Skip to content

Uvijek prekrasan karlovački lipanj obilježit će i – trčanje!

Nećemo vam preporučiti da samo pogledate sve popularniju karlovačku utrku već da se u nju uključite – jer, bit će to prava turistička šetnja gradom na četiri rijeke!

Ukoliko ste se zatekli u Karlovcu, znate li da ste se zatekli u gradu jedine hrvatske svjetske rekorderke u atletici? Ovaj podatak posebno je značajan ako Karlovac posjetite tijekom lipnja, kada će grad parkova i rijeka biti i – grad atletike. I to istovremeno one profesionalne i one rekreativne. Karlovačke promenade, šetnice, nasipi, obale rijeka, šumske staze… dušu su dale za one koji odmor žele upotpuniti i rekreacijom, a u lipnju će se svi oni, kao i gosti iz cijele Hrvatske, ali i svijeta, okupiti i u središtu grada na 9. Karlovačkom Ceneru.

Što je zapravo Karlovački Cener? Planirate li izlet, volite li trčanje, Karlovac bi vam mogao biti idealna destinacija 11. lipnja kada ćete saznati i što je Karlovački Cener, utrka koja je bila osobita od samog začetka. Prva noćna utrka središtem jednog grada do danas je prerasla u prvu hrvatsku utrku u kalendaru svjetske atletske federacije World Athletics. Koliko god atraktivna i uzbudljiva bila Elitna utrka na kojoj nastupaju i poznata imena sa svjetskih cestovnih i tartanskih staza, još upečatljivija je masovna utrka „svih ostalih“ koja starta sat vremena kasnije i za koju vam nećemo preporučiti da je pogledate već – da se u nju uključite. Trkači i trkačice svih dobi i uzrasta, trče 10 kilometara po stazi koja je ujedno i sjajna turistička šetnja gradom na četiri rijeke! Proći će kroz parkove i promenade, kroz povijesnu staru jezgru, kroz gradski Korzo… bit će riječ o pravom turističkom razgledavanju, samo nešto bržem nego inače!

Trčanje – Karlovačka milja

Ako ne možete pretrčati 10 kilometara nema brige – prijaviti se mogu i tročlane štafete pa ćete s prijateljima i prijateljicama, ili možda sa svojom obitelji, ravnopravno podijeliti napore. Ukoliko vam je i to malo previše, a ipak biste željeli sudjelovati, dođite do Karlovca još dan ranije, 10. lipnja, kada će se trčati Karlovačka milja – duga točno 1.579 metara, u čast grada domaćina i godine njegova osnutka.

Zapravo, volite li atletiku i trčanje (ali i bacanje, skakanje…) mogli biste i malo veći dio lipnja rezervirati za Karlovac? Naime, tjedan dana ranije, 5. i 6. lipnja na novoobnovljenom i jednom od trenutno najopremljenijih atletskih stadiona u državi, održat će se prvenstvo Hrvatske u atletici. Vraća nas to i na početak teksta, jer obnovljeni stadion svečano je otvorila Jelica Pavličić – Štefančić, svjetska rekorderka na 400 metara (50.98) iz 1974. godine, čija najbrža vremena i dalje predstavljaju hrvatske rekorde u nekoliko disciplina. Može li to biti bolja inspiracija atletičarima i atletičarkama? I, uostalom, vama, da Karlovac ne samo posjetite, nego u njemu i – potrčite!

Visit Karlovac blog
Stadion B. Čavlović Čavlek Karlovac
Foto: Digitalni tisak Karlovac

Ako vam sve ovo zvuči privlačno, ali u lipnju nikako ne možete do Karlovca – nema zime! Odnosno, ima baš zime, jer u čarobnom ugođaju u Karlovcu se trči i zimi. „Adventska milja“ službeno će otvoriti karlovački Advent koji će vam ponuditi prekrasnu atmosferu u samom središtu karlovačke Promenade, uz nebrojene užitke za vaša nepca i bogat kulturni i zabavni program.

Pročitajte i ovo:

Mjesta i doživljaji

Karlovački zidići

Postoje zidine, zidovi i zidići. Zidine su u povijesti služile za obranu gradova i ljudi, a danas su turističke atrakcije.

Karlovac
Mjesta i doživljaji

Drveni most

Karlovac je grad na četiri rijeke i desetak mostova u užem dijelu grada. Mostovi, naravno, služe da premošćuju rijeke i