Skip to content

Ljubitelje likovne umjetnosti na svakom uglu čeka slavni Vjekoslav Karas

Ljubitelje likovne umjetnosti ovog proljeća na svakom uglu čeka slavni Vjekoslav Karas

Puno je razloga da u svibnju ili lipnju posjetite Karlovac – njegovi epiteti i nadimci „grad u parku“, „grad zelenila“, „grad na četiri rijeke“… daju svakome naslutiti da ih čekaju promenade, drvoredi, šetnice i parkovi u punoj raskoši.

No, ljubitelji likovne umjetnosti imaju ovog svibnja i lipnja dodatni razlog da svrate do Karlovca, koji je uz sve navedeno i – grad Vjekoslava Karasa. A, baš u ovo vrijeme odaje mu počast na 200. obljetnicu rođenja, i to jednako na moderan i na tradicionalan ili klasičan način.

U Novom centru, jednom od najmlađih dijelova grada, koji obično i nije baš na uobičajenim turističkim rutama, ovog je proljeća prava mala likovna meka posvećena jednom od najznačajnijih hrvatskih slikara u povijesti. S autobusnog kolodvora ili nove željezničke postaje možete se uputiti preko gradske tržnice (i možda usput odabrati nešto u šarenilu voća i povrća, ili uvijek svježe ribe), možda napraviti mali krug oko „jezerca“ i onda na jednom od dva visoka nebodera ugledati – Karasov portret. Odmah uz njega – dva njegova djela. Ali, sve to na street art način, jer riječ je o muralima koji u posljednje vrijeme doslovno preplavljuju grad (a posebno Novi centar!). Leonard Lesić ukrasio je fasadu nebodera portretom Vjekoslava Karasa i njegovim najslavnijim djelom „Rimljankom s lutnjom“, a Dalibor Juras pridodao je manje poznato, ali iznimno upečatljivo Karasovo djelo „Djevojka s ružom“ (portret kćeri barunice Saenger).

Lokacija nije slučajno odabrana, jer i Karas i „njegove dvije dame“ gledaju na središnju gradsku galeriju koja nosi ime, zasigurno već nagađate – Galerija Vjekoslav Karas. I sama zgrada galerije zapet će za oko ljubiteljima umjetnosti, jer riječ je o istaknutom primjeru brutalizma, djelu karlovačkog arhitekta Želimira Žagara.

Napokon, vrijeme je i da uđete u Galeriju u kojoj od 5. svibnja do 23. lipnja možete zaista otploviti u neko drugo vrijeme uz najpoznatija Karasova djela, kao i neke manje poznate radove slikara koji svoje slike nikada nije potpisivao. Osim jedne – „Portreta gospođe Karas“, jedine poznate slike u Hrvatskoj s Karasovim potpisom, a koja je također izložena u Karlovcu. Svakom pravom likovnom sladokuscu poseban interes zasigurno će izazvati i originalno platno „Majka izlaže Mojsija na obali rijeke Nil“ te novootkriveni podslik.

Poslije svega, u neizostavnoj proljetnoj šetnji karlovačkom promenadom, kada kroz guste drvorede izbijete na put prema Korani, na trenutak još zastanite. S vaše lijeve strane, ugledat ćete još jednom – Karasa. Odnosno još jednu vrijednu umjetninu, spomenik Vjekoslavu Karasu, rada akademika Koste Angelija Radovanija iz 1972.

Pročitajte i ovo:

Kultura i baština

Grab sačuvan u Grabriku

Grabrik je mali grad unutar grada Karlovca te je, unatoč svemu potrebnome u modernom načinu života, jedna od najzelenijih gradskih