Osim što se u kolovozu obilježava Međunarodni dan piva, u Karlovcu se već tradicionalno još od daleke 1984. g. održava najpoznatiji i najdugovječniji festival piva.
U danima festivala kada Karlovcem teče „peta rijeka“, Karlovčani i Karlovčanke, ali i brojni drugi gosti na ovoj manifestaciji mogu uživati i u bogatoj gastronomskoj ponudi. U tom periodu posebno su primamljivi slatki i slani specijaliteti s pivom koje pripremaju karlovački ugostitelji i njihovi vrhunski chefovi.
Organiziraj svoj posjet Karlovcu, istraži kulturne znamenitosti, prošeći parkovima, okupaj se u rijekama, a na kraju se prepusti gastro užicima koji će zadovoljiti i najistančanija nepca. Ponudu restorana koji nude menije s pivskom aromom potraži OVDJE.
Uz pivo, nezaobilazni su i pivski pereci. Recept koji donosim u nastavku moj je doprinos ovom pivskom mjesecu, a vama prilika da se upustite u avanturu izrade i uživate u ukusnim domaćim perecima koje kad jednom isprobate, uvijek ćete ih rado pripremati.
Pivski pereci
SASTOJCI:
– 350 ml svijetlog pšeničnog piva
– 550 g brašna
– 1 i pol žlica šećera
– 2 žličice soli
– 7 g suhog kvasca
– 110 ml ulja
– 2 žlice grčkog jogurta
– 1,5 l vode
– 70 g sode bikarbone
– 2 žumanjka
– žlica vode
– krupna sol za posipanje
POSTUPAK:
1. Pivo lagano zagrijete da bude mlako prema toplome, a zatim izlijte u posudu u kojoj ćete mijesiti. Ja sam koristio kuhinjski robot, a možete mijesiti i ručno.
2. Pivo ulijte u veću posudu u kojoj ćete mijesiti tijesto, a zatim dodajte šećer, suhi kvasac i sol. Žlicom lagano izmiješajte, zatim pustite da odstoji pet minuta kako bi se kvasac aktivirao.
3. Kad se kvasac zapjenio, dodajte ulje, jogurt i trećinu brašna i mijesite. Ostatak brašna dodajte postepeno te mijesite dok se ne formira kugla. Tijesto mora biti mekano i elastično.
Pivski pereci
4. Tijesto prebacite na pobrašnjenu površinu, još ga malo promijesite i oblikujte. Posudu nauljite te u nju vratite tijesto. Pokrijte krpom i neka stoji na toplom mjestu dok se tijesto ne udvostruči, oko 60 minuta.
5. Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva. U lonac ulijte 1,5 l vode, stavite na vatru i pričekajte dok ne zakipi. Kad je voda zakipjela, lonac maknite sa strane i dodajte sodu. Vratite na štednjak.
6. Tijesto stavite na pobrašnjenu površinu i podijelite na osam jednakih dijelova. Svaki komad tijesta razvaljajte u oblik užeta, dužine cca 40 cm, a zatim oblikujte perece.
7. Svaki perec pomoću šuplje žlice stavite u kipuću vodu na 30 sekundi. Izvadite, dobro ocijedite te slažite na protvan koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Bit će vam potrebna dva protvana.
8. Perece premažite mješavinom žumanjaka i vode te pospite s krupnom soli. Pecite u unaprijed zagrijanoj pećnici, na 220 stupnjeva 13 min., odnosno dok pereci ne dobiju lijepu smeđu boju. Dobar tek!
Na pivo u Karlovac!

Pozivamo te na najdugovječniji hrvatski festival piva i gastronomije koji se ove godine održava od 27. – 31. kolovoza. Uz odličnu gastronomsku ponudu, moći ćeš uživati i u bogatom glazbenom programu. Poštujući epidemiološke mjere, Dani piva u Karlovcu ove godine će biti centar dobre zabave i druženja. Postoji li bolji pozdrav ljetu od ovoga?
Sve informacije, najave i obavijesti organizatora Dana piva možeš pratiti putem web stranice i Facebook profila Dana piva.
Vidimo se u Karlovcu 😊