– papar

1. Kračicu prokuhajte 20-tak minuta te je procijedite. (Baciti prvu vodu da nam jelo ne bude preslano)
2. Staviti je kuhati u novu vodu 1 h. 
3. Nakon sat vremena dodati narezano kiselo zelje i začine. (papar, paprika, lovor)
4. Sve zajedno kuhati još otprilike sat vremena, a zadnjih dvadesetak minuta dodati na četvrtine narezane krumpire.
5. Ukusno tradicionalno jelo spremno je za serviranje. Dobar tek. 

Pročitajte i ovo:

Na meniju

Namaz od kestena i čokolade

Jesen u Karlovcu je zaista čarobna. Priroda se priprema za hladnije mjesece, temperatura postupno pada, dani su sve kraći. Jedinstveni

Na meniju

Štrudla s vrganjima i sirom

Početku jeseni posebno se vesele gljivari, ali i svi oni koji vole aktivno provoditi svoje slobodno vrijeme na svježem zraku.