Kako ih predstaviti, a da bude dostojno njihova izgleda i okusa? Nekad je dovoljno samo prepustiti se okusima. Kad su jagode u pitanju, to stvarno nije teško. Iako su same po sebi neodoljive, probajte samo zamisliti koliko je neodoljiva štrudla s ovim slatkim bobicama..

Štrudla, poznata i kao savijača, slastica je koja se tradicionalno priprema u našem kraju. Iako smo navikli na klasične i standardno dobre nadjeve poput jabuka ili sira, štrudla s domaćim jagodama je nešto zaista posebno.
Danas je osnovna receptura za izradu vučenog tijesta dostupna svima, ali ipak se u nekim stvarima razlikuje od domaćinstva do domaćinstva. Iako moja štrudla nikada neće biti dobra kao ona koju mi je spremala baka, neke stvari su ostale zapisane u starim bilježnicama. Danas te stare bilježnice i zapisi meni i mojoj obitelji pomažu da njegujemo tradiciju i jedemo baš onak’ kak’ su jeli naši stari.
ŠTRUDLA S JAGODAMA
400 g brašna
250 ml vode
600 g jagoda
prstohvat soli
2 žlice šećera (količina ovisi o slatkoći jagoda)
3 žlice pšeničnog griza
2 žlice otopljenog maslaca (+ cca 2 žlice za premazivanje)
1 žlica jabučnog octa

1. Jagode oprati, maknuti zeleni dio i nasjeckati na malo deblje listiće. Staviti u zdjelu, pošećeriti i lagano izmiješati.
2. U posebnu zdjelu prosijati brašno, dodati sol i izmiješati. U sredini napraviti rupu, dodati trećinu vode, otopljeni maslac (može i ulje) te ocat. Kuhačom miješajte kružno, brašno će uzimati tekućine koliko mu treba, a postepeno dodavati i ostatak vode. Kada ste tijesto sjedinili u kompaktnu smjesu, prebacite ga na pobrašnjenu površinu i nastavite mijesiti dok ne postane glatko.
3. Tijesto podijelite na dva jednaka dijela i lagano nauljite. Oblikujte ih u oblik kugle, premjestite u posudu, pokrijte krpom i pustite da odmori 30 minuta.
4. Kada je tijesto odmorilo, potrebno ga je razvaljati. Prvo možete s valjkom, a onda krajeve u krug možete lagano razvlačiti rukama. Kod nas doma je uvijek štrudla bila malo deblja, tako da se ne razvlači pretanko.
5. Razvaljano tijesto posipajte s grizom, a onda rasporedite pola količine jagoda po cijeloj površini. Pomoću stoljnjaka zarolajte štrudlu. Ako ste je razvaljali na tanje, zarolanu je možete presaviti kako bi vam stala u protvan. Sve isto ponovite i s drugim tijestom.
6. Štrudle prebacite u namašćeni protvan, a zatim ih premažite s otopljenim maslacom.
7. Štrudlu pecite u unaprijed zagrijanoj pećnici, na 190 stupnjeva, 45-50 minuta, ovisno o vašoj pećnici. Možete poslužiti sa šećerom u prahu. U slast!
Kupuj domaće jagode, provjerene kvalitete
Za domaće proizvode naših lokalnih proizvođača uvijek se isplati dati koja kuna više. Tako je i s jagodama. Uvozne jagode koje možemo pronaći na policama trgovačkih centara možda jesu povoljnije i vrlo često na akcijskoj cijeni, ali način na koji su tretirane zbog produljenja svježine i samog transporta, zasigurno nisu najsigurnija opcija za kupnju i konzumiranje.
Preporuka je svakako kupovati jagode od lokalnih provjerenih proizvođača koji se trude svježe plodove u već nekoliko sati nakon branja donijeti na tržnice i štandove kako bi svima bile dostupnije. Podržimo ih svojom kupnjom.
Slatka ponuda karlovačkih slastičarnica i restorana
Da bi tvoj posjet gradu na četiri rijeke bio još slađi, pobrinuli su se i karlovački ugostitelji koji u svojoj ponudi imaju ukusne delicije od jagoda koje te neće ostaviti ravnodušnim. Tako u slastičarnici „Tara sweets“ između ostalog možeš probati ukusnu Pavlovu s jagodama, u restoranu „Tempo“ kušati slatko – slanu kombinaciju rižota s jagodama i biftekom, a u „Choco baru“ uživati u neodoljivim okusima čokoladne torte s jagodama.

Što su sve pripremili karlovački restorani i slastičarnice provjeri na linku.
Fotografije svoje isprobane štrudle možeš poslati na moj Instagram profil „Opet gladni“ ili na Facebook stranicu „Visit Karlovac“. Ako se ipak odlučiš na posjet nekom od navedenih restorana i slastičarnica te kušaš neke od njihovih proljetnih delicija, piši nam svoje dojmove putem društvenih mreža. U slast!