Skip to content

Okusi tradicije: domaći vodenjaci s kesten filom

Berba kestena omiljena je jesenska aktivnost mnogih od nas. Osim što ih volimo kuhati ili peći s društvom i uz zamamne mirise uživati u prohladnim jesenskim večerima, kesteni su savršeni sastojak mnogih ukusnih slastica.

Kuhanje i čišćenje kestena za slastice je možda malo manje zanimljiviji dio posla, ali kad se okupi veselo društvo, ništa nije teško. Moje društvo se zaželjelo finih domaćih vodenjaka, a meni nije dugo trebalo da zasučem rukave i krenem u pripremu.

Tijesto za vodenjake se potapa u vodu

Nakon što se umijesi tijesto za vodenjake, potrebno ga je umotati u kuhinjsku krpu i potopiti u zdjelu s hladnom vodom. Otuda i naziv – vodenjaci. Ovo je tradicionalni recept kako je vodenjake pripremala moja baka. Kako slasticama volim dodati određenu dozu svoje mašte, nadjev od kestena i čokolade se ovdje pokazao kao odličan izbor.

Recept je u nastavku, nadam se da će vam se svidjeti i da će pronaći mjesto na vašim jesenskim slatkim menijima.

vodenjaci s kesten filom

Vodenjaci

Sastojci – tijesto:

 – 500 glatkog brašna
 – 20 g svježeg kvasca
 – 240 ml mlijeka
 – 190 g svinjske masti (ili 240 g maslaca)
 – pola žličice soli

Sastojci – punjenje:

 – 400 g kuhanih kestena
 – 200 g tamne otopljene čokolade
 – 2 žlice meda (ja koristim bagremov)
 – žličica i pol kakaa
 – žličica ekstrakta vanilije
 – 5 žlica mlijeka

Priprema:

1. U zdjelu staviti prosijano brašno i sol te izmiješati. U šalici aktivirati svježi kvasac (malo mlake vode, mrvljeni kvasac, žličica brašna i žličica šećera. Promiješati i pustiti 10 minuta).

2. U brašno dodati mast te rukama sve dobro sjediniti. Postepeno dodavati mlijeko te oblikovati kuglu tijesta.

3. Tijesto omotati u kuhinjsku krpu, na vrhu zavezati i potopiti u zdjelu s hladnom vodom. Tijesto neka stoji u vodi barem 1 h.

4. Dok je tijesto u vodi, pripremite punjenje od kestena za vodenjake. U blender staviti sve sastojke i miksati. Smjesa mora biti gušća, nikako tekuća. Ako je potrebno, slobodno dodajte još tekućine dok miksate, kako biste dobili savršenu konzistenciju nadjeva.

5. Tijesto podijeliti na 4 jednaka dijela, bit će lakše valjati. Pobrašniti radnu površinu, tijesto izvaljati na debljinu od cca pola cm, a ako ćete raditi oblike kao i ja izrežite kvadrate veličine cca 10×10. Na sredinu stavite punjenje i napravite željeni oblik. Možete raditi i oblik kiflica.

6. Peći u unaprijed zagrijanoj pećnici 20-tak minuta. Vodenjake posipajte šećerom u prahu. U slast!


Pročitajte i ovo:

Na meniju

Domaća orahnjača

Uskrsni običaji razlikuju se diljem Hrvatske, a ono što nas sve povezuje za vrijeme najvećeg kršćanskog blagdana jest obiteljsko okupljanje.