Skip to content

Dani piva Karlovac

U kolovozu grad na četiri rijeke dobija i petu – i postaje grad piva!

Posjetite li Karlovac zasigurno znate da ste došli u grad na četiri rijeke, grad parkova… ali, i u grad piva! Sa svojom bogatom pivarskom tradicijom Karlovac se može podičiti ovim epitetom svakog dana u godini, a sve posebno dolazi do izražaja na kraju ljeta, kada je cijeli grad  u znaku manifestacije Dani piva Karlovac i ukusnog zlatnog napitka oko kojeg se u drugoj polovici kolovoza vrti sve – turizam, zabava, gastronomija…

Povijest karlovačkog pivarstva najvjerojatnije seže gotovo do samih početaka grada, jer i pivo nam je poznato još iz prapovijesti, a najnovija istraživanja prve pivare svrstavaju još u kameno doba, odnosno neolitik! Teško je vjerovati da je i Karlovac od svog osnutka 1579. godine bio bez piva, pogotovo što je i vojnim snagama, kao i građanima obrambene tvrđave zasigurno trebao predah i opuštanje. No, najstariji potvrđeni karlovački pivar gospodin je Georg Pürstl za kojeg se zna da je 1779. imao pivovaru na Dubovcu.

Visit Karlovac blog
Razglednica – Dubovac, Karlovačka pivovara Izvor: kafotka.net

Nešto je sigurno u dubovačkoj vodi, jer upravo na tom mjestu 1854. nastala je jedna od prvih i najcjenjenijih pivovara u Hrvatskoj – Karlovačka pivovara, a 130 godina kasnije s tog mjesta krenula je i velika svečana povorka 1. Karlovačkih dana piva!

Karlovačka pivovara, danas Heineken HRVATSKA, svakako je prva poveznica Karlovca i piva, ali nije bila jedina. Tako je početkom 20. stoljeća Karlovac imao čak tri – osim najpoznatije dubovačke jedna je bila pod Švarčom, a druga i u samoj tvrđavi Zvijezdi. Naravno, nema sumnje da su mnogi spremali i svoje pivo u kućnoj radinosti, baš kao što i danas sve brojniji Karlovčani izrađuju sve popularnije craft pivo. I njega ćete, dakako, moći kušati u karlovačkom pivskom kolovozu!

Dođete li u Karlovac  u kolovozu, bilo upravo zbog piva ili s nekom drugom nakanom, ovaj ćete ukusni napitak i događanja i zabavu vezanu uz njega teško izbjeći. Uostalom, zašto biste to i htjeli!?

„Dani piva“ svake godine  nude bogatu i sadržaju pivsku zabavu svim Karlovčanima i gostima grada, jednako onima koje će „peta karlovačka rijeka“ i dozvati u grad u ovo vrijeme, kao i onima koji će se u njemu možda zateći slučajno. U samom središtu grada u pet dana pivoljupci mogu uživati uz odlične koncerte za sve ukuse i uzraste.

Dani piva Karlovac

Najmlađe očekuje veliki lunapark, a oni malo stariji moći će se okušati i u pivskim kvizovima pa i pravoj maloj Pivskoj akademiji! Dakako, najbolje poznavatelje piva očekuju i zanimljive nagrade. Neizostavno prošećite gradom i otkrijte i pivske popuste po kafićima, a otkrijte i tajnu karlovačkih franjevaca. Uz razgledavanje Franjevačkog muzeja možda ćete biti u prilici kušati i njihovo domaće pivo Fr.Ka koje povremeno pripremaju po svom posebnom receptu!

U znaku piva ljeti je cijeli grad. Dođete li ljeti u Karlovac vrućinu možete ublažiti kupanjem u jednoj od četiri prekrasne rijeke (pri čemu nemojte zaboraviti naučiti nešto više o njihovim brojnim ribljim stanovnicima u jedinom hrvatskom slatkovodnom akvariju Aquatika!), a nakon toga predahnuti na nekoj od terasa u  „beskrajnim“ parkovima i promenadama, ili pak na Starom gradu Dubovcu uz predivan pogled na „grad piva“, dakako – uz dobro pivo.

Dani piva Karlovac i pivska gastronomija

A, kada ogladnite – i opet pivo! Jer, u karlovačkim restoranima čekaju vas specijaliteti od piva i to zaista za sve ukuse! Možete kušati ribu s pivom, meso s pivom, tjesteninu s pivom, čak i slastice s pivom, a i za piće možete kušati pivo na drugi način u osobitim karlovačkim pivskim koktelima!

Zadrže li vas koncerti i dobra zabava na karlovačkoj Promenadi pa ne stignete na večeru, ne brinite. Neizostavan dio manifestacije Dani piva Karlovac je – pivski perec! Ne pojedete li barem jedan, kao da niste ni bili na Danima piva…

Visit Karlovac blog

Pročitajte i ovo:

Mjesta i doživljaji

Karlovački zidići

Postoje zidine, zidovi i zidići. Zidine su u povijesti služile za obranu gradova i ljudi, a danas su turističke atrakcije.

Karlovac
Mjesta i doživljaji

Drveni most

Karlovac je grad na četiri rijeke i desetak mostova u užem dijelu grada. Mostovi, naravno, služe da premošćuju rijeke i