Skip to content

Zanimljivosti o karlovačkim rijekama koje možda niste znali

Šećući nedavno Karlovcem i prolazeći pored Foginovog kupališta na rijeci Korani, pomislila sam kako su neobične činjenice vezane uz četiri karlovačke rijeke potencijalno dobar materijal za neka buduća pitanja u Milijunašu. Pa sam, vjerujući da ne znam baš sve što mi život donosi, odlučila malo obnoviti svoje znanje i istražiti zanimljivosti o karlovačkim rijekama, poznatim karlovačkim ljepoticama.

Korana, gradska kupališna oaza

Već spomenuto Foginovo kupalište zanimljivost je sama po sebi: naime, prvo je registrirano riječno kupalište u Hrvatskoj. S druge strane, to nije i neočekivano, budući da je Korana od davnina poznata po ljekovitosti svoje mineralne vode radi koje su je još od 19. stoljeća posjećivali i kupači iz Zagreba, a ne samo iz karlovačkog kraja. Korana je posebna i po tome što je jedina karlovačka rijeka koja nema izvor jer nastaje sljubljivanjem divljih voda koje protječu kroz Plitvička jezera.

Visit Karlovac blog

Mrežnica, divlja i zelena ljepotica

Ova zelena ljepotica je zapravo pritok Korane, a najzanimljivija je zbog svojih sedrenih barijera i divlje vode. S čak 93 slapa na samo 64 kilometra odlična je postaja za kajakaše i raftingaše. Zbog svoje nemirne vode postala je 1884. godine i dom prve hrvatske hidroelektrane.

Dobra, ponornica s više izvora

Ova je rijeka posebna po tome što dijelom svog toka teče iznad, a dijelom ispod zemlje. Naime, u Ogulinu ponire u poznati Đulin ponor, da bi se kasnije opet pojavila iznad zemlje i nastavila teći prema Karlovcu. Za razliku od Korane, ima čak tri izvora.

Kupa, rijeka koja “bježi” od mora

I za sam kraj ona najduža, u koju se izravno ili neizravno ulijevaju preostale tri – Kupa. Osim što je najduža karlovačka rijeka, posebna je i po tome što izvire tek 30 kilometara od Jadrana. I premda bismo očekivali da će zbog toga, kao i mnoge druge rijeke, završiti ulijevajući se u morske vode, ona je, iz nikom poznatog razloga, odlučila teći prema kontinentu, baš kao nijedna druga rijeka na svijetu. Posebno, zar ne?

Pročitajte i ovo:

Mjesta i doživljaji

Karlovački zidići

Postoje zidine, zidovi i zidići. Zidine su u povijesti služile za obranu gradova i ljudi, a danas su turističke atrakcije.

Karlovac
Mjesta i doživljaji

Drveni most

Karlovac je grad na četiri rijeke i desetak mostova u užem dijelu grada. Mostovi, naravno, služe da premošćuju rijeke i