Skip to content

Jesenska pita s vrganjima, sirom i tikvom

Domaća jesenska pita s vrganjima, sirom i tikvom koja će zasigurno oduševiti sve obožavatelje gljiva. Ne znam kako vi, ali ja sam se baš zaželio jesenskih boja, plodova i okusa..

Svako godišnje doba pa tako i jesen ima svoju posebnu čar. Osim što svojim bojama prirodu čini nestvarnom, isto tako je i nama gurmanima velika inspiracija za mnoge slatke i slane delicije.

Visit Karlovac blog


Berbu gljiva prepustite pravim znalcima

Priznajem, puno sam spretniji u pripremi delicija s gljivama nego u berbi i pronalasku istih. Te stvari uglavnom prepuštam prijateljima i poznanicima koji imaju iskusnije oko, ali i više sreće od mene, kad je u pitanju berba gljiva. Ako i vi niste u potpunosti sigurni što radite, svakako preporučujem da budete samo pratnja nekome tko je bolje upućen.

Vrganji u kulinarstvu

Nakon što ste zaista sigurni da u rukama imate jestivu gljivu, važno je znati i nekoliko stvari kako biste od vrganja izvukli najbolje okuse koji će biti dio vaših šarenih tanjura. Svježe vrganje nikada nemojte prati, već papirnatim ručnikom ili četkicom nježno odstranite ostatke zemlje i ostale nečistoće. Neke dijelove koje je teže očistiti možete i odrezati. Nemojte napraviti grešku u samom startu i vrganje močiti u vodi jer će izgubiti karakterističnu aromu i okus. Dio svježih vrganja možete narezati na tanje ploške i zamrznuti te ih kasnije koristiti, a dio možete i sušiti.

Ako ih ne zamrznete ili sušite, svježe vrganje iskoristite što prije. Kad radite jela s vrganjima, trudite se da oni budu zvijezda tog jela i da njihovi okusi prevladavaju. Ja sam ih kombinirao sa sirom  i tikvom koja je svojim specifičnim okusom dala svoj doprinos ovom jelu. Recept za jesensku pitu s vrganjima je u nastavku.

Jesenska pita s vrganjima, sirom i tikvom

Visit Karlovac blog

Prhko tijesto:
– 240 g brašna
– 140 g maslaca
– pola žličice soli
– žlica kiselog vrhnja
– 1 jaje

Nadjev:

– 500 g svježeg sira
– 400 g butternut tikve (pire)
– 300 g vrganja
– veća glavica luka
– 100 g špeka
– 2 češnja češnjaka
– sol, papar..
– ulje

1. Prvo pripremite tijesto. U zdjelu stavite prosijano brašno, pola žličice soli i hladni maslac narezan na manje kockice. Brašno i maslac trljajte među dlanovima i prstima kako biste dobili smjesu sličnu krušnim mrvicama.

2. Dodajte jaje i kiselo vrhnje, rukama sjedinite sve sastojke i oblikujte kuglu. Kuglu omotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na 30-45 minuta. Butternut tikvu ogulite, očistite i narežite na manje kockice. Kuhajte u posoljenoj 10-tak minuta. Kad je kuhano, procijedite vodu i napravite pire s gnječilicom za krumpir. 

3. U međuvremenu pripremite nadjev za vašu pitu. Na zagrijano ulje stavite sitno nasjeckani luk kojeg posolite i dinstajte dok ne omekša. Na luk dodajte vrganje koje ste prethodno očistili (ne ih prati već kuhinjskim ručnikom očistiti od zemlje..) i pecite nekoliko minuta (imajte na umu da će se još peći u pećnici). Dodajte protisnuti češnjak i špek na sitnije komadiće. Začinite i još kratko prodinstajte.

4. Posudu maknite s vatre te dodajte svježi sir i pire od tikve. Sve dobro izmiješajte, kušajte te dodajte začina ako mislite da fali.

5. Tijesto izvadite iz hladnjaka, lagano pobrašnite i razvaljajte. Tijesto prebacite u kalup i napunite sa smjesom. Od viška tijesta možete napraviti dekorativne oblike, npr. lišće kao i ja..

6. Pitu pecite u unaprijed zagrijanoj pećnici, na 200 stupnjeva cca 45 minuta, odnosno dok pita ne dobije lijepu boju. Dobar tek!


Visit Karlovac blog

Neodoljivi jesenski meniji karlovačkih chefova

Bogatu ponudu jela s gljivama kroz rujan i listopad nude vam i karlovački restorani. Organizirajte svoj posjet Karlovcu i uživajte u neodoljivim jesenskim delicijama i menijima koje su vam pripremili karlovački chefovi. Ponudu jela s gljivama pogledajte ovdje. Vidimo se u Karlovcu!

Pročitajte i ovo:

Na meniju

Domaća orahnjača

Uskrsni običaji razlikuju se diljem Hrvatske, a ono što nas sve povezuje za vrijeme najvećeg kršćanskog blagdana jest obiteljsko okupljanje.