Od jesenskih aktivnosti na otvorenom jedna od omiljenijih mi je berba kestena. No, priznajem da sam sezonu kestena jedva dočekao i zbog pripreme finih slastica..
Kod pripreme slastica s kestenima važno je da kesten kao glavna namirnica svojim okusom prevladava u samom desertu. Priprema domaćeg kesten pirea je možda dugotrajniji proces jer podrazumijeva više koraka izrade, ali ja se vrlo rado upuštam u tu „avanturu“. Ukoliko niste niti za berbu, a niti za pripremu deserata, svakako vam preporučam da kušate slastice s kestenima koje pripremaju chefovi karlovačkih restorana i slastičarnica.
U nastavku je recept za sočnu i kremastu tortu s kestenima. Ne peče se i priprema vam neće oduzeti puno vremena, ako izuzmemo kuhanje i guljenje kestena. Ukoliko je isprobate, svakako nam javite dojmove.

Podloga:
– 400 g petit keksa
– 2 jogurta (360 ml)
– 3 žlice šećera
– 4 žličice kakaa
Krema od kestena:
– 250 g kesten pirea
– 20 g želatine fix
– aroma vanilije
– 300 ml vrhnja za šlag
+ 200 ml za gornji sloj torte
Kesten pire:
– 250 g kuhanih i oguljenih kestena
– 2 i pol žlice meda (ja koristim bagremov)
– 4 žličice ruma
– žličica i pol arome vanilije
1. Za podlogu ugrubo usitniti kekse, dodati jogurt i izmiješati kako biste dobili kompaktnu smjesu. Smjesi dodajte šećer, kakao i sjedinite. Smjesu ravnomjerno rasporedite po dnu kalupa (26 cm)
2. Kestene zarezati i kuhati 30-45 minuta, vruće vaditi iz lonca i guliti. U drugom lončiću zakuhati malo vode sa šećerom kako biste dobili sirup. Maknuti s vatre te dodati vaniliju i rum.
3. Blendati kestene, dodati med, rum, vaniliju i postepeno dodavati ohlađeni sirup do željene gustoće. Kesten pire ne smije biti niti pregust niti prerijedak.
4. Kesten pireu dodajte želatinu u prahu i izmiješajte. Izraditi šlag, dodati ga u kesten pire i smiksati.
5. Podlogu premazati kremom od kestena i ukrasiti sa ostatkom šlaga. U slast!