Skip to content

Torta s crnim pivom

Iako bi mnogi rekli kako bi radije popili pivo nego s njime pripremali slastice, uvjeren sam kako bi nakon što kušaju ovu tortu vrlo brzo promijenili mišljenje..

Ovaj bi recept ljubitelje piva koji su sumnjičavi u ovu kombinaciju mogao ugodno iznenaditi. Kombinacija čokolade/kakaa i piva nije ništa nepoznato i neviđeno u svijetu slastica, ali mislim da se kod nas koristi u manjoj mjeri nego u nekim drugim dijelovima svijeta. Ovu tortu su kušali i neki članovi moje obitelji koji nisu veliki obožavatelji piva, ali kad su probali, reakcije su bile skroz pozitivne.
Pivo biskvitu daje posebnu aromu, ali nikako ne preuzima i okus same torte. Štoviše, odlično se slaže sa ostalim sastojcima te se u kombinaciji s njima postiže prava rapsodija okusa.

Ne preostaje ti ništa drugo nego da se sam/a razuvjeriš i „baciš“ na pripremu. Za istinske ljubitelje piva sam siguran kako će ih ova kombinacija oduševiti, ali su nam posebno drage reakcije onih koji za pivom ne posežu često ili skoro pa nikada.

Prije nego što krenemo s receptom, nemoj zaboraviti da „kad ideš na pivo, dođi u Karlovac“, jer karlovački ugostitelji osim što će te lijepo ugostiti i ponuditi hladnom pivom, pripremaju ukusne slatke i slane delicije koje jednostavno moraš probati. Ponudu jela s pivom možeš pronaći OVDJE.

Visit Karlovac blog

TORTA S CRNIM PIVOM

SASTOJCI:

Biskvit:

– 240 ml crnog piva
– 250 g brašna
– 400 g šećera
– žličica i pol sode bikarbone
– žličica praška za pecivo
– žličica soli
– 75 g kakaa
– 3 jaja
– 240 ml mlaćenice (ako vam nije trenutno dostupna, možete napraviti i svoju domaću, ja uvijek radim po Anamarijinom receptu – klikni OVDJE

Krema:

– 300 g krem sira
– 250 ml vrhnja za šlag
– 100 g šećera u prahu

Priprema:

1. U veću zdjelu za miksanje dodajte brašno, šećer, kakao, sodu, prašak za pecivo i sol. Pjenjačom dobro izmiješajte.

2. Suhim sastojcima dodajte mokre: jaja, mlaćenicu, maslac i crno pivo. Mikserom sve dobro sjedinite kako biste dobili glatku smjesu. Smjesa će biti malo rijeđa, ali to tako mora biti.

3. Pripremite dva kalupa (24 cm) za torte koje obložite papirom za pečenje. U svaki kalup izlijte pola smjese. Možete i sve u jednom kalupu, ovako je jednostavnije kasnije bez rezanja.

4. Biskvite pecite u unaprijed zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva, 45 minuta. Pečeno je kada čačkalica iz sredine biskvita izađe čista, ako bude malo mrvica, to je u redu.

5. Biskviti se moraju dobro ohladiti, a u međuvremenu izradite kremu. U zdjelu stavite krem sir, šećer u prahu i izmiksani šlag te mikserom sve sjedinite kako biste dobili kremu.

6. Biskvit premažite kremom te poklopite s drugim biskvitom. S ostatkom krene ukrasite tortu. U slast!





Visit Karlovac blog

Pročitajte i ovo:

Na meniju

Uskrsna rolada s mrkvom

Bliži nam se Uskrs, najstariji i najveći kršćanski blagdan. U Karlovcu se dolazak proljeća i Uskrs dočekuju s posebnim entuzijazmom

Na meniju

Vanilin kiflice

Prosinac označava dolazak zime i blagdana kojima se posebno veselimo. To je vrijeme darivanja, okupljanja obitelji i prijatelja te uživanja

Na meniju

Namaz od kestena i čokolade

Jesen u Karlovcu je zaista čarobna. Priroda se priprema za hladnije mjesece, temperatura postupno pada, dani su sve kraći. Jedinstveni