Skip to content

Jesenska pita s vrganjima, sirom i tikvom

Domaća jesenska pita s vrganjima, sirom i tikvom koja će zasigurno oduševiti sve obožavatelje gljiva. Ne znam kako vi, ali ja sam se baš zaželio jesenskih boja, plodova i okusa..

Svako godišnje doba pa tako i jesen ima svoju posebnu čar. Osim što svojim bojama prirodu čini nestvarnom, isto tako je i nama gurmanima velika inspiracija za mnoge slatke i slane delicije.

Visit Karlovac blog


Berbu gljiva prepustite pravim znalcima

Priznajem, puno sam spretniji u pripremi delicija s gljivama nego u berbi i pronalasku istih. Te stvari uglavnom prepuštam prijateljima i poznanicima koji imaju iskusnije oko, ali i više sreće od mene, kad je u pitanju berba gljiva. Ako i vi niste u potpunosti sigurni što radite, svakako preporučujem da budete samo pratnja nekome tko je bolje upućen.

Vrganji u kulinarstvu

Nakon što ste zaista sigurni da u rukama imate jestivu gljivu, važno je znati i nekoliko stvari kako biste od vrganja izvukli najbolje okuse koji će biti dio vaših šarenih tanjura. Svježe vrganje nikada nemojte prati, već papirnatim ručnikom ili četkicom nježno odstranite ostatke zemlje i ostale nečistoće. Neke dijelove koje je teže očistiti možete i odrezati. Nemojte napraviti grešku u samom startu i vrganje močiti u vodi jer će izgubiti karakterističnu aromu i okus. Dio svježih vrganja možete narezati na tanje ploške i zamrznuti te ih kasnije koristiti, a dio možete i sušiti.

Ako ih ne zamrznete ili sušite, svježe vrganje iskoristite što prije. Kad radite jela s vrganjima, trudite se da oni budu zvijezda tog jela i da njihovi okusi prevladavaju. Ja sam ih kombinirao sa sirom  i tikvom koja je svojim specifičnim okusom dala svoj doprinos ovom jelu. Recept za jesensku pitu s vrganjima je u nastavku.

Jesenska pita s vrganjima, sirom i tikvom

Visit Karlovac blog

Prhko tijesto:
– 240 g brašna
– 140 g maslaca
– pola žličice soli
– žlica kiselog vrhnja
– 1 jaje

Nadjev:

– 500 g svježeg sira
– 400 g butternut tikve (pire)
– 300 g vrganja
– veća glavica luka
– 100 g špeka
– 2 češnja češnjaka
– sol, papar..
– ulje

1. Prvo pripremite tijesto. U zdjelu stavite prosijano brašno, pola žličice soli i hladni maslac narezan na manje kockice. Brašno i maslac trljajte među dlanovima i prstima kako biste dobili smjesu sličnu krušnim mrvicama.

2. Dodajte jaje i kiselo vrhnje, rukama sjedinite sve sastojke i oblikujte kuglu. Kuglu omotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na 30-45 minuta. Butternut tikvu ogulite, očistite i narežite na manje kockice. Kuhajte u posoljenoj 10-tak minuta. Kad je kuhano, procijedite vodu i napravite pire s gnječilicom za krumpir. 

3. U međuvremenu pripremite nadjev za vašu pitu. Na zagrijano ulje stavite sitno nasjeckani luk kojeg posolite i dinstajte dok ne omekša. Na luk dodajte vrganje koje ste prethodno očistili (ne ih prati već kuhinjskim ručnikom očistiti od zemlje..) i pecite nekoliko minuta (imajte na umu da će se još peći u pećnici). Dodajte protisnuti češnjak i špek na sitnije komadiće. Začinite i još kratko prodinstajte.

4. Posudu maknite s vatre te dodajte svježi sir i pire od tikve. Sve dobro izmiješajte, kušajte te dodajte začina ako mislite da fali.

5. Tijesto izvadite iz hladnjaka, lagano pobrašnite i razvaljajte. Tijesto prebacite u kalup i napunite sa smjesom. Od viška tijesta možete napraviti dekorativne oblike, npr. lišće kao i ja..

6. Pitu pecite u unaprijed zagrijanoj pećnici, na 200 stupnjeva cca 45 minuta, odnosno dok pita ne dobije lijepu boju. Dobar tek!


Visit Karlovac blog

Neodoljivi jesenski meniji karlovačkih chefova

Bogatu ponudu jela s gljivama kroz rujan i listopad nude vam i karlovački restorani. Organizirajte svoj posjet Karlovcu i uživajte u neodoljivim jesenskim delicijama i menijima koje su vam pripremili karlovački chefovi. Ponudu jela s gljivama pogledajte ovdje. Vidimo se u Karlovcu!

Pročitajte i ovo:

blank
Mjesta i doživljaji

Domaći medenjaci

Paljenjem prve adventske svijeće obilježili smo početak došašća, mnogima omiljenog razdoblja u godini. Svijeća je upaljena kod Veleučilišta uz prisustvo

blank
Na meniju

Juha od kestena

Stigli su nam kesteni, glasnici jeseni kojima malo tko može odoljeti. Ove ukusne jesenske plodove možemo peći ili kuhati te

blank
Na meniju

Namaz s vrganjima

Pomno si proučio/la naš „Mali vodič za gljivare početnike“, tvoja košarica s vrganjima je puna i sada se pitaš što s

Visit Karlovac Blog