Berba kestena omiljena je jesenska aktivnost mnogih od nas. Osim što ih volimo kuhati ili peći s društvom i uz zamamne mirise uživati u prohladnim jesenskim večerima, kesteni su savršeni sastojak mnogih ukusnih slastica.
Kuhanje i čišćenje kestena za slastice je možda malo manje zanimljiviji dio posla, ali kad se okupi veselo društvo, ništa nije teško. Moje društvo se zaželjelo finih domaćih vodenjaka, a meni nije dugo trebalo da zasučem rukave i krenem u pripremu.
Tijesto za vodenjake se potapa u vodu
Nakon što se umijesi tijesto za vodenjake, potrebno ga je umotati u kuhinjsku krpu i potopiti u zdjelu s hladnom vodom. Otuda i naziv – vodenjaci. Ovo je tradicionalni recept kako je vodenjake pripremala moja baka. Kako slasticama volim dodati određenu dozu svoje mašte, nadjev od kestena i čokolade se ovdje pokazao kao odličan izbor.
Recept je u nastavku, nadam se da će vam se svidjeti i da će pronaći mjesto na vašim jesenskim slatkim menijima.

Vodenjaci
Sastojci – tijesto:
– 500 glatkog brašna
– 20 g svježeg kvasca
– 240 ml mlijeka
– 190 g svinjske masti (ili 240 g maslaca)
– pola žličice soli
Sastojci – punjenje:
– 400 g kuhanih kestena
– 200 g tamne otopljene čokolade
– 2 žlice meda (ja koristim bagremov)
– žličica i pol kakaa
– žličica ekstrakta vanilije
– 5 žlica mlijeka
Priprema:
1. U zdjelu staviti prosijano brašno i sol te izmiješati. U šalici aktivirati svježi kvasac (malo mlake vode, mrvljeni kvasac, žličica brašna i žličica šećera. Promiješati i pustiti 10 minuta).
2. U brašno dodati mast te rukama sve dobro sjediniti. Postepeno dodavati mlijeko te oblikovati kuglu tijesta.
3. Tijesto omotati u kuhinjsku krpu, na vrhu zavezati i potopiti u zdjelu s hladnom vodom. Tijesto neka stoji u vodi barem 1 h.
4. Dok je tijesto u vodi, pripremite punjenje od kestena za vodenjake. U blender staviti sve sastojke i miksati. Smjesa mora biti gušća, nikako tekuća. Ako je potrebno, slobodno dodajte još tekućine dok miksate, kako biste dobili savršenu konzistenciju nadjeva.
5. Tijesto podijeliti na 4 jednaka dijela, bit će lakše valjati. Pobrašniti radnu površinu, tijesto izvaljati na debljinu od cca pola cm, a ako ćete raditi oblike kao i ja izrežite kvadrate veličine cca 10×10. Na sredinu stavite punjenje i napravite željeni oblik. Možete raditi i oblik kiflica.
6. Peći u unaprijed zagrijanoj pećnici 20-tak minuta. Vodenjake posipajte šećerom u prahu. U slast!