Skip to content

Sočna i kremasta: jesenska torta s kestenima

Od jesenskih aktivnosti na otvorenom jedna od omiljenijih mi je berba kestena. No, priznajem da sam sezonu kestena jedva dočekao i zbog pripreme finih slastica..

Kod pripreme slastica s kestenima važno je da kesten kao glavna namirnica svojim okusom prevladava u samom desertu. Priprema domaćeg kesten pirea je možda dugotrajniji proces jer podrazumijeva više koraka izrade, ali ja se vrlo rado upuštam u tu „avanturu“. Ukoliko niste niti za berbu, a niti za pripremu deserata, svakako vam preporučam da kušate slastice s kestenima koje pripremaju chefovi karlovačkih restorana i slastičarnica.

U nastavku je recept za sočnu i kremastu tortu s kestenima. Ne peče se i priprema vam neće oduzeti puno vremena, ako izuzmemo kuhanje i guljenje kestena. Ukoliko je isprobate, svakako nam javite dojmove.

Visit Karlovac blog
Jesenska torta s kestenima / @opetgladni

Podloga:
– 400 g petit keksa
– 2 jogurta (360 ml)
– 3 žlice šećera
– 4 žličice kakaa

Krema od kestena:

– 250 g kesten pirea
– 20 g želatine fix
– aroma vanilije
– 300 ml vrhnja za šlag
+ 200 ml za gornji sloj torte

Kesten pire:
– 250 g kuhanih i oguljenih kestena
– 2 i pol žlice meda (ja koristim bagremov)
– 4 žličice ruma
– žličica i pol arome vanilije

1. Za podlogu ugrubo usitniti kekse, dodati jogurt i izmiješati kako biste dobili kompaktnu smjesu. Smjesi dodajte šećer, kakao i sjedinite. Smjesu ravnomjerno rasporedite po dnu kalupa (26 cm)
 
2. Kestene zarezati i kuhati 30-45 minuta, vruće vaditi iz lonca i guliti. U drugom lončiću zakuhati malo vode sa šećerom kako biste dobili sirup. Maknuti s vatre te dodati vaniliju i rum.

3. Blendati kestene, dodati med, rum, vaniliju i postepeno dodavati ohlađeni sirup do željene gustoće. Kesten pire ne smije biti niti pregust niti prerijedak.

4. Kesten pireu dodajte želatinu u prahu i izmiješajte. Izraditi šlag, dodati ga u kesten pire i smiksati.

5. Podlogu premazati kremom od kestena i ukrasiti sa ostatkom šlaga. U slast!

Pročitajte i ovo:

pivski pereci
Na meniju

Domaći pivski pereci

Osim što se u kolovozu obilježava Međunarodni dan piva, u Karlovcu se već tradicionalno još od daleke 1984. g. održava

Visit Karlovac Blog