Skip to content

Zvijezde karlovačke Zvijezde

Karlovac je zvjezdani grad. Najstariji dio grada izgrađen je u obliku šesterokrake zvijezda i naziva se, naravno, Zvijezda. Karlovačka Zvijezda obasjala je put mnogim zvijezdama u ljudskom obliku. To su ljudi koji su ostavili trag u budućnosti i koji su naš svijet učinili barem malo boljim i ljepšim.

ZVJEZDANA PRAŠINA

Prvo ime u priči o Zvijezdi je nadvojvoda Karlo Habsburški, idejni začetnik gradnje Karlovca. Po njemu je Karlovac i dobio ime. Karlovačka je tvrđava svojim tlocrtom u obliku pravilne šesterokrake zvijezde idealan primjer fortifikacijskoga graditeljstva. Karlovcu je bila namijenjena važna uloga u obrani od Osmanlija i u cijeloj povijesti ratovanja nikad nije bio osvojen. Karlo je, očito, obavio dobar posao.

Istovremeno, u priču ulazi Martin Gambon, graditelj Zvijezde. Martin se u nekim spisima spominje i kao Matija što pripisujemo teško čitljivim rukopisima povijesne dokumentacije. Kao i Karlo, niti on nije bio Karlovčan jer Karlovac tada nije još postojao. Gradnja je započeta 13. srpnja 1579. godine i time je Karlovac jedan od rijetkih gradova koji ima točan datum nastanka. „Mučna i naporna bijaše gradnja tvrđe karlovačke. Močvarno tlo otežavalo je radnju.“ Tako piše u građevinskom dnevniku. Da je tada postojao veliki 3D printer, isprintali bismo ga s lakoćom.

UMJETNIČKE ZVIJEZDE

Puno je svijeta prošlo gradom-zvijezdom, puno je vode proteklo Kupom od kad je sagrađen, i svatko je ostavio neki trag u njemu. Josip Stiller bio je arhitekt, urbanist i vizionar čija je građevinska ostavština dala Karlovcu današnju vizuru prepoznatljivu na svim razglednicama. Obitelj Vranyczany-Dobrinović bila je akter najuzbudljivijih događaja hrvatske povijesti od 15. stoljeća do današnjih dana.

Cijela plejada hrvatskih književnika pronalazila je inspiraciju u karlovačkoj Zvijezdi: Ivan Mažuranić, Dragojla Jarnević, Stjepan Mihalić, Ivan Goran Kovačić, Oto Šolc… Njihovi su zapisi još uvijek dio školske lektire.

Slikari Vjekoslav Karas, Josip Vaništa i Alfred Krupa oživjeli su okvire grada svojim bojama u trenucima predaha od šetnje karlovačkim ulicama, pretvarajuću korake u šarene vizure.

A ako prošetate Zvijezdom u smiraj dana, možda uspijete čuti predivne operne arije Drage Hauptfeld i Ivanke Boljkovac kako tiho struje kroz zidine starih gradskih palača.

ZVIJEZDE LUTALICE

Istim tim ulicama kojima hodamo vi i mi, hodao je i Nikola Tesla dok se školovao u Karlovcu i tražio inspiraciju za svoje buduće izume. Priča kaže da je za sve kriva Korana u kojoj se skoro utopio. Otisak njegovih stopa najbolje ćete vidjeti noću kako, kao sjena Petra Pana, zamiču iza ugla u tinjajuću svjetlost kojom je obasjao grad. Iako je otišao daleko od matične Zvijezde, osvijetlio ju je kao nitko do tad.

Najpoznatije zvijezde lutalice Karlovca su svjetski putnici Mirko i Stjepan Seljan, ali i Jakov Šašel, Napoleon Lukšić, Dragutin Lerman i Janko Mikić. Njihova zvijezda vodilja odvela ih je daleko od Zvijezde, ali su joj se uvijek vraćali, donoseći nove zanimljive priče i spoznaje, šireći vidike iz tijesnih ulica Zvijezde prema nekim dalekim zvijezdama van dosega običnih ljudi. Karlovac je grad istraživača i ta tradicija još uvijek tinja u nama.

SPORTSKE ZVIJEZDE

U Radićevoj ulici, glavnoj ulici Zvijezde koja spaja dvije gradske rijeke Kupu i Koranu, dugo je godina postojao kafić pod neobičnim imenom „50.98“. Karlovčani su znali što to znači – svjetski atletski rekord Jelice Pavličić – Štefančić na 400 m. Nakon nje, nije nam bilo bitno tko je obarao daljnje rekorde, mi smo s Jelicom dobili svoju sportsku zvijezdu u Zvijezdi.

Jednog davnog utorka na igralištu u šancu na rubu Zvijezde, košrakašku utakmicu odigrale su i NBA zvijezde. All star NBA pobijedio je karlovačku ekipu, ali nema veze, ugostili smo zvijezde u Zvijezdi. Taekwondo Hall of Fame, uz svjetske zvijezde tea-kwon-doa, udomio je i Karlovčane Marijetu Željković i Miroslava Brežana, ali nemojte zaboraviti da to dvoje još uvijek šetaju ulicama grada. Nama ne treba Chuck Norris.

Visit Karlovac blog

http://www.kafotka.net/2672

Pročitajte i ovo:

Kultura i baština

Grab sačuvan u Grabriku

Grabrik je mali grad unutar grada Karlovca te je, unatoč svemu potrebnome u modernom načinu života, jedna od najzelenijih gradskih