Nije tajna da mi u kontinentalnom dijelu Hrvatske u svoje jelovnike rado uvrštavamo slatkovodnu ribu. Kako smo mi u karlovačkom kraju izrazito ponosni na naše predivne četiri rijeke i jezera, isto tako volimo uživati u ribljoj gastronomskoj ponudi koja može zadovoljiti i najistančanija nepca. Nije li spoj prekrasne prirode i fine hrane više nego dovoljan razlog za posjetiti naš kraj?
Svoj dan započeo sam odlaskom u ribarnicu na karlovačkoj tržnici, gdje je uvijek izvrsna ponuda svježe slatkovodne ribe. Ovaj put posjet ribarnici nije dugo trajao, jer na upit prodavačice „Hoćeš danas pripremati amura?“ ja sam samo potvrdno klimnuo glavom. Dobro, nije trajalo baš toliko kratko jer sam imao još nekih dodatnih pitanja u vezi pripreme, ali sam zato dobio nekoliko korisnih savjeta koje ću podijeliti danas s vama u receptu.
Priprema amura i nekoliko korisnih savjeta
Meso ribe amura je izrazito ukusno, ali siromašno masnoćama te za kompletan obrok preporučaju se dobro pogođeni začini i odgovarajući prilozi, koji u ovom slučaju mogu biti malo „jači“ kako bi jelo bilo potpuno i zasitno. Tajna dobro pripremljenog amura, ali i druge slatkovodne ribe je dobra marinada, kako bi meso pri pečenju iznutra ostalo sočno, a i zbog specifičnog mirisa slatkovodne ribe koji se na ovaj način može ublažiti.

Iako sam od iskusnijih dobio savjet kako je odreske amura najbolje pripremiti na roštilju, što ću svakako isprobati kada otvorim sezonu roštiljanja, danas sam ga odlučio pripremiti na grill tavi.

Odresci amura s krumpirom salatom i umakom od jogurta
Sastojci (za 4 osobe)
1 kg odrezaka amura
0,5 kg krumpira
1 glavica luka
sol
papar
ocat
ulje
Marinada:
2 žlice ulja
svježi peršin (sitno nasjeckati)
3 češnja češnjaka (sitno nasjeckati)
sok 1 limuna
sol
papar
Umak od jogurta:
1 čašica grčkog jogurta
pola žličice hrena
žličica senfa
1 žličica majoneze
sitno nasjeckani svježi peršin
malo limunovog soka
sol
papar
1. Odreske amura posoliti te uvaljati u marinadu koju ste pripremili od gore navedenih sastojaka. Idealno je da tako stoji 5-6 sati.
2. Krumpir skuhati u kori, ohladiti, oguliti te narezati na ploške. Dodati narezan luk, začiniti (sol, papar, ulje, ocat) i sve dobro izmiješati. Salata se servira hladna.
3. Meso izvaditi iz marinade, maknuti ostatke marinade sa odreska što je više moguće te staviti peći na zagrijano ulje na srednje jakoj vatri. Peći sa svake strane cca. 5 minuta da se odresci lijepo zapeku. Važno je da meso ribe iznutra ostane sočno i da ga ne presušite.
4. Pripremite umak od jogurta tako da pomiješate gore navedene sastojke te začinite po želji.
5. Odreske amura poslužite sa krumpir salatom i umakom od jogurta. Ukoliko želite, možete napraviti još dodatne marinade od istih sastojaka za marinadu te preliti preko posluženog odreska amura. To će mu dati posebnu svježinu i sočnost. Dobar tek.
Budimo ponosni, ali i odgovorni..
Koliko god smo ponosni što naš grad i okolicu krase predivne rijeke i jezera, toliko moramo biti i svjesni koliko su one važne za eko-sustav. Shvatiti koju ulogu imaju u gospodarskom smislu i naučiti živjeti odgovorno, kako prema sebi jer smo i sami dio ovog sustava, tako i o plivajućim živim bićima čiji opstanak uvelike ovisi o našim postupcima i ponašanju. Da smo na dobrom putu što se tiče čistoće rijeka i okoliša u Karlovcu, govore i mnoga istraživanja koja su provedena i pokazala dobre rezultate, ali naglasak je i na budućim istraživanjima kvalitete i kakvoće koja su potrebna zbog ekološke ravnoteže i održivog razvoja.
„Aquatika – slatkovodni akvarij Karlovac“ nezaobilazno odredište prilikom posjete gradu Karlovcu
Osim što su se Karlovac i Karlovačka županija afirmirali kao poželjno turističko odredište kontinentalne Hrvatske za aktivan odmor i uživanje u prirodnim ljepotama, oni imaju i edukativnu komponentu koja prati ove teme o kojima sam danas pisao. Uz desnu obalu rijeke Korane smjestila se „Aquatika“ prvi slatkovodni akvarij u Hrvatskoj. Stručno osoblje koje se svakodnevno brine o svim slatkovodnim stanovnicima ovog akvarija, na zabavan, edukativan i interaktivan način će vam iz prve ruke dočarati koji je značaj flore i faune, zašto je važna bioraznolikost i očuvanje prirode te vrlo rado odgovoriti na sva vaša pitanja.
Mislim da imate dovoljno razloga da okupite svoju obitelj i prijatelje te provedete aktivan i edukativan odmor u gradu na četiri rijeke. Vidimo se u Karlovcu.